Még több aljasságra képesek
Várhatóan nem válogat majd az eszközökben a Fidesz, ha a Jobbik meggyengítéséről lesz szó a parlamentben – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz egyik vezető politikusa. A Jobbik tagjaira APEH-vizsgálatok, média-össztűz és egyéb megpróbáltatások várhatnak, amellett, hogy a politikájuk alól is megpróbálják kihúzni a talajt - írja a lap.
"Nem érdemel kíméletet a Jobbik" – ezekkel a szavakkal jellemezte a Fidesz egyik meghatározó politikusa a Hírszerzőnek az az attitűdöt, ami a kormánypártot jellemzi majd. Vona Gábor titokzatos találkozása így akár "én időben szóltam" – jellegű gesztus is lehet.
Tölgyessy Péter szavaival a Fidesz "szőnyegbombázást rendezett" a Jobbik ellen a médiában a kampány során, s tény, hogy a párthoz közel álló médiumok tobzódtak a radikálisokat lejárató történetek nyilvánosság elé tárásában. A felszín alatt is folyt ugyanakkor a rivális szisztematikus kiszorításának kísérlete. Még a kampány beindulta előtt mondta a Fidesz elnökének egyik bizalmasa a Hírszerzőnek, hogy települési szinten számon tartják például azokat a vállalkozókat, akik a Jobbiknak segítenek, és "barátilag" figyelmeztetik őket: egy fideszes vezetésű helyhatóságtól ne nagyon várjanak majd megrendeléseket, lehetőségeket.
Nem csak retorika
A párt vezetői retorikai szinten azért igyekeztek távol tartani magukat attól, hogy direktben ekézzék a vetélytársat, Orbán Viktor és a többiek leginkább arról beszéltek, hogy a radikalizmussal semmire nem megy az ország, valamint, hogy "két szélsőséggel" kell megküzdeniük (a másik az MSZP volt), a legegyértelműbben Kövér László beszélt a Jobbik ellen.
Bár az Vona Gábor megnyilvánulásaiból világosan látszik, hogy fő politikai ellenfelének Orbán Viktort tartja, a parlamentben a Fidesz várhatóan nem foglalkozik majd a Jobbikkal – mint ahogy egyébként az MSZP-vel és az LMP-vel sem. "Sas nem kapkod a legyek után" – idézte ezzel kapcsolatban a pártban népszerű mondást a Hírszerző forrása.
A színfalak mögött azonban várhatóan aktívan folyik majd a Jobbik leamortizálásának kísérlete, például a frakció bomlasztásával, APEH-vizsgálatokkal és hasonló eszközökkel. Igaz, mint informátoruk megjegyezte, arra számítanak, Vona Gáborék képviselőcsoportja magától is erodálódni fog, nem feltétlenül kell "besegíteni": "Eljön az az idő, amikor a képviselőik egy része majd bekopogtat hozzánk, hogy hadd üljön át a Fidesz-frakcióba" – mondta.
Egy titkosszolgálatokkal foglalkozó fideszes politikus szerint ugyanakkor nem lenne szabad kormánypártként az ellenzékkel foglalkozniuk: "Ezt utáltuk az MSZP-ben is, nem lenne jó, ha mi szintén így viselkednénk" – mondta. Valószínűleg az eddiginél sokkal határozottabban lép fel a rendőrség a Gárda-ruhás demonstrációkkal szemben is.
A maguk oldalára állítanák a szavazókat
A Jobbik jelentette politikai kihívásra is igyekszik reagálni ugyanakkor a párt. A Fidesz szándékai szerint már az őszi helyhatósági választások előtt igyekszik néhány olyan intézkedést hozni, ami Jobbik-szavazókat is a kormány oldalára állíthat: ezért (is) a "közbiztonsági csomag" az első teendők egyike. Egy a kormányprogram összeállításában részt vevő forrás ezzel kapcsolatban azt mondta, a régóta ígért számonkérést is igyekeznek minél hamarabb felpörgetni. "A telet 28 ezer forintos segélyből kihúzó Jobbik-szavazónak több pénzt úgy sem tudunk adni, nekik az kell, hogy lássanak szíjon elvezetve egy-két volt államtitkárt, esetleg minisztert, akkor úgy érzik, hogy tökös ez a kormány" - olvasható a Hírszerzőn.