Az aradi Szabadság-szobor lebontását kezdeményezi a helyi önkormányzatnál az Új Jobboldal (Noua Dreapta).

Ezt jelentették be a magyarellenes szervezet képviselői vasárnap, az október 6-i megemlékezéssel párhuzamosan tartott tüntetésük alkalmával. Az actualitati-arad.ro hírportál beszámolója szerint a magyargyűlölők aláírásokat is készülnek gyűjteni javaslatuk alátámasztása érdekében.
Zoom
Mircea Dinica, a szervezet egyik tagja a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a Szabadság-szobornak "semmi keresnivalója Aradon, hiszen egy másik ország jelképe, és állandó vita tárgyát képezi". Úgy vélte, a szobornak azért sem kellene köztéren állnia, mivel az Aradon kivégzett tábornokok "Románia területén" (azaz Erdélyben - a szerk.) is harcoltak.
"Legtöbb egy héten belül benyújtunk egy kérvényt az aradi polgármesteri hivatal titkárságához, melyhez csatoljuk az aláírásokat tartalmazó íveket" – nyilatkozta a volt ügyész, aki szerint amennyiben a tanács nem szavazza meg javaslatukat, a közigazgatási bírósághoz fordulnak. Mint elmondta, a kezdeményezésükhöz a szavazati joggal rendelkező lakosság öt százalékát szeretnék megnyerni.
Mint ismeretes, az 1890-ban felavatott, majd 1925-ben eltávolított szobrot a román és magyar kormány közötti megegyezés eredményeként 2004-ben állították fel új helyén, a "Megbékélés Parkjában" egy frissen odaépített magyarellenes oláh emlékmű társaságában, melyen megjelenik többek között a több ezer fegyvertelen testvérünket lemészároltató Avram Iancu is:
Zoom
A Noua Dreapta tagjai vasárnap egy tízméteres román zászlót függesztettek ki a diadalíven, miközben a Szabadság-szobornál összegyűlt tömeg a 13 vértanúra emlékezett:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Ha megszállt országrészünket is ilyen sokan fogják majd védeni, nem lesz gond
Zoom
(Krónika nyomán)