Az ATV új, tegnapi Civil a pályán adásában ("THM 2000%; Virágzik az uzsorabiznisz") MALI ZOLTÁN, Drávapiski polgármestere, aki hadat üzent az uzsorásoknak, KOLOMPÁR ORBÁN, Országos Cigány Önkormányzat ("természetesen" bűnöző) elnöke és SZUHAI PÉTER (cigányfajvédő) etnográfus szerepelt. Annyira nem volt "pörgős" a műsor, mint pl. a tegnapelőtti MR1-adás. Ha mégis van egy szabad órácskánk, érdemes megnézni. Alább összefoglaltuk - talán ez az írott változat könnyebben, gyorsabban emészthető, mint a Mali kivételével igen terjengősen, semmitmondóan fogalmazó két másik vendég dumájának végighallgatása, egyáltalán: kibírása.

A videó első fele ITT, a második ITT található.

Kiderül a műsorból, hogy nagyon sokan követtek el öngyilkosságot az uzsorások miatt. Mali azt is elmondja, a múlt héten legyilkolták a kiskutyáját az uzsorások. Az uzsorások, így fogalmaz, mind cigányok (az első videón 14:09; ezek a számok az adott részből hátralevő időt jelzik, mivel azt írja ki a videolejátszó kliens).
12:30: Mali elmondja: "Rengeteg bírálatot kaptam azért, mert ki mertem jelenteni, az uzsorakérdés cigánykérdés." Azt, hogy az uzsorások a területén kivétel nélkül cigányok, többször is hangsúlyozza ezután. Persze a többi vendég (és ő maga is) ezt megpróbálja tompítani: "nem lehet ebből az egész országra általánosítani" stb. De már ez a 100%-os arány is riasztó. Ahogy a cigánybűnözés egyéb arányai. Na, cigányfajvédők, Klecska Ernők, Czirok Péterek, Hell Istvánok, be lehet bizonyítani, hogy a volt SZDSZ-es és volt cigóbabuzsgató Mali hazudott!

Ezután Kolompár következik, aki (első) szózatában azt hazudja, hogy az embereket a szükség viszi arra, hogy uzsorakölcsönt vegyenek fel, mert szegínyeknek nincs munkájuk. Ha lenne fix munkájuk (azaz bevételük), akkor nem lenne ilyen gond. Persze azt nem teszi hozzá, hogy egyrészt azért nincs munkájuk, mert a putriscigányok munkakerülők, másrészt azért, mert minek dolgoznának, ha a segílykéből (amely sok esetben lényegesen magasabb, mint amit munkával megkereshetnének) "urassan" (sic!) meg lehet élni? 09:11-nél egyenesen az "derül ki", hogy - Kolompár szerint - az uzsorakölcsönök mögött multik állnak, mert, szerinte, nem lenne egy átlagcigánynak pénze arra, hogy egyáltalán beiníthasson egy ilyen "pénzkihelyezést", mindenképp kell neki valahonnan (egy "multitól") kezdőtőke. Persze, megint azok a gonosz fehérek a hibásak, nem ám a galamblelkű cigó uzsorások!

Természetesen ezt az ostoba "a multik meg a budapesti tőke a hibás" dumát azonnal leoltja mind a műsorvezető Dési (aki egész normálisan vezette az egész adást - sokkal kevésbé látszott elfogultnak, mint Varga tegnapelőtt az MR1-en vagy akár a Nap-Kelte cigánytémájú műsorvezetői, mint pl. a múltkor a Kolompárnak erősen alákérdező, az uzsora-témát erőszakosan felhozni nem képes, nem akaró Bethlen), mint Mali; simán lelegendázva a dolgot: "itt van egy pár roma gyerek, aki kinőtte magát". Dési erre közbevág: "miért mondja mindig azt, hogy roma?". Mali válaszában megerősíti azt, amit eddig is mondott: "Dél-Baranyában cigány emberek csinálják az uzsorázást. ... én ismerem az ügynek mind az 500 résztvevőjét, és kivétel nélkül mind cigány" (7:50).

Szuhai Péter nagyon buta, primitív, fajvédő dumája jön ezek után, amely össze próbálja mosni az uzsorásokat azzal, ha egyszerűen csak az ember kölcsönad némi pénzt mondjuk a családtagjainak némi plusz kamatért.  Ő is nyomja a süket rizsát arról, hogy a romák szegínyek és emiatt vannak rászorulva erre. (Azt nem teszi hozzá, hogy talán nem kéne elinni, elverni, elgépezni a segílykét, és akkor nem kellene kölcsönkérni se.) Elmondja azért maga (Szuhai) is, hogy az uzsorázás általában a roma településekre jellemző. Dési erre közbevág: "dehát fehér szegények máshol is vannak!". Erre jön a szokott fajvédő duma Szuhaitól: "olyan mélyszegénység, olyan tömegesen nincs... ez a nagy szegénységgel kapcsolódik össze". Mekkora hazugság! Megint megkérdezzük: Hogy lehet az, hogy a magyarok nem szorulnak rá az uzsorásokra? Tán csak nem azért, mert be tudják osztani a sokszor a putrisok bevételeinél sokkal kevesebb pénzüket?! Nem gépezik, isszák, fecsérlik el? Erre miért nem képesek a putrisok? "Nem gondolom, hogy maffia-rendszerről van szó. Néhányan pénzt próbálnak csinálni ebből. ... Csak 1 családot láttunk, akit megfenyegettek [Ezzel arra utal, hogy - szerinte - nem lehet azt sem mondani, hogy az általános lenne, hogy az uzsorások fenyegetik, megverik az embereket, elveszik a házukat]... az egész egy belső önsegélyezés, mert a romák csak innen kaphatnak segítséget, más módon nem tudnak hozzájutni." Természetesen ezt az elképesztő, tipikusan cociológusi uzsorás-mentegetést ("önsegélyezés") Mali sem hagyhatta szó nélkül (02:03): "ez nem önsegélyezés, hanem embereket megnyomorító folyamat. Először valóban úgy állítják be a dolgot, mint ha segítenének. ... Nem egy esetről beszélünk, ezt hansgúlyoznám [arra utalva, hogy Szuhai kétségbe vonta, a cigány uzsorások nagy tételben fenyegetnék, terrorizálnák adósaikat]. Ez az egész úgy kezdődött, hogy befogadtunk egy családot, egy juh-hodályból szedtem össze egy családot, akinek egy TESCO-s szatyra volt, mert éppen csigát gyűjtöttek, és ha nem tudták éppen aznap leadni, akkor megették még a csigát is. Adtam nekik házat, bútorokat... ezt mutatta a videó. A környéken több tizes nagyságrendben vannak ilyen esetek. ... Hallatlanul jól és profin csinálják [az uzsorások], mert a bankkártyákat veszik el, és a Bankomatnál várják, amikor megjön a pénz."

