"Minimálbér: Szlovákia ebben is megelőz
A szakszervezetek újra kötnék a több évre szóló bérmegállapodást, ám vélhetően ebben nem lesznek partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói képviseletei. Szerintük a gazdasági környezet bizonytalan a hosszú távú megegyezéshez. Eközben a szlovák minimálbér több lesz, mint a magyar.
Ha a szlovák parlament is áldását adja a kormány döntésére, akkor januártól 8900 korona, azaz 71 100 forint lesz a minimálbér északi szomszédunknál. Magasabb lesz, mint a magyarországi 69 ezer forintos minimálbér, amire még nem volt példa. Hazánkban ősszel kezdődik a kormány és a szociális partnerek közötti egyeztetés a jövő évi bérváltozásokról.

"A szlovák gazdaság bővülése többszöröse a magyarnak, így náluk nagyobb mozgástérre van lehetőség. Ezzel együtt bízom benne, hogy hazánkban is méltányos megállapodás születik" – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte a magyar gazdasági környezet bizonytalan, kiszámíthatatlan, így a munkaadói szervezetek minden bizonnyal nem támogatnak több évre szóló megegyezést. A szakszervezetek azonban megújítanák a most lejáró hároméves bérmegállapodást. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, hogy a béralkuban ezt javasolni fogja az oldal. Az elnök szerint az is fontos, hogy a minimálbér nettó értékét közelítsék a létminimumhoz. A béralkut egyébként megelőzi az adókról és járulékokról szóló törvényjavaslatok vitája, amely a munkaadók és munkavállalók szerint is meghatározza a bértárgyalásokat."
(MH)

Kuruc.info: Természetesen nem csak a béreket kell figyelni, hanem az árakat is, amelyek sok esetben (pl. tömeg / távolsági közlekedés, cukrászati termékek stb.) fele, harmada a magyarországinak - így az életszínvonalbeli különbség méginkább látszik. Kíváncsiak vagyunk, a Néphazugság ezt hogyan magyarázza ki. Eddig véres verejtékkel próbálták bizonygatni, hogy de sz*rul megy a (nacionalista, nemzsidó vezetésű, a cigánybűnözés ellen katonailag is fellépő) szlovákoknak, bezzeg a bibsi, kozmopolita, cigánytenyésztő Magyarország, mi tejben-vajban fürdünk. Egyre nehezebb lesz ez, Néphazi...