Fanka a Kecskemét környéki rónán
Kőházy Ferenc, művésznevén FankaDeli. Kecskeméti rapper, hip-hop énekes, dalszerző, szövegíró,  "utcagyerek". Szókimondó, hazafias sorai komolyan veendő gondolatokat fogalmaznak meg. A magunkfajta számára ő a 2008-as év felfedezettje, jóllehet darab ideje elismert, meghatározó előadó műfajában, jelentős tizen-huszonéves rajongótáborral. Pályáját 15 évesen, 1998-ban kezdte, ma már egyes videóit 2-700 ezren is megnézik a YouTube-on.
Érdemes meghallgatni alkotásait, hisz a rap, ami eddig, legalábbis idehaza szinte kizárólag prostikról, pénzről, verdákról és drogról szólt, most egészen más oldalát mutatja meg. Lehet ezt így is: hittel és szívvel a piros fehér zöldért. Kevésbé vagy nem közéleti témájú dalai ugyancsak figyelmet érdemelnek, mert a Feri igen ügyesen bánik édes anyanyelvünkkel, köznapian szólva: tehetséges költő. Ráadásul magyarul, amely egyfelől hosszabb szavakból áll, másfelől sokkal bonyolultabb és régebbi a mai nyugati nyelveknél, tehát lényegesen nehezebb hézagmentesen rappelni rajt', mint angolul.
Nemrég jelent meg az ember Jól tévedni emberi dolog című lemeze a Suhancos együttessel közösen. Az alkotás a rap és a magyar népzene érdekes elegye, de Ferkó nem sokat pihen, mert rövidesen előáll a Magyar földre cíművel is, amely a magunkfajta, megrögzött magyar nacionalisták fülének legkedvesebb dalokat tartalmazza.
Addig némi videós beharangozó, az album egyik legjobb dala, plusz egy kis pólóreklám: 
 
 
A Magyar földre pólót ide kattintva rendelheti meg. Szép is, jó is, és FankaFeri megérdemli a támogatást, hiszen sokat ad cserébe. Több dalt és klipet, a youtube-osnál sokkal jobb felbontásban pedig ingyen és legálisan letölthetünk erről a Mesterhez tartozó linkről.
Kapcsolódó: - Fankáról bővebben

Kuruc.info - Egei (FankaDeli-szakértő és egyetemes világmegmondó