A második videó elején kapásból Kolompár kap szót, aki számon kéri Malin azt, hogy miért nincs munkalehetőség a faluban. 23:05-kor, ill. 21:36-kor megint csak kiderült, hogy a magyar nyelv legalapvetőbb szabályaival sincs tisztában ("bevonni a közmunkában", "bekapcsolódni a foglalkoztatási projektekben"). A második videón pl. 11:10-kor mutatja be "iskolázottságát" ("azért került ebben a helyzetben"). Ez egy "iskolázott" cigányvezető. Egy fehéret megbuktatnának egy jobbfajta általánosban, ha nem lenne képes felfogni a szabályt. Egy láthatóan hótprimitív, iskolázatlan tuskó cigányból, Kolompárból, meg egyenesen főmufti lett...
Nyomatja a közös felelősség, közös gondolkodás témáját, mint ha mi lennénk a felelősek azért, hogy a cigók nem hajlandók iskolába járni, és ezáltal szakmát, végzettséget szerezni. Löki a sódert arról, hogy szegínyromákoknál az egy főre jutó píz egy háromgyerekes, dolgozó apával , GYES-en levő anyával bíró családban 30e Ft körüli. Ami, tegyük hozzá, egyáltalán nem rossz pííz, főleg, ha az önkori fizet mindent, pl. a rezsit, a menzát, az iskolaszereket. Megint csak számon kéri Malin azt, hogy miért nem ad munkát a cigóknak, mert ugye a rendszerváltás előtt, amikor azok a TSZ-ben dolgoztak,  nem volt ilyen gond. (Azt nem tette hozzá, hogy azért nem, mert a cigánybűnözés ellen kíméletlenül fellépő Kádár-rendőrség nem hagyta volna.)
19:30-kor megelégeli ezt a süketelést Mali: "nem a világ fog a romákhoz idomulni, hanem a romák a világhoz, ezt értsék már meg!"

Ezután megint Szuhai meglehetősen érdektelen monológja következik, amikor az iskolai / lakhelyi szegregációról beszél (csak azt nem teszi hozzá, miért menekülnek a fehérek a putrisok elől. Oka csak van a spontán szegregációknak, a fehérek nem ok nélkül menekülnek). A legérdekesebb mondata: "hol vannak a fehér munkaadók, akik foglalkoztatnák a roma munkavállalókat?" Természetesen Szuhai "elegánsan" "elsiklik" azon tény felett, hogy a hivatalos statisztikák szerint a(z iskolázott) romákat egyáltalán nem diszkriminálják a (fehér) munkaadók.
Szohai ezután is nyomatja töretlenül a fajvédő süketelést: "az egyenlőség-érzet azt jelenti, hogy a romák úgy érzik, hadd vehessék meg ők is ugyanazokat az árucikkeket, hadd rendezzenek meg egy ballagást, egy esküvőt, mint a nemcigányok, és máris eljön az a pillanat, amikor az ember arra kényszerül, hogy kölcsönt vegyen fel". Azt persze nem teszi hozzá, hogy ugyanezt persze nem érzik, amikor tanulásról, a szakképesítés megszerzéséről vagy éppenséggel melózásról - és persze törvénytiszteletről - lenne szó... Arról nem is beszélve, hogy, különösen vidéken, a fehérek általában kevesebb pénzt kapnak (keresnek), mint amit a cigók kápéban és természetben (!) kapnak, így eleve az az állítása is hazugság, hogy a drappoknak kölcsönt kell felvenniük. Osztanák be a pénzt inkább. Ja, hogy arra képtelenek? Hát Istenem, ez az így járás esete.

Ezután, 13:20 körül, megint Mali a másik két vendéghez képest normális szövege következik, aki elmondja, hogy az uzsorások hogy fenyegetik az embereket: úgy, hogy azok "összecsinálják" magukat, ugyanakkor még ne legyen törvényi eszközökkel szankcionálható a fenyegetés: "bejönnek a szobába, megsimogatják a gyerek fejét: "Hú, de szép gyerek..." És hozzáteszik halkan: fizetni kéne"". El mondja azt is, hogy az echte cigányfalvak (ork) falugondoka sok esetben uzsorás (ahogy az ő területén is). Vesd össze: fejétől büdösödik; a cigányság fordított "értékítélete" (azaz náluk a bűnözőkre felnéznek, azokból vezetőt csinálnak stb.). Uzsoraellenes harcáról a következőt mondja: "először a rendőrök nem hitték el, hogy ilyen számokról van szó. Amikor belátták, akkor a cigányszervezetek tiltakoztak, hogy ez nem így van". Érdekes, a cigányszervezetek mindig tiltakoznak, ha egyértelműen az orkokhoz köthető bűncselekmények visszaszorítását szorgalmazza valaki. Furcsa, nem? Vajon miért?

