Mit szóltok ehhez a Dell laptophoz? Core2Duo T6570 (2100) proci, 4GB ram, 500 GB merevlemez, DVD-író, wifi ... szép.

Nettó 129 ezer forint a kicsike.
Nos, a képviselőknek nem ilyen lesz.
Nem is nagyon szaporítanám a szót: a leendő képviselők nettó 300 ezer forintos laptopot kapnak. Mit lehet tenni? A legolcsóbb nyert ...
Országgyűlés Hivatala még az év elején kiírta a közbeszerzést:
- 400 darab irodai, üléstermi és távmunka végzésére alkalmas hordozható számítógép OEM operációs rendszerrel és OEM Office programcsomaggal.
- A gépek konfigurálása és az Országgyűlés informatikai rendszerébe történő integrációja.
- 100 darab pótakkumulátort és 20 darab külső akkumulátortöltőt is.
A legolcsóbb ajánlatot az Albacomp tette nettó 120 346 000 forinttal, így egy laptop pont nettó 300 ezer forintra jön ki.
Már ez is sok és izgalmas kérdést vet fel, hogy például miért speciális követelmény egy laptopnál 2010-ben, hogy alkalmas legyen irodai, üléstermi és távmunkára? Hiszen ez mind ugyanaz, lehessen rajta dolgozni, semmi extra ...
Azonkívül, ha jól sejtem, minél nagyobb tételben rendelek valamit, annál nagyobb kedvezményt kapok ... mi lehet akkor eme speckó laptop eredeti ára, ha 400 db után is nettó 300 ezerbe kerül?
De ez még mind semmi ...
Azt gondolnánk, hogy egy pitiáner laptoprendelést képes levezényelni az Országgyűlés .... Hát nem.
Ugyanis hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írtak ki. Ezt azzal indokolták, hogy "az Országgyűlés Házbizottsága a 2010. évi első ülésen, február 11-én véglegesítette a képviselők részére történő laptop beszerzést. A központosított közbeszerzés keretében csak két laptop típushoz lehet hozzájutni, ezek viszont nem felelnek meg a speciális igényeknek. A központosított közbeszerzésre új típust csak május 1-jével lehetne felvenni, ez az időpont pedig már késő."
Hehe ... "speciális igények" ... vajon az Ikariam gördülékeny futtatása is a speciális igények közé tartozik? Sajnos a központosított közbeszerzés "csak" két laptopot ismer, a május 1. pedig már késő, hiszen a képviselők 1 percet sem lehetnek szolgálati laptop nélkül. Meg is állna az ország és a törvényhozás ...
Az Országgyűlési Hivatal elküldte a pályázatban támasztott követelményeket: "Minimum 100 gigabyte-os merevlemez, legkevesebb 4 gigabájt ddr3-as memória, legalább kétmagos 64 bites processzor, minimum 1280x768 pixeles felbontásra alkalmas képernyő."
És ez még nem minden: "Windows7 lesz az operációs rendszer, a biztonságról licencelt McAfee vírusirtó gondoskodik, a neten való kommunikációért beépített 3G modem, WiFi, bluetooth és egy szabványos rj45-ös csatlakozó felel, böngészésre Mozilla Firefoxot, a levelezéshez a szintén nyílt forráskódú Thunderbird-öt használhatják a képviselők. A zökkenőmentes videózáshoz a Real Player és a K-Lite codec-csomag mellett QuickTime-ot és kapnak a honatyák, míg a flashjátékok zavartalan élvezetéről az Adobe Flash- és Shockwave playere gondoskodik."
Remélem az ingyenes Firefox-ot és Thunderbirdot is beleszámolták az árba ... flashjátékok, ez kell! A Farmville is fusson csont nélkül!
Persze újabb ördögi kérdés merül fel bennem, hogy miért nem lehetett a jelenlegi laptopokat használni arra pár hónapra, amíg ezt a központosított közbeszerzés lezavarják? Lehet, hogy aprópénzért megvásárolhatják a képviselők, ahogy 2006-ban is tették? Vagy teljesen mindegy, nincs ilyen speciális laptop 300 ezernél olcsóbban?
Végül is hatan tettek ajánlatot (BULL Magyarország Számítástechnikai Kft., az EURO ONE Számítástechnikai Zrt., a HUMANsoft Elektronikai Kft., a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. valamint a TRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Albacomp), közülük nyert az Albacomp.
Egy kis Albacomp-cégtörténet:
"A kilencvenes években az üzlet még szárnyalt, ám a PC-összeszerelő cégnél azt vették észre, hogy a vadkapitalista magyar IT-piacon akadnak, akik sokkal olcsóbban tudnak számítógép-alkatrészt eladni, mert nem fizetik meg az áfa- és vámterheket. Ekkor ők is, vagyis a későbbi bírósági ítélet alapján konkrétan Minárovits János ügyvezető és Gulyás Imre elnök is megtalálták a vámcsökkentés lehetőségét. A rendőrség által feltárt történéseket a bíróság úgy ítélte meg, hogy a cég vezetői tudtak az alkatrészek csempészett eredetéről.
„Ebben az időben az IT-piacon mindenki csinált valamit, de ők meg is buktak. Csak így lehetett versenyképesnek lenni, hiszen a no name csempészett áruval is versenyezni kellett. Mindenki játszott valamivel, volt aki az importban felcserélte a hardver- és a szoftvertartalmat, hogy kisebbek legyenek a terhei, volt, ahol a munkatársak minimálbéren voltak bejelentve, és a valódi juttatást zacskóból osztották” – emlékezik egy régi motoros.
Az 1998-as lebukás után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2001-ben elsőfokon hat-hat évre ítélte Minárovits János elsőrendű vádlottat és Gulyás Imre másodrendű vádlottat, amit a Legfelső Bíróság 2003-ban az elsőrendű vádlott esetén négy évre, a másodrendű vádlott esetén három év hat hónapra mérsékelt."
Minárovits a büntetés harmadának elengedése és az előzetesben töltött időszak figyelembevétele miatt 2005. június 23-án szabadult, bár állítólag a börtönből is folyamatosan figyelemmel kísérte cégének alakulását és nem egy esetben bele is szólt a döntésekbe. Szabadulása után Minárovits vissza is tért a vállalat vezetésébe mint disztribúciós és hálózati vezérigazgató-helyettes, majd 2006. májusában újra elfoglalta az Albacomp vezérigazgatói posztját ...
Na, szóval lehet tippelni: 150 ezer a laptop és 150 ezer megy a pártszámlára?
(Vastagbőr)
Kapcsolódó: