Füzes Oszkár bukaresti nagykövet hétfő délelőtt egy csokor virágot helyezett volna el kolozsvári Mátyás-szoborcsoportnál törvénytelenül elhelyezett román nyelvű táblán, de figyelmeztették, ne tegye. A szoborcsoport restaurálásának felét Magyarország fizette.

Valahogy el kéne helyezzem ezt a virágcsokrot…
A diplomatával a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közösségi rendőre magyar nyelven közölte, hogy nem tehet csokrot a román nyelvű táblára, hanem csak a felirat mellé. Füzes Oszkár "a botrány elkerülése végett" a néhány méterre lévő Márton Áron-szoborhoz vitte a virágcsokrot.

Na, most hős leszek

„Az ott nem lesz jó, nagykövetkém”

Most mit csináljak ezzel a csokorral? Á, leteszem a legközelebbi szobornál, aztán mártír leszek
Korábban az interneten terjedt az a felhívás, amely arra buzdította az embereket, hogy helyezzenek el virágot a Nicolae Iorga idézetét tartalmazó táblára, tiltakozásul amiatt, hogy a román történész megjegyzése Mátyás királyról törvénytelenül került ki a szobor elé. A vitatott idézet így szól: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.”
Füzes pénteken egyébként arról tett bejelentést, hogy találkozót kért a román külügyminisztériumtól a Iorga-tábla miatt, amelyen leszögezte, a felirat „a magyar közzösség szempontjából” törvénytelenül került a Mátyás-szoborcsoportra, és kérte a helyzet rendezését. A bukaresti magyar nagykövet azt nem árulta el, kivel tárgyalt a külügyi tárcánál, és azt sem, hogy milyen választ kapott a kérésre. „Erről a külügyminisztériumnál érdeklődhetnek. Én csak annyit mondhatok, hogy nagyon konstruktív találkozó volt, és ez nem tiltakozási gesztus, hanem baráti találkozó” – magyarázta a kirendeltségvezető.
Az eset hűen tükrözi a szavakban kemény, ám tettekben meglehetősen puha fideszes politikát, egy átlagzsaru egyetlen rosszalló szava is elég volt a bukaresti magyar nagykövetnek, hogy meghátráljon, és szégyenszemre dolgavégezetlenül távozzon.
(Nol nyomán)