Nemcsak nekünk ütött szöget a fejünkbe az a szakadék, amely a hajdúhadházi cigányvezér, Hortó József bevallott segilye és életnivója (házának értéke stb.) között van. A Vastagbőr cikke következik; kiderül belőle, hogy tényleg valami “bűzlik” cigányunk körül. Ahogy oly sok másik fajtatársa (lásd EZT), ő is jópár tucat millióval tartozik az APEH-nek. (Ne feledjük, Magyarország rekorder adócsalója, Rácz Judit Filoména, is cigány, ráadásul Győzike rokona.)
Az uzsora-kérdés kezd egyre jobban leszivárogni, ad abszurdum, már a TV2 Aktiv is foglalkozott a kérdéssel. Most már csak Mónikát és Joshi Bharat-ot várjuk ...

Persze, nem várhatunk komoly, oknyomozó riportot egy bulvárműsortól, de becsületükre szóljon, hogy legalább ők megpróbálták, és elutaztak a helyszinre,
ami ugye egy ilyen témánál elvárható ...

A kedves, szimpatikus település a videón Hajdúhadház, egy 13 ezer lakosú város Debrecentől 18 km-re.
A "város" titulus és a megyeszékhely közelsége senkit se tévesszen meg, harmadik világbeli nyomor tárul a szemünk elé. Sajnos, elképzelni sem tudom, hogy tudnak emberek ilyen körülmények között élni, egyszerűen borzasztó és tragikus a helyzet.

Az uzsora-maffiáról sokat nem tudunk meg, csak annyit kb. mindenki vett fel tőlük pénzt, és adja vagy nem adja vissza a kamatost.

Amit viszont nem értek, hogy ugyan miért is nem lehet felszámolni az uzsora-maffiát?
Kezdjük ott, hogy a teljes széljobb szcénát lehallgatja a titkosszolgálat, és ha a telefonban valaki kiejti a "hid" és "blokád" szavakat, máris riadóztatva van az egész BRFK, ahogy tegnap is megszivatták a szegény rendőröket ...

Szóval kezdetnek el lehetne inditani a lehallgatást és titkos adatgyűjtést és megfigyelést. (De ugye ehhez ki kellene mozdulni Budapestről.)

Másrészt pedig, az uzsorából befolyt pénzt vagy a lakóingatlanokat elég nehéz eltüntetni. Főleg, hogy nem igazán zseniális könyvelők az uzsorások. Ha Al Capone is az adó miatt bukott el, vajon a helyi uzsorást miért nem lehet itt megcsipni, ha már máshogy képtelenek? Nincs munkája, nincs jövedelme, de óriási házban lakik, drága autója van, és egyre több ingatlan kerül a nevére? Jó napot, ez SENKINEK sem gyanús?

Persze, helyben MINDENKI tudja, hogy ki az uzsorás. Vagy uzsorások. Tudja a polgármester, tudja a helyi rendőr is. De az uzsorás is tudja hol lakik a polgármester, hol lakik a rendőr. Így szépen lapulnak, esetleg kapnak egy kis mellékest, hogy ne zizegjenek.

Erre találták ki a Nemzeti Nyomozó Irodát. Lemegy Budapestről a kis különitmény, és nem nagyon esik hasra, ha mondjuk "a Józsi" után kell nyomozni. Mert ki a fasz is az a Józsi? Egy rohadt uzsorás, semmi több ...

Így jutottunk el Hortó Józsefhez, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjéhez.

Aki szintén ad kamatos pénzt (a helyiek szerint), de ő maga azt állitja, ezek csak baráti kölcsönök. Mu-ha-ha ...

Józsi miután lehazudta a langyos tapétát, pofátlanul még körbe is vezet a házában (04:20-tól), majd a nappaliban megmutatja bazi nagy projektoros tévét, és még pofátlanabbul belehazudja a kamerába, hogy 81 ezer forintból élnek, segélyből(!). Ahelyett hogy lapulna, még dicsekszik is. Vajon mitől ilyen magabiztos? Tudja, hogy helyi szinten érinthetetlen ...

1, Hogy kaphat segélyt, aki ilyen körülmények között él?
2, A helyi kisebbségi önkormányzat a bűnözés melegágya. Megszüntetni, felszámolni.
3, Teljes APEH ellenőrzést és vagyonosodási vizsgálatot Hortó József ellen.
4, Titkos nyomozás és adatgyűjtés meginditása a hajdúhadházi uzsora-maffia ellen.
5, Hány és hány "Hortó József" van még ebben az országban, akik a szerencsétlen embereket tovább nyomoritják?

Nocsak, nocsak ... nézzük csak mit dobott ki a Google, kit is találtunk meg az APEH honlapján?

Jogerős határozat alapján jelentős (magánszemély esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió Ft-ot meghaladó összegű) adóhiányt határidőben meg nem fizető adózók:



 
2007-es adat szerint Hortó "úrnak" csak az adóhiánya (!) 35 millió forint volt. Erős fejszámolással ki lehet számolni, hogy mennyi lehetett Hortó "úr" teljes jövedelme, bevétele, ha fizetett is be adót, de találtak nála még egy picike adóalapot, ami után nem lett befizeve az adó. 35 millió!

A 2008.dec. 31-i listán is rajta van, szóval még mindig lóg az adóval! Pofám leszakad, de a TV-ben nyilatkozik, meg mutogatja a házát! Erősen Vastagbőr-dij esélyes .... Miért van még mindig szabadlábon?

És ez az ember még MA is kisebbségi önkormányzati vezető, egy uzsorás, aki 81 ezerből tengeti életét ...

Íme, korunk vidéki hőse, Hortó Józsi ...