Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség Juhász Oszkár feljelentését, amelyet annak kapcsán tett meg Gyöngyöspata polgármestere, hogy Balázs József fideszes országgyűlési képviselő megfenyegette őt, mondván elesik majd a központi forrásoktól a sokat megélt falu, ha a Jobbik jelöltje lesz a polgármester.

Juhász Oszkár a feljelentés szövegével a budapesti Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt
Az indoklás szerint nem egyértelmű, hogy a Gyöngyöspatát megfenyegető fideszes Balázs József „milyen minőségében járt el”, és „milyen konkrét támogatás” megvonását helyezte kilátásba. Bűncselekmény azért sem állapítható meg az ügyészség szerint, mert a fenyegetés „a jövőre vonatkozott”.
Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere 2011. július 21-én feljelentést tett Balázs József fideszes országgyűlési képviselő, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja ellen, miután az egy telefonbeszélgetésben kategorikusan kijelentette, hogy amennyiben jobbikos polgármestere lesz a falunak, Gyöngyöspata nem számíthat pályázati pénzekre. A Központi Nyomozó Főügyészség július 25-i keltezésű, ma nyilvánosságra került határozatában - bűncselekmény hiánya miatt – a feljelentést elutasította.
Az ügyészség a kényszerítés és a hivatali visszaélés bűntette tárgyában vizsgálódott, majd megállapította, hogy egyik esetben sem történt törvénysértés.
Kényszerítés azért nem történt az ügyészség szerint, mivel „konkrét, jelentős érdeksérelem” nem merült fel.
Ennél sokkal érdekesebb a hivatali visszaélés tényállásának vizsgálata, melyet az ügyészség meglehetősen kreatívan értelmezett. Az indoklás szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy a telefonbeszélgetés alkalmával Balázs József „milyen minőségében járt el”. Ha ugyanis a fejlesztési tanács tagjaként, akkor nem tekinthető hivatalos személynek, ha pedig országgyűlési képviselőként, akkor „a beszélő nem jelölte meg konkrétan, hogy milyen támogatás, forrás jóváhagyásáról van szó”, ezért nem történt bűncselekmény.
A dr. Vida József főügyész által jegyzett határozat legelképesztőbb indoklása szerint „a beszélgetésben feltételesen felvetett intézkedés vagy annak elmulasztása a jövőre vonatkozik (sic!), ez a tény pedig eleve kizárja az elkövetési magatartás megállapíthatóságát.” Magyarul: mivel Balázs József nem a múltban fenyegette meg Juhász Oszkárt, hanem a jövőre vonatkozólag, nem történt bűncselekmény.
„Elfogadhatatlannak tartom az ügyészség határozatát, és jogászaink jelenleg is dolgoznak azon, hogy milyen módon tudunk érvényt szerezni az igazságnak” - nyilatkozta a barikad.hu-nak Juhász Oszkár. A gyöngyöspatai polgármester szerint az emberek igazságérzetét mélységesen felháborító határozattal a kormány zöld utat kapott a fenyegetés rendszerének intézményesítésére, a magyarországi demokrácia állapota pedig folyamatosan közelít az 50-es évek gyakorlatához, amikor is a regnáló hatalom minden eszközt bevethetett hatalma fenntartása érdekében.
(Barikád nyomán)
Kuruc.info kommentár: Íme, feleim! Épül a szép új világ, az ügyészség – csakis a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szellemében – teljesen magáévá tette a narancspárt tavalyi kampányszlogenjét: „csak a Fidesz”.
Azért van valami abszurdan vicces abban, hogy az ügyészség szerint a fenyegetés a „jövőre vonatkozott”. Tényleg, ha én itt és most kijelentem, hogy majd 2032-ben ki fogom rabolni Kolompár Orbánt, akkor mi van? (Jelzem: eszem ágában sincs!) Ki és miért tenne feljelentést, követelné a Kuruc.info betiltását, hisz ez csak a jövőre vonatkozott. Hasonlóan abszurd az indoklás azon része, amely szerint nem lehet tudni, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője „milyen minőségében járt el”. Tényleg, vajon milyen minőségében járhatott el, töprengjen már velem együtt egy kicsit az olvasó. Ugyanis akárhogy csűröm-csavarom, sehogy sem jutok más következtetésre, mint arra, hogy itt bizony kérem szépen csúnyán átverték azt a bizonyos jogállami és demokratikus normarendszert, amely egyéb esetekben nagyon fontos tud lenni. Balázs József olyasmit talált mondani, hogy nem nyer majd pályázati pénzeket Gyöngyöspata, ha annak jobbikos lesz a polgármestere. Idézzük: „"forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. ” Tényleg, vajon milyen minőségében mondhatta mindezt, és főleg, mire gondolhatott valójában, mert az ügyészség szerint „a beszélő nem jelölte meg konkrétan, hogy milyen támogatás, forrás jóváhagyásáról van szó”, így hát nem történt bűncselekmény. Nincs más út, arra kell gondolnunk, hogy Balázs József fideszes országgyűlési képviselő tulajdonképp arra gondolt, hogy kulacsából nem ad több friss forrásvizet a gyöngyöspatai jobbikosoknak. Ez tényleg nem bűncselekmény, ahhoz, hogy ezt a pofánkba vágják viszont kell egy bizonyos méretű önhittség, hülyének nézni pár millió magyar adófizetőt…
Az sem félvállról vehető – csak a Központi Nyomozó Főügyészség szerint –, hogy „konkrét, jelentős érdeksérelem” nem merült fel. Na persze, az a néhány milliárd amitől eleshet egy település egy parlamenti képviselő hatalmával való visszaélése miatt, az nem jelentős érdeksérelem, á, dehogy, ez fel sem merül.
Végül is van valami pozitív is az egész történetben: amikor majd mi jutunk hatalomra, ugyanezeket zökkenőmentesen megtehetjük majd velük. A jog ismeri a precedens értékű ítélet fogalmát, elég lesz majd elővenni ezeket a határozatokat, ítéleteket, átírni bennük a nevet és az iktatószámot és készen is vagyunk. Igaz, nekünk kell majd újjáépíteni ezt az országot, így felettébb kétséges, hogy ráérünk-e majd ilyesmivel szórakozni. Ha igen, én majd jót nevetek. (Alex Strauss, Kuruc.info)