Az Európai Központi Bank nagyon elégedetlen a magyar kormány jegybanktörvénnyel kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban.
A kormány azt állítja, hogy a monetáris tanácsi tagok parlamenti megválasztása növeli a jegybank függetlenségét. Az EKB szerint viszont csökkenti azt, mivel a kormánytöbbség kezébe adja a kormánytól független intézmény döntéshozóinak megválasztási lehetőségét.
Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke már decemberben, már a kormánypárti javaslat ismertté válásakor is kritizálta azt a változtatást, hogy a jegybank legfontosabb döntéseit meghozó Monetáris Tanács tagjait a parlamenti többség választhatja ki, valamint azt, hogy a kormány a tőle az európai jogszabályok szerint független szervezet döntéseit kritizálja. Trichet akkor azt ígérte, hogy az eseményeket folyamatosan követni fogja.
Ha Magyarország már teljes mértékben részt venne az EU monetáris uniójában, akkor a magyar jegybank az Európai Központi Banknak alárendelten működne, de az EKB-nak így is van lehetősége beleszólnia a magyar monetáris politika alakításába. A monetáris unióban való részvétel alól ugyanis csak Nagy-Britannia és Dánia szerzett felmentést.
A kormány ennek ellenére benyújtotta, és sürgősséggel elfogadtatta az Országgyűléssel a jegybanki törvény módosítását. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár az előterjesztő nevében a magyar parlament gazdasági bizottság ülésén úgy fogalmazott, hogy „a kormány az MNB döntéshozó testületeinek, elnökének függetlenségét a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja […] szeretnék utalni arra is, hogy ez nagyon erős közeledés az uniós gyakorlat felé. Itt nyilvánvalóan azokat az országokat célszerű figyelembe venni, amelyek nem rendelkeznek az euróval. Ha megnézzük ezeket az országokat, akkor láthatjuk hogy azon uniós országokban, amelyek nem rendelkeznek euróval, a parlament a monetáris politikai irányító testület tagjainak kiválasztásában nagyon jelentős szerepet játszik. Csak néhány országot sorolnék fel: Bulgária, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Svédország is ezek közé tartozik”.
Cséfalvay Zoltán szavai szerint „a törvénymódosítás előtt a gazdasági miniszter kikérte az Európai Központi Bank véleményét, és ezúton is szeretnénk tájékoztatni a bizottságot, hogy a bank véleményében rögzítette a jegybank függetlenségének fontosságát, ugyanakkor nem emelt érdemi kifogást a jegybanktörvény szándékolt módosítása ellen. Olyan kritikai észrevétel nem jelentkezett, ami a törvényjavaslat átdolgozását kérte volna.”
Trichet ezzel szemben a szerdai kamatdöntő ülés után tájékoztatta arról a sajtót az MTI jelentése szerint, hogy „nagyon elégedetlen” a magyar kormány álláspontjával. Trichet szerint tovább vizsgálják, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek, és ebben az ügyben az Európai Bizottságtól várja a következő lépést.
(Euractiv)