Szó szerinti cikkátvétel (eredeti ITT; a hozzászólásokat érdemes elolvasni) következik a Vastagbőrről, egyik kedvenc blogomról; nagyon szépen összefoglalja a Pásztor-ügyben hétvégén és ma történteket.
Kellemes, nyugodt, eseménytelen hétvége volt. Hírportálok címei hétvégéről:

"Újra főkapitány a cigányozó Pásztor Albert" - Index
"Visszatáncolt Draskovics, marad Pásztor a helyén" - Mno.hu
"Folytathatja munkáját a miskolci rendőrkapitány" - Origo.hu
"Csak figyelmeztetik a miskolci rendőrkapitányt" - Nepszava.hu
"Rasszista nagykoalíció" - Nepszava.hu
"Maradhat a "romaszámláló" miskolci rendőrkapitány" - Nol.hu
Eseménydús 3 nap áll az ország mögött. Mindenki a saját szája íze szerint tálalhatta a történteket, a hírportálok remek címekkel bombáztak minket, a vezércikkíróknak akad téma, gondolom a reggeli Nap-Keltében és Mokkában is meg fog szólalni minden érintett.

"Meddig várunk? Amíg etnikai összecsapás lesz? Nem kellene ez ellen tenni? Nem az elhallgatás a megoldás. Én felelősséget érzek, és nem feszültséget gerjesztek, hanem rávilágítok a helyzetre, és megoldást próbálok kezdeményezni. Büszke leszek, ha valami ezáltal megindul." - mondta Pásztor még péntek délelőtt.

Nos, valami tényleg elindult. Kezdődött a "híres-hírhedt" sajtótájékoztatójával, majd Pásztor aznap esti (!) kvázi leváltásával, majd a vasárnap reggeli visszahelyezésével. Soha ilyen gyors lefolyású rendőrségi vizsgálatot nem láttam, főleg nem hétvégén! Emlékszünk ugye Gergényire? A szemkilövő rendőrökre? Érdekes, akkor nem siettek ennyire...
Vajon miért nem lehetett megvárni a hétfőt? Soha, semmilyen hivatalt nem láttam volna, ami akár egy ceruzát is kihegyezett volna hétvégén ...

Hétvégén senki sem arról beszélt, hogy 301 forint az euró, hogy 202 forint a svájci frank, hogy február 1-től 2 év börtönt (!) kaphat az aki tojást vagy papírgalacsint dob el egy rendezvényen. (2 év börtön, mikor a milliárdos lopásokért sikkasztásért, csalásért, hűtlen kezelésért, adócsalásért felfüggesztett kapnak? Hol élünk? Ennyire tartanak a tavasztól, március 15-től?)

Hétvégén a sláger Pásztor Albert volt, és az ájult Budai Bernadett, akit ölben vitt el Ferenc lovag.

De vajon sikerült-e Pásztor Albertnek rávilágítani a problémára? Mindenképpen, hiszen mindenhol vezető helyen tárgyalták a dolgokat, aki csak tudott, nyilatkozott.
De vajon mi fog történni ezután? Minden megy tovább, mint eddig? Akarom mondani nem megy?

Pár dolgot azért jó lenne leszögezni
:

1, Pásztor Albert kinevezése utáni első évben több mint harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a borsodi megyeszékhelyen és a környező harminchat településen. Pásztor Albert jó rendőri vezető, a város és a városi vezetés mögötte áll.

2, Pásztor Albert ezredes a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Sólyom Lászlótól 2008. augusztus 19-én.

3, "Megélhetési bűnözés" mint kategória nincs, nem létezik. Csak a jogvédők takaróznak vele.

4, Az erőszakos utcai rablás nem falopás, nem áramlopás, nem bolti csokilopás, nem csínytevés! Az utcai rablás erősen demoralizáló hatású, és rendkívül módon csökkenti az emberek közbiztonság "érzetét". Attól, hogy ellopnak 10 hektár erdőt (ami szintén bűncselekmény), vagy elsikkasztanak 1 milliárd forintot (ami szintén bűncselekmény), még haza lehet sétálni biztonságosan. Ha viszont hetente történik egy utcai rablás a környéken, akkor már nem annyira.

5, A 20 000 forintnyi érték alatti lopás is bűncselekmény, nem szabálysértés. Nem a jegyző az illetékes, hanem a rendőrség! Csak a rendőrség lepasszolta (lepasszolja) az eseteket a jegyzőnek, hogy jobb legyen a statisztikájuk!
"Ha elkövetési értékhatár nem éri el a húszezer forintot, de a BTK 316. § a)-j) pontokban meghatározott módon követik el a cselekményt, az bizony bűncselekmény, és nem szabálysértés." - jogiblog

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást
a) bűnszövetségben,
b) közveszély színhelyén,
c) üzletszerűen,
d) dolog elleni erőszakkal,
e) 1045
f) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve,
g) hamis vagy lopott kulcs használatával,
h) lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére,
i) zsebtolvajlás útján,
j) másnak a bűncselekmény elhárítására képtelen állapotát kihasználva
követik el.

6, Mit is mondott konkrétan Pásztor? 8 konkrét(!) utcai rablás, 11 elkövető. Mind roma. A 11-ből 3 gyermek (!), 3 fiatalkorú és 5 felnőtt.
Munk Veronika (29 éves, volt ELTE-s, "újságíró") nagy port kavart írása szerint a rablások valódi okát nem vizsgálják. Vagyis a nyomort: "Vagyis lehet, hogy az ő nyolc rablásának elkövetői tényleg mind cigányok voltak (mint megtudtuk, ezt a kihallgatáson maguktól vallották be, hiszen jogszerűen ilyen adat nem kérető és nem tartható nyilván), de ennek a ténynek a hangsúlyozásával éppen a bűnözés valódi okát - egyszerűen szólva: a nyomort - hazudta el."
Biztos nagyon éhesek voltak a szegény, szerencsétlen roma kisgyerekek, vagy kellett a pénz a villanyszámla befizetésére, ezért verték össze a nyugdíjas néniket a táskájukért, mobiltelefonjaikért, pénztárcájukért, ugye, kedves Veronika?!

Mivel rablásról és nem lopásról van szó, a sértettek minden esetben pontos leírást adtak az elkövetőkről. A pontos leírásba pedig beletartozik a magasság és a testsúly mellett az is, hogy roma, hiszen nem mindegy, hogy a rendőrök magyar, kínai, néger vagy roma tiniket keressenek. Vagy tiltja valami, hogy ezt közöljék a rendőrökkel?

7, A vizsgálat megállapította, hogy sem személyiségi jog, állampolgári, sem egyéb jogokat, jogszabályokat nem sértett a kapitány, de mivel nyilatkozata általánosításra adhat alkalmat, ezért figyelmeztetést kapott.

Draskovics kissé elszámította magát, mivel tényleg egy példátlan koalíció állt ki Pásztor mellett:
Káli Sándor polgármester (MSZP), Simon Gábor képviselő (MSZP), Szűcs Erika miniszter, Lakatos Attila borsodi cigányvajda, Farkas Félix (Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke), miskolci Fidesz, a miskolci SZDSZ(!), Jobbik, a megyei közgyűlés Fideszes elnöke, 2 rendőri szakszervezet ...

A hétvége legjobb mondata pont Farkas Félixtől származik:
"amikor támadás ér egy cigányt, akkor a jogvédők ordítva kiáltják, hogy cigányt ért támadás, ha mondjuk jelen esetben cigány a támadó - és valaki ezt ki is mondja - akkor az rasszista. (...) Nem igazán értek vele egyet cigányként sem."
No igen, a kettős mérce. Én benne vagyok, hogy semmilyen esetben se utaljanak sem a tettesek, sem az elkövetők származására. Vagyis: "Nagycsécsen meggyilkoltak 2 magyar állampolgárt." Pont. Ja, ez mégsem jó, mert akkor nem rohanhat a helyszínre Mohácsi Viktória, hiszen ha megölnek 2 magyar állampolgárt, őt ez a tény a legkevésbé sem izgatja.

Külön érdekes, hogy a miskolci SZDSZ elnöke, T. Asztalos Ildikó belerúgott egyet Gusztos Péterbe: "... ezt nem Budapestről kell megítélni, itt kell élni, és megtapasztalni ezeket a viszonyokat. "

Maga Gyurcsány is nyilatkozott:
"a problémát az okozza: egyre több konfliktus van egy-egy helyi közösségben, sok a mindennapi életet zavaró, irritáló bűncselekmény és egyre nő a feszültség." Nocsak, a Rózsadombon is megütötte valami az ingerküszöböt?
Vajon ki lehet az, akinek a legtöbb lehetősége van tenni a feszültség növekedése ellen? Csak nem az ország miniszterelnökének?! Akit most az érdekli a legjobban, hogy csak listán lehessen a parlamentbe bejutni és csak 199 képviselő legyen (mivel nem sok esélyük van egyéniben semelyik körzetben sem, szóval ügyes!).
Az viszont nem, hogy például 14 ezer(!) roma gyerek(!!) tanulmányi ösztöndíja késik, mert a Szociális Minisztériumban elküldtek a pályázatelbíráló osztályról 8 embert a 14-ből, és a maradék 6 kollega nem bírja határidőre feldolgozni a 14 ezer pályázatot. (TV2-ős riport.) Ez a példátlan, hogy pont azokkal szórakoznak, akik ki akarnak törni, tanulni szeretnének. Ebből miért nincs "botrány"? Miért nem ezért veri Gusztos, Fodor meg a többi az asztalt?!

Egy ember azért még mindig köti az ebet a karóhoz, Fodor Gábor, ki más:
"Pásztor Albert kijelentésével egy népcsoportot bélyegzett meg. Azért, mert a rendőrkapitány hibát követett el, nem lehet egy társadalmi csoportot kollektíven elmarasztalni. A szókészletnek nem lehet része a cigánybűnözés kifejezés."

Dési János a Népszavánál is teljesen el van képedve a rasszista nagykoalíció láttán:
"miért nem mondhatja azt, amit mondott a rendőrkapitány: mert a minden bűnöző = cigány képlet túl könnyen megfordítható a minden cigány = bűnöző formulára a hétköznapokban. Ennek a következményei pedig elképesztőek lehetnek egy társadalomban. Illetve, részben már azok is. Arról a módszertani problémáról nem is beszélve, hogy megmondhatja e egy rendőrkapitány, akár Miskolcon is, hogy ki a cigány és ki nem? Az ő szóhasználatában a cigány az, akit nem szeretünk."

És mi lesz a megoldás? Káli Sándor miskolci MSZP-és polgármester azt kérte többek között, hogy a REBISZ-es alakulatok maradjanak tovább a városban. Ez is egy megoldás, olyan olaszos-szlovákos. (Ha bekövetkezik az államcsőd, a teljes összeomlás, akkor viszont a REBISZ édeskevés lesz, ez teljesen nyilvánvaló ...)

A vasárnapi esti tüntetést végül megtartották. Videó erre. Az Index amúgy talán az összes hírportál közül a legmocskosabb legelfogultabb (még a Népszabadság is korrektebb!), Pásztor Albert az összes cikkben a "cigányozó" jelzőt kapta meg ("Még össze se gyűltünk, és már meghátráltak”. Így értékelték a jobbradikális szónokok, hogy a pénteken cigányozó és leváltott Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt már vissza is helyezték posztjára." "Folytathatja Miskolc cigányozó rendőrkapitánya", "Újra főkapitány a cigányozó Pásztor Albert".)
A képgaléria címe pedig "A Kossuth tér Miskolcra költözött", ugye nem kell mondani, hogy mit sugall nekünk az Index ... gőzerővel megindult az elbagatellizálás és csőcselékezése a békés tüntetés (!) 3000 résztvevőjének.

Miért, kedves Index, azt mondjátok meg hogy miért? Ez nektek örömet, elégtételt okoz? Vagy duplán végzetétek el a "Hogyan manipuláljunk szemináriumot?" Vagy ennyire szeretnétek megfelelni "valakiknek"? Az nem megy, hogy egyszer az utóbbi évek egyik legjobb Index-es cikke ("A negyedszázados esély avagy a féltudású politikai elit alkonya"), utána meg Munk Veronika meg a többi ehhez hasonló cikk ...

"Az „ezígy” meghatározó médiumai öntik majd ránk a magyar–cigány ellentétről, a fasiszták vagy az idegenszívűek jelentette veszélyről, és persze a Gyurcsány–Orbán-párharcról szóló anyagokat."

Ti is az "ezígy" tagjai vagytok, ahogy "Publius Hungaricus" megírta ...