A Diákhálózat aktivistái ma hajnalban négyszáz színes mécsesből összeállított székely zászlót helyeztek el a pozsonyi román nagykövetség előtti téren. Megmozdulásunk célja az volt, hogy a szlovákiai magyar egyetemisták szervezete ezúton biztosítsa támogatásáról az erdélyi magyarság önkormányzatiságért tett erőfeszítéseit. Figyelemfelkeltő akciónkkal szolidaritásunkat fejezzük ki a Székelyek nagy menetelése résztvevőivel - olvasható a felvidéki diákszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
Zoom
Legitim véleménynyilvánításukat a helyszínre érkező rendőri szervek megkísérelték ellehetetleníteni. Alkotmányos jogaikhoz ragaszkodva, terveiknek megfelelően folytatták a demonstrációt. A szimbolikus gesztus révén állt ki a magyar szervezet teljes mellszélességgel a székelyföldi autonómiakezdeményezés mellett.
A Diákhálózat véleménye szerint a felvidéki magyar közösség állapota számos vonásában megegyezik az erdélyi magyarság helyzetével. A kisebbségi jogok következetlenek és nehezen érvényesíthetőek, a magyarlakta régiók gazdaságilag elmaradottak, és a kisebbségek nem rendelkeznek megfelelő intézményi eszközökkel ahhoz, hogy megvédhessék magukat a többség diszkriminatív akaratával szemben. Ezek a problémák együtt idézik elő közösségünk tagjainak asszimilációját és elvándorlását - világítanak rá.
Zoom
Álláspontjuk szerint a kedvezőtlen helyzeten az Európai Unió tagállamain belül is működő gyakorlat átültetésével lehetne túllépni, miszerint az őshonos nemzeti kisebbségek a kizárólag őket érintő kérdésekben saját maguk dönthetnek. Meggyőződésük, hogy ezen elv gyakorlati átültetése teszi lehetővé a magyar nemzeti identitás problémamentes megélését, hosszabb távon pedig közösségeik megőrzését és gyarapodását szolgálhatja.
A kelet-közép-európai régió stabilitása és sikeressége függ attól - állítja a Diákhálózat -, hogy Románia, az ún. Szlovákia és más "nemzetállamok" a jövőben egyenrangú partnerként kezelik-e a területükön élő őshonos kisebbségeket.
Zoom


(Kuruc.info)