"Verekszik és beszól a tanároknak – a szülők szerint hergelik a gyereket

A 12 éves, 38 kilós Bandi szülei a kevermesi jegyzőhöz fordultak. Megelégelték gyerekük iskolai „bűnlajstromát”. Azt állítják, a fiú nem lenne olyan agresszív, ha a pedagógusok békén hagynák.

Más szülőknek viszont Bandiból van elegük: azt mondták, terrorizálja a gyermekeiket, a pedagógusokkal megengedhetetlen hangnemet használ. A szülők névtelenséget kértek, bosszútól tartanak.

Bandi szülei azért hívtak újságírót, mert — ahogy mondják — elegük lett, hogy gyerekük a bűnbak mindenért, ami az iskolában történik. Bandi viselt dolgait elénk teszik: szaktanári és igazgatói figyelmeztetés rendbontó magatartás, órai munkamegtagadás, verekedés miatt. A bejegyzések szerint sorozatosan és tudatosan megszegi az iskolai házirendet.

— Április 23-án kaptunk egy olyan papírt, ami szerint Bandi a tanárai és tanulótársai testi és lelki egészségét veszélyezteti, személyiségi jogaikat megsérti. Hallott már maga ilyet? — emeli fel hangját az apa, Lólé József. — Mi az, hogy a személyiségi jogaikat sérti? Az ügyvéd szerint ez akkor lehetséges, ha például kiadja az adataikat. A jegyzőhöz fordultunk, vizsgálja ki az ügyet.

— Alsóban nem volt nagyobb gond Bandival. Jól is tanult, majdnem kitűnő volt. Ötödikben félévkor megbuktatták a gyereket. Azóta már ismét javult a tanulmányi átlaga. Akkor kezdődtek a gondok, amikor ötödikben kettéválasztották az osztályt, a „nívósokra” és a cigányokra — mondja a nem roma származású édesanya, Mariann.

Bandi nem tagadja, verekszik és beszól a tanároknak. Szavait hallva, nem is akárhogy... Nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket is használ. — Mindenért engem vesznek elő. Akkor is, ha két gyerek az udvar másik végében összeverekszik. Az egyik tanár egyszer az ökleit mutatta és megkérdezte, mit kérsz, kriptát vagy intenzív osztályt? Persze, hogy nem hagytam annyiban! Máskor meg megkérdezték, hány egyest akarok? Mondtam, hogy ötöt. Megkaptam — állítja.

A 12 éves fiú azt mondta, nincs bandája, csak barátai.
Sem az iskola, sem a fenntartó nem nyilatkozott Bandi ügyéről. Vecsernyés István jegyző annyit mondott, a gyermek apja szóban kérte, hogy vizsgálja ki a fiú ügyét. Több szülő viszont elmondta a véleményét. Igaz, névtelenül. Voltak, akik csak telefonon merték. Arra hivatkoznak, hogy félnek a család bosszújától.

— Ha szólni merünk, már diszkriminációról beszélnek. A mi gyerekeinknek nincs semmihez sem joguk, csak eltűrni a bántalmazást, a megfélemlítést? Azt hittem, rosszul leszek, amikor kiderült, hogy félévkor a mi osztályunk a legjobb, 2,6-os átlaggal. (Kuruc.info: no igen... Ennyit arról, hogy az integrált osztályokban javul a tanulmányi eredmény, mint ha ez eddig nem lett volna evidens – még a Néphazugság, ill. a Hírszerző szerint is [releváns, érvelésben tökéletesen használható és - használandó! - linkek ITT]. Prominens fajvédőknek, a Mohácsi-klánnak, Herczog MáriánakRévész Sándornak, Czirok Péternek, Klecska Ernőnek, Magyar-Ungár Elemérnek, Máté Mihálynak és a többieknek külön ajánljuk. Meg persze Kedves Olvasóinknak is, különösen olyanoknak, akik fórumokra írkálnak, médiabeli megszólalási lehetőséggel bírnak) A gyerekek nem tudnak tanulni, mert Bandi állandóan beszól a tanároknak. Fegyelmezéssel megy az óra, tanulásra alig jut idő — mondta az egyik szülő. Egy anyuka arról beszélt, hogy félnek a gyerekek Banditól és a bandájától. — Van 3—4 gyerek, akiknek a szülei tartoznak Bandi apjának. A gyerek valószínűleg ezzel zsarolja őket, és velük végezteti el a piszkos munkát, a verekedést. A lányokat fogdossa. Mi lesz 1—2 év múlva? Nem a tanárt kell hibáztatni. A gyereket kellene megnevelni, nem pedig arra tanítani, hogy a származása mögé bújva bármit megtehet!

