Múltkori cikkünkben már ismertettük Sátoraljaújhely polgármesterének álláspontját a nevezetes 20e Ft-os óvodáztatási támogatásról. Nézzük, mit szól a kérdéshez a szintén cigányfertőzött  Alsózsolca.
Ugyanazok az ellenérvek, és a felsővezetés ugyanolyan pökhendi módon rázza le magáról őket.
"Az óvodáztatási támogatás ellen az alsózsolcaiak
Alsózsolca - Több, mint hatszáz aláírást gyűjtöttek össze a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán, mert szerintük az úgynevezett óvodáztatási támogatás sérti az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló jogszabályt.

A levelet elküldték az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Válasz csütörtökön érkezett: a kérelem nem tartozik a Hatósághoz.

A levélírók szerint az úgynevezett óvodáztatási támogatás hátrányos helyzetbe hozza a Magyarországon élő, nyolc általános iskolánál magasabb fokú végzettséggel rendelkező, dolgozó, adófizető szülőket és azok óvodáskorú gyermekeit. A jogszabály szerint ugyanis a leghátrányosabb helyzetben lévő, mélyszegénységben élő emberek gyermekei után a családok húszezer forint támogatást kapnának félévente, ha gyermekeiket óvodába járatnák.

A levél megfogalmazói szerint a jogszabály azt sugallja, nincs értéke a tanulásnak, mivel ma Magyarországon munka és tanulás nélkül is meg lehet élni. A helyiek tapasztalata az, hogy a családi támogatások előnyeit nem a gyermekek élvezik, hanem a szülők, akik kifizetéskor a nap nagy részét a település kocsmáiban töltik, ahol az alkohol és a cigaretta mellett a pénz egy részét a játékgépekbe dobálják. A lánygyerekek 12-15 éves korban szülnek, mert a folyamatos gyermekáldás hosszú távon biztosítja a család megélhetését.

A tavaly várossá vált Alsózsolcán több mint hatezren élnek, közülük négyezren felnőttek, így elmondható, a településen élők 15 százaléka támogatta aláírásával a levelet.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság csütörtökön, Alsózsolcára érkezett válaszleveléből az derült ki: mivel meglévő jogszabályt kifogásolnak az alsózsolcaiak, ügyükben a Hatóság nem, csak az Alkotmánybíróság járhat el."
(boon)