Tomi Lapidról, a még halála előtt is a fasizmussal és a Magyar Gárdával riogató, Magyarországról kivándorolt izraeli politikusról szóló kötetet mutattak be a 83. Ünnepi Könyvhéten, az eseményen Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az egykori politikus nagyon kötődött Közép-Európához.

Hóvári János és Ilan Mor
A helyettes államtitkár Jáir Lapid, az egykori politikus fiának Síron túli emlékeim címmel írt könyvének bemutatóján azt mondta, Tomi Lapidot „prominens magyar zsidóként” tartották számon Izraelben, bizonyos tekintetben tipikus képviselője volt a magyar zsidóságnak, sok szempontból azonban nem.
Kitűnt ugyanis a bevándorló magyar zsidók közül abban, hogy míg ők Izraelben többnyire távol álltak a politikai élettől, Tomi Lapid a jobbközép-liberális mozgalom markáns személyisége volt – fogalmazott. Hangsúlyozta: élete ezért nem volt „jellegzetes magyar zsidó élet”, de teljes mértékben bírta az izraeli zsidók támogatását.
Úgy vélte, ugyanakkor Tomi Lapid – akivel akkor került kapcsolatba, amikor nagykövet-helyettesként, majd nagykövetként Izraelben szolgált – tipikusan magyar izraeli volt azért, mert anyanyelve a magyar volt, és mert „szeretett magyar intellektuális közegben” lenni.
Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet az eseményen kiemelte, Tomi Lapid 17 éves korában, túlélve a holokausztot úgy döntött, hogy Izraelbe megy. A budapesti gettóból indulva Izraelben miniszter lett – emlékeztetett, hozzáfűzve: ez is bizonyítja, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan Izrael is „a határtalan lehetőségek országa”.
Úgy látja, a könyv egyúttal új szemszögből mutatja be Izraelt, az állam fejlődését, kulturális, politikai és gazdasági életét.
Jáir Lapid, a kötet szerzője újságíró, televíziós személyiség és politikus. Az Újvidékről származó édesapjáról szóló könyvet a Múlt és Jövő Kiadó jelentetett meg magyar nyelven.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: