Perújítás miatt emberölés vádjával áll ismét bíróság előtt apa és fia a Debreceni Törvényszéken: Burka Ferencet és fiát korábban, egy férfi megölése miatt előbb 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, majd megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a gyilkosság vádja alól.
Az újszentmargitai idősebb és ifjabb Burka Ferencet az 1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, emiatt 5 év 8 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. Apa és fia a felmentő ítélet után kártalanításért beperelte az államot, és 20, illetve 25 millió forintot kapott. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás volt "indokolatlan" fogva tartás miatt.
Zoom
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2012 márciusában perújítási nyomozást rendelt el, annak során új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve a nyomozó hatóság titkos adatszerzés útján is új információkhoz jutott.
Ezek alapján a fellebbviteli főügyészség 2013 júliusában perújítási indítványt nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblára, amely szeptemberben elrendelte a perújítást és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.
A Debreceni Törvényszéken Lányi Csaba büntetőtanácsa kedden, az első tárgyalási napon az ügyben keletkezett iratokat, illetve a vádlottak korábbi vallomásait ismertette. A két vádlott a keddi tárgyaláson nem tett vallomást, és a kérdésekre sem válaszolt, korábban mindvégig tagadták a bűncselekmény elkövetését.
A bíróság délután azt a tanút hallgatta meg, akinek a bejelentése nyomán 2012-ben elindult a perújítási nyomozás. Az asszony (ifjabb Burka volt élettársának anyja) elmondta: az unokájától hallotta, hogy apjáék követték el az újszentmargitai gyilkosságot 1999 márciusában.
(Az elkövetők csaknem másfél évtizeddel ezelőtt Újszentmargitán álmából felriasztva támadtak a sértettre, a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Az udvaron fekvő áldozatot másnap egy arra járó vette észre, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi lakóházáról egy háromezer forint értékű tetőantenna tűnt el.)
Időközben egy, a bűncselekményhez közeli szántóföldről előkerült egy antennadarab, amely a szakértő szerint 11-15 éve lehetett a földben, vagyis odakerülhetett a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, 1999-ben.
A vádlottak védői jogtalannak, törvénytelennek és megalapozatlannak nevezték a perújítási eljárást. Zeke László és Győrffy István írásban indítványozták, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, amelynek elrendelése - az ügyvédek álláspontja szerint - nem felelt meg a perújítási eljárás törvényi szabályozásának. A védők úgy ítélték meg, a vádlottak és védőik tudta nélkül alkalmazott titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatokat a bíróság nem veheti figyelembe az eljárásban.
Lányi Csaba bíró átvette a beadványt, de közölte, hogy mivel a perújítást a Debreceni Ítélőtábla rendelte el, a törvényszéknek nincs módja ebben a kérdésben határozatot hozni. A tárgyalás csütörtökön a kedden meghallgatott koronatanú unokája és más tanúk, illetve szakértők meghallgatásával folytatódik.
Frissítés: megint kártérítést akarnak
- Állunk az eljárás elé, nincs takargatnivalónk. De ha kiközösít minket a környezetünk a hamis vád miatt, újra kártérítést kérünk majd! - fenyegetőzött ifj. Burka (36) a bíróság folyosóján, aki éppen ezért apjával együtt beleegyezett abba, hogy lefényképezzék az arcukat és házaikat is.
Zoom
– Én tudom, hogy ki ölhette meg Gyurcsót. De mivel ez az ember gazdag, és jó kapcsolatai vannak, könnyebb volt bennünket bemártani. Ha még egyszer börtönbe kell mennem, azt nem fogom kibírni. Már az előző alkalommal is nyugtatókon éltem, annyira kikészültek az idegeim - tette hozzá a férfi, aki ellen tegnap fia, Richárd (16) és nagymamája is vallomást tett.
- Ezt meg az élettársam intézte, nem bírta elviselni, hogy szakítottunk - állította a cigány, aki a 25 millió forintos kártérítésből már semmit nem tud felmutatni. Vett egy házat magának, egyet a fiának, és indított egy vállalkozást, amely becsődölt.
Idősebb Burka Ferenc (56), aki ellen lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt indult eljárás, nem volt hajlandó vallomást tenni.
Elmondta: nincs spórolt pénze, de adóssága sem.
Újszentmargitán mindenki tudja, hol laknak Burkáék, azt mondják: el sem lehet téveszteni a rikító sárga portát.
Burkáné Margó, az idősebb férfi felesége széttárt karral mutatta meg a házat.
Zoom
- Mi szerényen élünk. Nincs inas, nincs Mercedes, nincs kacsalábon forgó palota. Ezek a rossz biciklik vannak - mutatott a kerítés felé.
Ha az ügyészség gyanúja beigazolódik, és valóban apa és fia gyilkolta meg a hajléktalan férfit, 10–20 év közti büntetésre ítélhetik őket, az állam pedig elkobozhatja a házakat is. Hogy lesz-e új bírósági eljárás, szerdán dől majd el.
2. frissítés: most nem 45-öt, "csak" 10 milliót akarnak
– Állok a nyomozás elébe, nem csináltam semmit – bizonygatta ifjabb Burka Ferenc, majd meglehetősen magabiztosan közölte: – Az ügyvédemmel beszéltem, ő azt mondta, nem vagyoni kártérítést kérünk majd, amiért a faluban újra téma lett az ügyünk.
Apja, id. Burka Ferenc sem adja alább. Szerinte "megbélyegezték őket" falujukban, Újszentmargitán, és ezért jár neki az "anyagi jóvátétel". Az ő védője, dr. Zeke László kijelentette: a strassburgi bíróságig meg sem állnak, ha itthon nem kapnak jogorvoslatot - ezúttal tízmilliót követelnek.
– Először tudni szeretnénk, hogy melyik hatóság miatt diszkriminálják ügyfelemet a lakóhelyén. Amikor ez kiderül, meg fogjuk tenni ellene a szükséges lépéseket – nyilatkozta az ügyvéd, hozzátéve: szerinte az egész eljárás jogellenes. – Csak azután nyomozhattak volna a rendőrök, hogy az ügyész a perújítási indítványt benyújtotta. Ez azonban nem így történt, hiszen már akkor lehallgatták Burkáékat, amikor az ügyész még talán meg sem írta a szóban forgó indítványát.
(Blikk nyomán)
Kapcsolódó: