Másodfokon is elvesztette a Heineken Romania a Csíki Sör Manufaktúra ellen az Igazi Csíki Sör előállítása miatt indított pert. A Suceava Megyei Táblabíróság szerdán kihirdetett végleges ítéletében elutasította a multinacionális cég keresetét, és perköltség kifizetésére kötelezte a felperest.

A Heineken tavaly szellemi tulajdon megsértése, illojális konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával beperelte az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár tulajdonosát, Lénárd András vállalkozót.
A holland sörgyártó szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a cég csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc Premium sörének nevéhez. A Heineken elnöki rendelet kibocsátásával próbálta elérni, hogy azonnali hatállyal leállítsák a csíkszentsimoni sörtermelést.
A Hargita megyei törvényszék decemberben elutasította a felperes keresetét, a cég fellebbezését pedig a marosvásárhelyi táblabíróság tűzte napirendjére. Innen azonban a legfelsőbb bíróság áthelyezte a pert a bukovinai Szucsávára, a multinacionális társaság ugyanis úgy vélte, a Csíki Sör Manufaktúra ellen indított keresetének sajtóvisszhangja és Lénárd András „hírneve, az őt övező szimpátia” befolyásolhatja a marosvásárhelyi táblabíróság bíráinak objektivitását és pártatlanságát.

Mint két tojás - véli a Heineken
Szerdán kihirdetett ítéletében a Suceava Megyei Táblabíróság elutasította a Heineken fellebbezését, és arra kötelezte a felperest, hogy perköltség jogcímén fizessen 8951 lejt az alperes Lixid Project Kft.-nek, 2775 lejt pedig Lénárd Andrásnak. Rodica Neagu Dumitrescu, a táblabíróság szóvivője portálunknak elmondta, az új civil perrendtartási eljárás alapján a jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.
Hajdu Gábortól, a Csíki Sör Manufaktúra védőügyvédjétől ugyanakkor megtudtuk, hogy a Heineken által kirobbantott konfliktus ezzel még nem zárult le, a pofátlan társaság ugyanis más fronton is támadja a székelyföldi céget.
A holland sörgyártó panasszal fordult az Európai Unió szakosított intézményeként a spanyolországi Alicantéban működő Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) is, annak megállapítására kérve a valamennyi tagállamra kiterjedő közösségi védjegyek, formatervezési minták lajstromozását végző hivatalt, hogy az Igazi Csíki Sör tulajdonképpen a Ciuc Premium hamisított változata.
„Véleményünk szerint ez nehéz lett volna, mivel a Csíki Sör Manufaktúra terméke külalakjában és minőségében is jobb a Heineken sörénél. A társaság úgy véli, hogy birtokolja a Ciuc és csíki megnevezést, ennyi erővel pedig azt is mondhatná, hogy csak ő használhatja a csíki házikenyér vagy a csíki borvíz elnevezést” – állapította meg Hajdu Gábor.  (Várjuk, Csík megyét mikor akarják magukhoz csatolni a neve miatt - a szerk.)

A csíkszeredai ügyvéd közölte, tudomásuk szerint a Heineken bukaresti feljelentése nyomán a fogyasztóvédelem például azt is firtatja, miért szerepel az Igazi Csíki Sör címkéjén, hogy erdélyi termék. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az igazságszolgáltatás másodfokon is helyt adott a mi álláspontunknak. Úgy tűnik viszont, a Heineken eldöntötte, hogy nem hagyja békén a csíkszentsimoni gyárat” – jelentette ki Hajdu Gábor.
A Krónika korábban feltárta, hogy a alapfokon zajló per során a Heineken az „úgynevezett Székelyföldön” („aşa numitul »ţinut secuiesc«”) tevékenykedő helyi termelőként mutatta be az általa kifogásolt terméket előállító gyárat működtető Lixid Project Kft.-t és annak tulajdonosát, Lénárd Andrást.
Az erdélyi lap cikke nyomán a Facebook közösségi oldalon mozgalom indult a Heineken termékeinek bojkottálására, sőt a napokban székelyföldi települések polgármesterei, egyházi elöljárók, társadalmi szervezetek vezetői felkérték a holland társaságot, álljon el a székely terméket gyártó kis helyi céggel szemben indított pertől. Januári, román és magyar nyelven kibocsátott közleményében a multinacionális társaság már elismerte az immár nevén nevezett Székelyföld létét, és tiszteletéről biztosította a régió lakóit.
(Krónika nyomán)