Pénteken a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoportba érkezett az oktatási minisztérium kivizsgáló bizottsága. Zabolai románok egy csoportja tiltakozó megmozdulást szervezett a tanintézmény előtt.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport diákjai péntek reggel hét és nyolc óra között nem mentek be a tanórákra, de az oktatás normális körülmények között zajlott. A tanintézmény előtt román népviseletbe öltözött zabolai felnőttek, trikolór-hajpántot viselő gyermekek mintegy 25–30 fős csoportja tüntetett, szolidaritásukról biztosítva a március 15-én piros-sárga-kék színű fejszalagot viselő diáklányt.
A kiskorú a Facebook közösségi portálon egy újságírónak azt nyilatkozta, nem tudja, honnan jött az ötlet a trikolórpánt hordására, és nem számított arra, hogy ekkora jelentőséget kap az eset. „Nem tudom. Utálom a magyarokat. Ez az igazság. Ki nem állhatom őket, és nem keresek mentséget. Nem tudom leírni, van bennem valami, egy ellenszenv… Irritálnak. Talán genetikai dolog, ilyen volt az édesapám is. Amikor látom, hogy milyen megkülönböztetés, mennyi igazságtalanság van iskolai szinten is, nem tudok mást érezni” – írta a diáklány. Amikor megtudta, hogy a kérdező félig magyar, azonnal faképnél hagyta.
A központi román sajtóban mártírként mutatják be a trikolór-fejpánttal demonstráló diáklányt, illetve egyesek a közösségi portálon szolidaritási akciókat is hirdettek, így péntek délutánra Brassóban, Gyulafehérváron és Bukarestben szerveződtek utcai megmozdulások.
A román hírtelevíziók kezdeti tudósításával ellentétben némileg másként hatott a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport előtti román szolidaritástüntetés. Dél körül már a provokatív sovén jelszavak és énekek is elhangzottak.

Kevéssel tizenegy óra után már csak egy mintegy 20-25 fős csoport állt a szakközépiskola előtt, román zászlókkal, háromszínű hajpántokkal felszerelkezve, amelyek közül a legnagyobb, focimeccseken látható transzparensszerű lobogón az állt: Hajrá Románia! A résztvevők elsősorban az iskola diákjai, illetve néhány vajnafalvi és zabolai felnőtt voltak.
A románok hazafias román dalokat, a román himnuszt, illetve a Hora Unirii című dalt énekelték többször. Emellett pár alkalommal elhangzott még a „Románia ne feledd, Kovászna is a tied” vagy „Kovászna is román föld”, illetve a hazafias dalokból kiragadható sorként említhető a „keljünk át a Kárpátokon, Erdély nekünk kell”. És természetesen több alkalommal is biztosították a Sabina Elenát, a trikolórbotrány kirobbantóját és főszereplőjét, hogy mellette állnak. Nem mellékes talán, hogy az éneklésben és rigmusok ismételgetésében élen járt pár, a már említett nagyméretű, feliratos zászlót tartó diák, akik, mint kiderült, pénteken egyáltalán nem mentek be órára. Egyes társaik viszont csak a szünet idejére jöttek ki az iskola elé, tüntetni egy keveset.

A leghangosabb tiltakozók
A megmozdulás mellesleg elég szerény érdeklődésnek örvendett, noha több résztvevő diák telefonon próbálta az intézményben maradt társait rávenni, hogy csatlakozzanak. Az iskola magyar diákjai közül egyébként többen is elhaladtak a tiltakozók mellett, de még verbális incidensre sem került sor.
„Itt születtem, ebben a középiskolába jártam, és azóta is itt élek, és mint a többiek, akik ide eljöttek azt szeretném, hogy a város teljes jogú polgáraként kezelnének” – fejtette ki a Székelyhon.ro érdeklődésére Elena Bârlea, aki lányával – az iskola diákjával – közösen vett részt a tiltakozáson. Elmondása szerint a megmozdulásuk nem a magyarok ellen irányul, hanem az iskola vezetése, illetve egyes pedagógusok tettei ellen. Emellett úgy vélik, hogy Sabina nem tett semmi rosszat a háromszínű pánt viselésével, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy bármilyen szankció – így akár a magaviselet levonása – is érje. A szülő ugyanakkor rámutatott, nem hajlandóak lenyelni azt sem, hogy a végzős magyar diákok közül egyesek azt állítják, hogy mivel az iskola magyar, ezért a román tanulóknak nincs ott mit keresniük. Továbbá azt is kifogásolják, hogy a végzősök tablója kapcsán nem sikerült ősz óta dűlőre jutni a magyar pedagógusok egy részével. A román diákok és szüleik azt kifogásolják, hogy Kőrösi Csoma Sándor útját jelző térkép legyen a tabló háttere. Érdeklődésünkre Bârlea kijelentette, remélik, hogy a konfliktus, amelynek szerinte nincs politikai háttere, békés módon megoldódik, és hogy az eset kapcsán a helyi románságnak nem kell esetleg megtorlástól tartania.

Megállították volna az igazgatót szállító járművet
A tiltakozás alatt a tanintézetben tartózkodott az oktatási tárca vizsgálóbizottsága. Simon Istvánt, az iskola igazgatóját a tiltakozók eleinte nem akarták az udvarra beengedni.
(Székelyhon nyomán)
Frissítés: Kolozsváron magyar koszorút tapostak a fejpántos liba mellett kiálló bocskorosok
Kolozsváron is kimutatták szolidaritásukat a puliszkazabálók. A genetikailag magyargyűlölő provokatőr diáklány melletti tüntetésen a kecskével való intim kapcsolat helyett a magyar koszorú megtaposását gyakorolták a bátor oláhok.
Előzmények: