Tisztelt Kurucok!
 
A cigánybűnözók esetei kapcsán többször merülnek fel úgymond fajtajellegzetes családnevek...
(pl.: Lakatos, Kolompár, Rézműves, Rostás)
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire biztos az ha valaki ilyen családnévvel rendelkezik, az cigány is?
Annak ellenére kérdem, hogy az ilyen nevű elkövetők majdnem 100 %-ig roma (szerintem is).
Ami miatt érdeklődnék, az az, hogy visszakerestem képeket nagyszülőkön keresztül egészen a dédszülőkig, az egyik oldalon az ükszülők képeit is sikerült megtalálnunk (a dédapám végig szolgálta a hazát az I.világháborúban), és bizton állíthatom a látottak alapján, hogy nem rendelkezem cigó felmenőkkel, annak ellenére, hogy  a fent zárójelben említett családnevek egyikével rendelkezem (talán nem a 2 legdurvább egyikével;))
 
Tőletek, vagy a Kedves Olvasóktól szeretnék erre az egész dologra választ kapni, mert régóta foglalkoztat ez az egész!
 
További sikeres működést kívánva, üdvözlettel: XY, Békéscsaba.
Kuruc.info / A.S.: természetesen nem garantált, hogy minden Lakatos, Kolompár, Rézműves stb. cigány származású (bár ez utóbbi kettőnél különösen nagy az átfedés). Egyáltalán nem zárható ki, hogy pl. Ön sváb származású (a svábok döntő többsége közismerten magyarérzelmű), és ősei magyarosították a nevüket: így kapták a jelenlegi, kicsit cigányosan hangzót.

Ha viszont esetleg tényleg van(nak) a Kedves Olvasó felmenői között roma(romák), akkor sem érdemes elszontyolodni. Nem attól magyar valaki, hogy például "ősi nemesi családból származik" meg "a magyar  családfáját 1100-ig tudja visszavezetni". Kizárólag a származás nem "magyarságmérő" (maximum pártucat csőlátású embernél – még a magunkfajta radikáljobbosoknál is sokkal-sokkal jobbra, akikkel, ebben a tekintetben, nem tudok közösséget vállalni). Ahogy már oly sokszor megfogalmaztam: egy ember megítélésénél nem a származás a fontos, hanem az életmód, az életvitel. Mi sem a származásuk miatt utáljuk a bűnöző putriscigányokat, hanem az életvitelük miatt – ami azt is jelenti, hogy megvetjük a putriscigó "kultúrát" felvett fehéreket is.
Igaz magyar lehet az is, akinek finoman szólva nem Árpáddal jöttek be az ősei. (Ezt, érdekes módon, pont a balliberálisok szokták "tagadni", hogy a felkészületlen, kevésbé vitaképes nemzetieket leszereljék.) Hadd utaljunk pl. az aradi vértanúkra, akik döntő többsége sváb volt. Lehet egy pár éve ideköltözött mondjuk német is igaz magyar, ha Magyarország javát akarja, és elítéli a balliberálisokat, ill. az általuk folytatott politikát. Hasonlóan: a romák esetében is minden elismerésünk azoknak, akik végképp otthagyták a putrisort, és megtagadták "kultúrájukat". Mi is ismerünk beilleszkedett, dolgozó, nem bűnöző romákat (igaz, nagyon keveset), akiket automatikusan velünk egyenrangúnak és magyarnak tekintünk.
Frissítés (nov. 24. 11.45): Másik olvasó: Tisztelt Kurucok!
Olvasó: cigányos a családnevem - miért? című cikketekre néhány reakció:

- Apai ágról cigány származású vagyok, generációkra visszamenőleg muzsikusok voltak az őseim, és erre büszke vagyok.
- Anyai ágról kisnemesi családból származom, kulák, főbíró felmenőkkel. Erre is büszke vagyok.
- Ha valakinek, hát nekem "cigányos" a vezetéknevem, de ebből még semmilyen problémám nem volt.
- A magyarság ereje mindig az integráló erő volt, beolvasztotta a környező népcsoportokat, kulturájukat magáévá tette, és ezáltal gazdagodott. (Beleértve a török, osztrák, stb. megszállókat.)
- A debreceni Gárda-toborzón Vona Gábor "Végre! Hála Istennek..." felkiáltással fogadta a vitához való hozzászólásomat, melyet a származásomra vonatkozó mondattal kezdtem. Senkinek eszébe sem jutott ezért leszólni.
- A városi Jobbik nevében én koszorúztam október 23-án, azóta olyanok köszönnek, akik eddig nem is ismertek, és olyanok nem köszönnek, akik eddig igen.
- Igaza van a szerkesztőknek, az életmód ellen kell felvenni a harcot, s nem a géntérképük alapján kell megítélni az embereket.
- Végkövetkeztetésként: Légy büszke a nevedre, mert abban benne van a háborús hős nagyapád, és minden becsületesen élő ősöd is, valamint a saját életed. Ezeket fogod a gyerekeidre hagyományozni.

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Jónás Kálmán; Hajdúszoboszló