Van olyan gyerek, aki már iskolába sem akar menni, annyira fél. Több szülő is elmondta, erősen fontolgatják, hogy jövőre másik iskolába viszik a gyereküket. Ennek egyik oka Bandi.

Keretes anyag: Tavaly még „rítt”, megváltozott, agresszív lett

— Csak a készségtárgyakon van együtt az osztály. Tavaly még „ríva” jött haza a gyerek, hogy a tanárok piszkálták, meg a gyerekek is. Idén megváltozott. Agresszív lett. Ha megbántják, verekszik, a tanároknak pedig visszaszól. Én elismerem, hogy rossz a gyerekem, végezzen önvizsgálatot a többi szülő is — mondta az anya. Az apa pedig arról beszél, az iskola több roma gyermek szüleit rávette, hogy legyen a gyermekük magántanuló (Kuruc.info: jelenleg így a legkönnyebb megszabadulni ezektől az antiszociális, ember alatti lényektől). — Én nem adom meg nekik ezt az örömet! (Kuruc.info: mi sem adjuk meg neked az örömöt, hogy ne kerüljön rád is sor, ha visszabillen az inga, azt ígérhetjük, tetves uzsoráscigány...)"

Kuruc.info / Arppi S: Ez a sokat hangoztatott integráció fényes eredménye. Most már a cigányok hívják ki a sajtót, mert a purdét az iskolában nevelni próbálják, a magyar szülők meg névtelenül nyilatkoznak, mert félnek a bosszútól és a diszkrimináció bélyegétől.

Pár helyi, érintett olvasó kommentárja (az összeset lásd a BEOL eredeti cikkje mellett):

"Nem is tudom miről beszélünk,mikor a kedves bandika otthon csak azt látja hogy nem kell dolgozni azért hogy boldoguljon!!Apuka és anyuka csak az uzsora kamatból tudnak annyit kaszálni hogy a család fényűző módon éljen.Én még nem láttam a család egyetlen tagját sem hogy kerékpározott volna.Csak a jól megérdemelt munkabérből vásárolt superkocsikkal közlekednek.Más fehérneműt nem vált annyiszor mint ők autót.Lényeg az nehogy valaki mesértse őket mert azután jön az apuka és jaj annak!A nagy és helyi politikának isszuk a levét még élünk."

"Én is ebbe az iskolába járok. Bandi mindenkibe beleköt. A mi osztályunknál is próbálkozott, az unokatestvérével belekötöttek egy lányba. De mi összefogtunk és lerendeztük Bandit, aki sírva elszaladt panaszkodni. Mi nem félünk, hisz mi vagyunk a legnagyobbak, de a kisebbek nem mernek szólni, mert akkaor az utcán fogják megverni. Ránk mért nincsenek a tanárok ránk szálva? Esetle úgy viselkedük ahogy kell!!! Bandi viselkedj, vagy tünj el az iskolából és hagyjál békén bennünket!!!”
(tanuló)

"Itt előbb-utóbb már csak Bandikák lesznek, akkor hogy fogják egymást bántani? Ja, és ki fogja _ezeket_ megtanítani valamire? (Kuruc.info: Bizony az lesz!!!! Előbb-utóbb szépen szegregálják magukat, aztán majd üvöltözhetnek diszkriminációt, meg szegregációt... Nem lesz senki, aki odamegy tanítani, gyógyítani, vagy bármi mást csinálni. Megfőhetnek a saját levükben.)"

Cigánytopicos plusz vélemény:

“Inkább össze kéne fogni. Megmondani Bandi szüleinek, hogyha valamelyik szülőnek vagy gyereknek baja esik, akkor rájukgyújtják a házukat. Ha meg Bandika rosszalkodik odamegy két-három szülő és felpofozza. Tanár nem teheti de szülő igen. És megmondják Bandika szüleinek hogy imádkozzanak, hogy nehogy elessen egyik gyerekekük és felhorzsolja magát, mert véletlenül azt fogák hinni, hogy Bandika lökte fel a gyereket és megverik az egész családot.” (Tzp – aki amúgy kifejezetten antirasszista és visszafogott.)