A szó visszakerül Kolompárhoz, aki megint folytatja a gádzsózást, a fehérellenes uszítást (11:09): "a romák azért kerülhettek ebben a helyzetben (sic!), mert nagyon sok nemroma, magyar szervezet van, amelyek rátelepedtek az ügyre és kaszált több százmillió Ft-ot és ezek a programok igazából nem jutottak el a romákhoz". 8:57: "azt hiszem, hogy a romaügy egy hatalmas biznisszé vált a többségi társadalom azon tagjai számára, akik ebből élnek". Ebben az egyben egy adott fokig igaza van, ha meggondoljuk, például Hell István SZDSZ-es önkormányzati politikus, cigányfajvédő, aláírogató saját bevallása, valamint pl. a Soros-támogatási lista szerint miből él. Persze Kolompár itt szimplán csak gádzsózni akart, nem ZSDSZ-es támogatóit lejáratni. Erre utal a köv., velejéig hazug mondata is: "Ezek legalább annyi embernek biztosítanak állást, munkát, mint amennyi roma van ebben az országban". Persze, bűnözőkolompár, majd' minden dolgozó fehér rajtatok élősködik, a ti támogatásaitokat nyúlja le, mi? Annyira, de annyira szar duma ez...

Kolompár ezen gondolata még az amúgy fajvédő Szuhainál is kiveri a biztosítékot (08:43), bár ő inkább csak Kemény Istvánt meg a többi cuciológust próbálta megvédeni, akiket Kolompár szintén megvádolt (ebben az esetben némi igazsággal), hogy ebből a bizniszből élnek.

Mali is közbeszól, és az ocö-sök szemére hányja, hogy nem rukkoltak elő semmilyen programmal. Elmondja, a cigány önkormányzatok se országos, se helyi szinten nem képesek cselekedni, programot alkotni. Példaként idézi a saját településének ork önkoriját, amely "három tagja négyfelé ment, és végül feloszlottak, mert nem tudtak megegyezni, hogy hol legyen a roma bál". (No comment!!) Természetesen Kolompár eközben nagyban nyomatta a "megosztotta őket a nagypolitika" szintén még mindig gádzsózó demagógiát, amely ostobaságon Mali csak röhögni tud. Elvitatkoznak azon, mivel Kolompár számon kérte tőle azt, miért nem fordult az OCÖ-höz, hogy Mali kihez, milyen cigány fejeseknél kilincselt annak érdekében, hogy "beszéljenek" az uzsorások fejével. Az OCÖ, így Kolompár, talán beszélni tudott volna az uzsorásokkal, és hatni a lelkére. (Hahaha, jó vicc... Persze, valszeg odament volna Kolompár. Mikor Mali is azt mondja, hogy nem foglalkoztak vele a cigány "előkelőségek", mondván, nem az ő dolguk. Annyira szánalmas az ilyen, hogy magától eszébe nem jutna segíteni, de utána meg azt mondogatja számon kérve, hogy : "miért nem szóltatok?" Hát szólni kell, Koli?) 3:15-kor Mali elmondja, az ügyben talákozott az országos fő-cigányvajdával is, akinek, így Mali, "az étkezőasztala többet ér, mint Drávapiski teljes éves költségvetése ... még ő sem vállalta be az ügyet.". Azt csak zárójelben kérdezzük meg, hogy ugye az APEH ennek a fővajdának a vagyon-eredetét sem vizsgálja, vizsgálta? A cigányokat miért nem ellenőrzik, miért csak és kizárólag a gádzsókat vegzálják? "Segítséget mentem kérni. A te népedről van szó: a néped bántja a saját néped, tegyél rendet! Én azt gondoltam, ez működhet így... nem működött, mert nem tudta bevállalni." Hát igen. Akkor egyáltalán miért van cigányvajda, ha a saját népén belül képtelen rendet csinálni?!

Kuruc.info - Arppi S.