Közmeghallgatást tartottak tegnap Kiskunlacházán, ahol április utolsó napján nyolc cigány gyerek megtámadott, megvert és megalázott egy 12 éves helybeli lányt. A meghallgatásra csaknem ötszázan voltak kíváncsiak, romák viszont alig képviselték magukat. (Kuruc.info: a roma kifejezést nem mi használtuk a tetvekre, MH-cikkről van szó)
"Mától nincs helyük azoknak a családoknak Kiskunlacházán, amelyek folyamatosan megsértik az együttélés szabályait, amelyek veszélyt jelentenek a helyiekre. Mindent megteszek, hogy ezek az emberek elhagyják településünket" – jelentette ki tegnap Répás József, Kiskunlacháza polgármestere a művelődési központban tartott közmeghallgatáson. Azt is elmondta, hogy minden olyan cigány embert partnerként kezel, aki támogatja, hogy végre rend legyen a településen.
A meghallgatáson csaknem ötszázan vettek részt, romák azonban alig voltak. Jószerével csak a Dunavarsányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és néhány képviselője vett részt a rendezvényen, hogy bemutassa a helyieknek kiskunlacházi képviselőjüket.
A polgármester azért tartott közmeghallgatást, mert az utóbbi hónapokban több, cigányok által elkövetett erőszakos cselekmény történt a városban. Az utolsó csepp a pohárban az az április 30-i eset, amikor nyolc cigány fiatal kerékpárjáról lerángatott egy 12 éves, hazafelé tartó kislányt. Csak azért nem tudták kirabolni, mert nem volt nála semmi, ellenben megverték és megalázták.
Egy nyugdíjas férfi felszólalásában felháborodottan mesélte, hogy az utcájukban lakó idős asszonyhoz egy fiatal roma gyerek úgy szólt: "Mit nézel, te paraszt kurva?"
"A nagyobbik lányomat cigány fiatalok megfenyegették, hogy levágják a kezét-lábát, amiért szólni mert az iskolában, hogy a húgát molesztálják a cigány fiúk" – mondta el lapunknak Budai Gyula, a terület fideszes országgyűlési képviselője, aki szintén részt vett a meghallgatáson.
Répás József bejelentette, hogy a település képviselő-testülete törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben, hogy a törvényhozók a büntethetőség korhatárát vigyék le 12 éves korig, a tankötelezettséget pedig 16 éves korra szállítsák le. Répás elmondta azt is, hogy olyan intézkedéscsomagot fogadtak el, amelyben egyebek között az is szerepel, hogy este nyolc óra után tizennégy évnél fiatalabb gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhasson az utcán. Javasolta, hogy a helyi iskolában alkalmazzanak roma származású pedagógusokat is. A rendezvény előtt egy helybéli édesanya arról panaszkodott lapunk munkatársának, hogy gyermekeiket már nem merik kiengedni az utcára. Egy másik pedig arról beszélt, hogy a fiát két cigány fiatal megtámadta a búcsúban.
(MH)