Drogkereskedelemmel vádolták Ritát, pedig ártatlan volt. Szívinfarktuson esett át, petefészek-gyulladásai miatt nem tud teherbe esni a meghurcolt nő.
 Vajon kárpótol-e közel húszmillió forint három, előzetes letartóztatásban ártatlanul eltöltött évért? Vajon kárpótol-e ennyi pénz egy tönkretett életért? Rita (37) szerint, aki megjárta a poklok poklát, nem. Az asszonyra még 2000. március 21-én törték rá kommandósok az ajtót, ezután négy hónapig volt a Gyorskocsi utcai fogdán, majd három évig a Nagy Ignác utcai börtönben. Ezt házi őrizet és lakhelyelhagyási tilalom követte, amíg jogerősen felmentették kábítószer-kereskedelem vádja alól. Ritának a napokban majd' 20 millió forintot és kamatait ítélte meg a bíróság a tönkretett életéért.
– Egy ismerősöm lakott a József körúti lakásomban, nála voltunk, amikor berontottak a kommandósok. A falhoz nyomtak, fegyvert szorítottak a hátamhoz. Engem akkor nem vittek el, másnap be kellett mennem a rendőrségre, onnan már nem engedtek ki – kezdte a nem mindennapi történetet a meggyötört asszony, aki tíz év eltelte után is remegő kézzel beszél az átélt három évről.
– Egy öngyilkossági kísérletem és két infarktusom volt 30 évesen. A stressz és a benti körülmények teljesen tönkretettek. Tizenöt évvel fenyegettek úgy, hogy tudtam, ártatlan vagyok. Elvesztettem közben az édesapámat és a nővéremet, gyászolni sem tudtam rendesen – sorolta az átélt testi gyötrelmeket a nő, akinek azonban lelki sebei nehezebben gyógyulnak. – A börtönviszonyok szörnyűek voltak. Csak körülbelül másfél évvel a szabadulásom után mertem kimenni egyedül az utcára – sóhajtott Rita, aki a mai napig összerezzen, ha meglát egy egyenruhást, még akkor is, ha az postás.
A legnagyobb tragédiája azonban az, hogy a börtönben többször is petefészekgyulladást kapott, ami miatt nem tud teherbe esni, pedig minden vágya egy közös baba imádott férjétől. – Sokat költöttünk lombikbébiprogramra, de mára elfogyott a pénzünk. Ennek a folytatására fordítunk egy jelentős összeget, miután megkapjuk a kártérítést – mosolygott a nő. Rita ügyvédje, dr. Kamarás Gábor szerint megalázó volt bizonygatni ügyfelének, hogy milyen károkat szenvedett el az ártatlanul börtönben töltött évek során.
(Blikk)
Kuruc.info kommentár: Tényleg jogos a kérdés: kárpótolja az húszmillió forint Ritát? Egyáltalán, van-e az az összeg, ami kárpótolhat ezért a három évért bárkit is? Csak pénzzel semmissé lehet tenni az életre szóló fájdalmat, amit a hazai (i)gazságszolgáltatás okozott? Hogy lehet az, hogy az ilyen hatalmas baklövést elkövető ügyész, bíró, nyomozó még mindig szabadlábon van? Kérdések, melyek jól mutatják: a hazai rendszer – úgy, ahogy az van – szemében semmit nem ér egy magyar élete. Meghalhat, megnyomorodhat bárki, a jognak és a statisztikának akkor is működnie kell! Undorító! (Geyer, Kuruc.info)