Beérett a vetés
Az erdélyi külképviseleteken szerda reggel megnyíltak a kedvezményes honosítási igényléseket fogadó irodák. Az ottani magyarság irányából óriási az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátuson is több hónapra betelt az előjegyzési lista. Kolozsváron csak április végére, Csíkszeredában pedig mindössze június körüli időpontra tudnak újabb érdeklődőket betervezni. Az előjegyzési rendszernek köszönhetően nem alakultak kis sorok a külképviseleteken.
A kolozsvári főkonzulátuson várhatóan április végén kap időpontot az a személy, aki most jelentkezik időpontfoglalásra a kedvezményes honosításhoz szükséges iratok benyújtására – tájékoztatott Szilágyi Mátyás. A kolozsvári magyar főkonzul tájékoztatása szerint eddig négy-ötezer előjegyzést regisztráltak. Mint mondta: a kedvezményes honosítás precedens nélküli intézkedéseket igényelt, az elmúlt hetekben bővítették az infrastruktúrájukat, de a személyzetet is, jelenleg párhuzamosan öt asztalnál tudják fogadni az igénylőket, amit a továbbiakban bővíteni szándékoznak. „Jó hangulat, felemelő érzés tölti el az embereket” – jellemezte a főkonzul az ügyfélfogadás első napját.
Csíkszeredában már december óta nem tudnak új időpontot adni a kérelmek benyújtásához, a székelyföldi városban november és december között több ezren foglaltak már időpontot. Balogh György konzul pontos számot nem tudott mondani, azonban becslése szerint az igénylők száma duplája lehet a kolozsvári külképviselet adatainál.
– Az ügyfélfogadási asztalok bővítéséig nem tudunk új időpontot adni az érdeklődőknek – mondta a konzul, aki arról is tájékoztatott, hogy jelenleg öt asztalnál fogadják az ügyfeleket, ezt nemsokára két újabbal bővítik. A csíkszeredai külképviseleten az állampolgárság-igénylések nagy számának feldolgozására ugyancsak létszámnövelésre volt szükség, azonban – mint Balogh György mondta – a hatalmas érdeklődésre számítottak, így nem érte őket meglepetésként.
Csíkszeredában egyébként hétfő reggel Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának vezetői – Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor – családjukkal együtt nyújtották be az állampolgárság-igénylésüket, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel együtt.
Erdélyben a Tőkés László EP-képviselő vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott, úgynevezett Demokrácia-központok (a leendő pártirodák) segítik az érdeklődőket a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentáció összeállításában annak érdekében, hogy a konzulátuson jelentkezők már hiánytalan iratcsomót tudjanak benyújtani.
(FH nyomán)
Kapcsolódó: