Roma fiatalok provokáltak ki tömegverekedést kedden este egy jásztelki kocsmában. A támadók szemtanúk szerint botokkal voltak felfegyverkezve. Két helyi nem roma fiatal a kórházba került.

- Állandó fenyegetettségben élünk, a helyzet már elviselhetetlen - fogalmazott az a helyi férfi, aki lapunkat megkereste. Nevének eltitkolását kérte, mert - ahogy mondta -, félti a családtagjait. A szemtanúk beszámolójából kiderül, azon az estén törzskocsmájában gyűlt össze néhány helyi „magyar" fiatal, amikor egy cigány társaság is megérkezett. A jászberényi rendőrkapitányság sajtóreferense, Budai Orsolya a személyzet beszámolójára hivatkozva elmondta: a pultos látásból ismerte őket, és nem adott nekik alkoholt, mivel még fiatalkorúak. A társaság tagjai agresszívan viselkedtek, s miután elmentek, megrongálták a kerítést. Majd a kitört lécekkel felfegyverkezve visszatértek, ekkor került sor a verekedésre. Két vendég megsérült: őket kórházba szállították, de tegnap hazaengedték. Hozzáfűzte: az elkövetők másként mondják el az esetet. A szemtanúk szerint viszont legalább 10-15 férfi tért vissza, és agyba-főbe vertek mindenkit.

Korábban megírtuk: a zömében romák lakta Jásztelek fiataljainak köreiből kerültek ki három kegyetlen gyilkosság elkövetői is az elmúlt években. A jásztelki cigány önkormányzat vezetője, Illés Tibor a legutóbbi rablógyilkosság utáni megrendültségben úgy nyilatkozott: a cigányság érdeke is, hogy egyes bűnözői körök miatt ne bélyegezzék meg a cigány társadalmat. Ezért kezdeményezte, hogy alakuljon romákból és nem romákból faluőrség.

(az MNO mai cikkének szó szerinti átvétele; saját szkennelés)
Frissítés (dec. 19. 11.08): a SZON is foglalkozott a témával (cikk ITT; vannak kommentárok). Talán mondanunk sem kell, hogy, szemben a Magyar Nemzet fent olvasható cikkével, nem írták meg az elkövetők származását. Ennyit a "korrektségről". Az eredeti cikk következik:

A gyerekek nem kaptak szeszt, a szülők elverték a vendégeket

Jásztelek egyik sörözőjébe két fiatal tért be a minap, szeszesitalt szerettek volna inni, de nem szolgálták ki őket. Ebből lett később a probléma.

Mint azt Budai Orsolya a Jászberényi Rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta a kocsmáros ismerte is a fiatalokat, illetve látszott is rajtuk, hogy még nem töltötték be a 18. évüket. Az elutasítást követően a két fiatal a söröző kerítését kezdte tördösni, illetve az ott lévő fa ágait szaggatni. Az elmondás szerint onnan is elküldték a randalírozókat. Kisvártatva a fiatalok szülei vezetésével összesen 5-6 felnőtt érkezett autóval, és bementek a sörözőbe, majd az ott tartózkodó két vendéget megverték.

Az egyik sértett hámsérülélseket szenvedett, a másik homlokán felhasadt a bőr. Mindkét sérülés nyolc napon belül gyógyuló. A kihívott rendőrök a személyleírás alapján gyorsan ráakadt az érintett családra. Viszont ők azt mondták, hogy azért mentek be a sörözőbe, mert előzetesen ott bántalmazták a fiatalokat. Az ügyben nyomozás indult.