"Bűnbandák tartják rettegésben Dorozsmát

Szeged-Kiskundorozsma - Néhány hónapja betörésekre szakosodott rablóbandák tartják rettegésben a dorozsmaiakat. Péntek hajnalban szétverték a helyi polgárőrség autóját, majd kirabolták a Szélmalom vendéglőt.

„Az éjjel a rendőrökkel közösen járőröztünk. Ezalatt a gépkocsinkat bezárt udvar hátsó részében ismeretlen tettes megrongálta. Polgárőrség" – olvastuk a feliratot a kiskundorozsmai polgárőrök autóján a dorozsmai takarékszövetkezet előtt. A polgárőrök a több helyen betört szélvédőjű járművet közszemlére bocsátották. Céljuk nem titkoltan a botránykeltés. Szerintük a rendőrség tehetetlen a dorozsmai betörőkkel szemben.
Az autó mellett sokan megálltak: nem volt olyan, akinek legalább egy ismerőséhez ne törtek volna be ismeretlenek az elmúlt hónapokban. Egy fiatal fiú ismerősének például Dorozsma környéki nyaralójában jártak hívatlan vendégek. Egy asszony utcabelijének pedig a lakását fosztották ki az egyik éjszaka.

Dorozsmát a helyiek szerint néhány fős bűnbandák tartják rettegésben, akik állandó mobiltelefon-kapcsolatban állnak egymással, hogy mikor és hova kell betörniük. A tolvajok az éj leple alatt csapnak le áldozataikra. A polgárőrség ugyan sejti, hogy kik lehetnek az akciók mögött, de a rendőrökkel való közös járőrözéskor az egyenruhások hiába igazoltatják a gyanús alakokat: ha a papírjaik rendben vannak, nem tehetnek ellenük semmit. Igazoltattak péntek hajnalban is, amire a polgárőrök szerint bosszúból érkezett autójuk szétverése. Miközben pedig a rendőrök helyszíneltek a megzúzott kocsinál, néhány méterrel távolabb a Szélmalom vendéglőbe törtek be. A betörők kifosztották a játékgépeket, a pénztárgépet, majd gázolajat locsoltak szét a vendéglőben. A tulajdonos, Miklós Sándor szerint a tíz-tizenöt liter olajat a tettesek azért használták, hogy eltüntessék szagmintájukat. A vállalkozó szerint nincs megfelelő eszköz a rendőrség kezében ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a tolvajokkal szemben.

– Néhány hónapja ugyanilyen módon törtek be az orvosi rendelőbe. Ott is gázolajat öntöttek szét, és vittek, amit csak tudtak. A napokban a helyi pékségből lopták el az egész pénztárgépet. Többekhez pedig úgy mentek be és rabolták ki őket, hogy az egész család otthon aludt – mondta az egyik polgárőr. Amikor kérdeztük, hogy neve közléséhez miért nem járul hozzá, azt felelte: tart a bűnbandák bosszújától. Kiskundorozsmán egyébként a polgárőrök számítása szerint az állandó rendőri jelenléthez tizenkét egyenruhásra lenne szükség. Helyette azonban csak négyen vannak, és őket is gyakran berendelik Szegedre, hiszen a belvárosi őrs alá tartoznak.

Nyomoznak

– Nagy erőkkel nyomozunk a pénteken történt két bűncselekmény elkövetői után. Visszatérően ellenőrizzük a frekventált dorozsmai helyeket nemcsak nappal, hanem éjjel is – mondta Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő."

(delmagyar.hu; vannak kommentek)

Kuruc.info: Háttérinfó: jellegzetes cigánytelepe van itt Szegednek. Juttatni kellene a polgárőröknek egy harckocsit... Bezárja a vezető a búvónyílást, és elindulnak járőrözni...