A miniszterelnök hétfőn a parlamentben Mirkóczki Ádám azonnali kérdésére válaszolt. A miniszterelnök jelezte egyúttal, készek megvitatni, hogy a Romániában alkalmazott módszereknek milyen haszna lenne Magyarországon.
 A jobbikos Mirkóczki Ádám felszólalásában azt mondta, Magyarország az utolsó posztkommunista ország, ahol a mai napig nem lehet tudni, hogy kik kikről mit jelentettek, és mit tettek az állambiztonsági szolgálat megbízásából. "Úgy tűnik azonban, hogy ez a szégyen a második Orbán-kormányra is rá fog égni" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a kormányoldal akadályozza, hogy az igazság napvilágra kerüljön.
Válaszában Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a megoldás mikéntjéről komoly vita zajlik a kormánypárti frakcióban, és "amíg a vitát nem zárjuk le, addig nem is tudunk előállni olyan megoldási javaslattal, amely megfelelne azoknak a szempontoknak, amelyeket ön felvetetett".
Rámutatott ugyanakkor, hogy a saját magára vonatkozó iratokat bárki megnézheti az irattárban.
Nem ér semmit?
A jobbikos képviselő viszonválaszában azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki megkapja az iratot, azt nem hozhatja nyilvánosságra, "ezért nem ér úgymond semmit". Emlékeztetett továbbá arra, hogy például Románia február végén meghozta a maga lusztrációs szabályát.
"Nagy kérdés, hogy mire várnak. Önök arra várnak-e vajon, hogy a károsultak és a károkozók kihaljanak, hogy ne legyen semmilyen, még csak morális szintű következménye sem? Vagy van egy sokkal nagyobb aggályom: (...) az igazság az, és azért van ez a tutyimutyi helyzet, mert a Fidesz és holdudvara tele van volt besúgókkal vagy ügynökökkel. Kérem, cáfoljon meg!" - mondta a miniszterelnöknek Mirkóczki Ádám.
Erre reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: "mifelénk az ilyet nem cáfolni szokták, hanem visszautasítják. Én is ezt fogom most tenni. Minden ilyen feltételezést, amelynek nincs ténybeli alapja, a leghatározottabban - a politikai közösségünk nevében - vissza kell utasítsak".
A Romániában elfogadott lusztrációs törvényről szólva a kormányfő azt mondta: tanulmányozzák, szerintük is időszerű megvitatni, hogy van-e haszna a Romániában alkalmazott módszereknek Magyarországon. Jelezte, nyitottak erre a vitára, de kétségeik vannak afelől, hogy a román megoldás száz százalékban alkalmazható-e Magyarországon.
A kormánypárti frakcióban "a szándékok egyértelműek, a módszereken zajlik vita", de amint megtalálják a törvényesség próbáját kiálló módszert, azt a Ház elé fogják tárni - zárta szavait Orbán Viktor.
Románia: öt évre eltiltják a közélettől
A román képviselőház múlt kedden fogadott el törvényt a volt román kommunista tisztségviselők átvilágításáról. A jogszabály öt évre eltiltja a közélettől azokat, akik a Román Kommunista Pártban vezető funkciókat töltöttek be központi és megyei szinten.
E jogszabály esetében ügydöntő jogkörrel rendelkező képviselőház 167 támogató szavazattal és négy tartózkodással fogadta el a törvényt. A román parlament már korábban megszavazta ezt a törvényt, de annak egy bizonyos részét korábban alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság.
Máté András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjének javaslatára a jogszabályba bekerült az a rendelkezés is, amely szerint a lusztráció az egykori kommunista ügyészekre is kiterjed.
(MTI - Kuruc.info)