Nagyrada - Alkoholmérgezéssel vittek kórházba a mentők két kiskorú gyermeket szombaton a dél-zalai településről. A hat- és tízéves kislányt a szülők állítólag egy ismerősükre hagyták, aki erőszakkal itatta le a gyerekeket. Az eset kis híján tragédiával végződött, a faluban nagy a felháborodás.

"Azt hittem, csak eljátsszák, hogy részegek"

    A szomszédok szerint nem ez volt az első eset, hogy a szülők veszélyeztették a gyerekeket, az elmúlt egy évben - a család azóta lakik a faluban - számtalanszor kellett már rendőrt hívni a Petőfi utcai házhoz. A hét végén is a szomszédok figyelmén, no meg a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia, a kislányok az utcán feküdtek, hánytak, fulladoztak.

- A szomszédba indultam, mikor láttam, hogy a két kislány az udvaron kóricál - elevenítette fel a történteket Ignácz Mártonné, az utca egyik lakója. - Láttam, hogy dülöngélnek, de először azt hittem, csak eljátsszák, hogy részegek. Szóltam is a szomszédnak, de leintett, mondván, beképzelem a dolgot. Aztán az egyik kislány kitámolygott az utcára, és összeesett.

- Meggyőződésem, ha akkor nem hívom ki a mentőket, a gyerekek már nem élnének - mondta az arcán látható szomorúsággal Pintér Szabolcsné, aki szintén a lányok segítségére sietett. - Fulladoztak, hánytak azok a csöppségek, de rajtunk kívül ez szinte senkit sem érdekelt.

- Volt, aki karbatett kézzel nézte az egészet, még vizet is alig akart adni. A szülőket én is elítélem, de erről a gyerekek nem tehetnek, másoknak is kötelessége lett volna segíteni.

Mi tagadás, a szülőkről nincs jó véleménnyel a falu, az utcabeliek szerint a beilleszkedés teljes hiánya jellemzi a családot.

- Amióta ideköltöztek, azóta áll a bál, a rendőrséget hetente ki kell hívni miattuk - hangsúlyozta Szitár József szembeszomszéd. - Gyakori az italozás, így aztán rendszeres az éjszakai randalírozás is, olykor egymást is megverik.

- És ennél van még rosszabb is - vette át a szót Hermann István. - Olyan kétes elemek járnak hozzájuk, akiket nem néz jó szemmel a falu lakossága, hiszen az elmúlt időszakban megszaporodtak a lopások és a betörések. Korábban erre nem volt példa.

A lányok családjával gond van...

- Azt hiszi, nem szóltunk nekik? - kérdezte kissé cinikusan Szenyéri Attila, aki - mint volt körzeti megbízott - régóta ismeri a családot. - Garabonc határában, a Golán-fennsíkon laktak, akkor is állandóan probléma volt velük. Úgy tudom, hogy a telepfelszámolás révén jutottak ehhez a házhoz, de egyszerűen képtelenek élni a lehetőséggel.

- Én is próbáltam már beszélni a szülőkkel, megkérni őket arra, hogy civilizált emberként viselkedjenek, de hát akkor is ittasak voltak - említette Kiss János polgármester.

Az utcabeliek nem gyôzték sorolni sérelmeiket, szerintük a szülôk alkalmatlanok a beilleszkedésre, és a rendôrséget is szinte hetente ki kell hívni a háromgyermekes családhoz

Vannak persze olyanok is a faluban, akik a helyi cigány kisebbségi önkormányzaton kérik számon a történteket.

- Amikor a gyerekek roszszul lettek, szóltunk a CKÖ-be is, jöjjenek, de azt mondták: semmi közük a családhoz - méltatlankodott Ignácz Mártonné. (Kuruc.info: jellemző. Ha a fajtabelijüket be kéne fenyíteni, elmagyarázni neki, hogy miért nem jó, amit csinál, akkor széttárják a kezüket, és azt mondják, közük nincs hozzá. Ha meg [ugyan]azokat "sérelem" éri, akkor azonnal felkarolják az ügyét... Szép kis kettős mérce!)

Bogdán Györgyöt, a kisebbségi önkormányzat elnökét is megkérdeztük, aki szintén kifakadt.

- Nem vigyázhatunk a gyerekekre a nap 24 órájában - válaszolta. - Korábban mi is jeleztük, hogy problémák vannak a szülőkkel. Sajnos, a helyzet odáig fajult, hogy a településen élő roma lakosság felháborodását is kiváltotta a család. Korábban Nagyradán sosem volt ellentét a kisebbség és a többség közt, ám amióta ez a család ide költözött, egyre nagyobb a feszültség. Ki merem jelenteni, hogy a két szülő alkalmatlan a gyerekek nevelésére, s ha nem lép gyorsan a hatóság, akkor bizony tragédia történik.

Mentő vitte a leitatott lányokat

    Nem sokon múlt, hogy már a hét végén nem történt tragédia, a 6 éves Ramónát és a 10 éves Petrát a mentő szállította a kanizsai kórházba.

- Kimostuk a két kicsi gyomrát, majd infúziós kezelést is kaptak - mondta dr. Baranyi Enikő osztályvezető főorvos. - A kislányok hamar regenerálódtak, így hétfőn hazaengedtük őket. Az ilyen esetekben a mentőknek és nekünk is van jelentési kötelezettségünk, a kórház fel is vette a kapcsolatot a gyámhivatallal.

V    alóban, a gyerekek kedden már szüleik, illetve legkisebb testvérük, Ferike társaságában beszélgettek velünk. Az anya elmondta: szombaton beteg édes
anyját ment látogatni Zalakomárba, s bár hívta két lányát is, ők otthon maradtak.

- Amikor hazaértem, a lányok mondták, hogy az anyjuk elment otthonról - mesélte Bogdán Ferenc, az apa. - Nekem át kellett mennem Garaboncra a sógornőmhöz, így a gyerekeket az egyik ismerősömre, Lacira bíztam.


Az alkoholmérgezést szenvedett Ramóna kacsint. Szülei azt mondják: tudják, hogy hibáztak

(Kuruc.info: igen, a két szülőn jól látható a fajtajelleg. Ha valaki esetleg kételkedett volna - bár maga a cikk is egyértelműsíti a származásukat...)

Mint kiderült: a rendőrök a lányok apját a garabonci ivóban találták meg, a két kisgyermekkel akkor már a kórház felé robogott a mentő.

- A rendőrök hoztak haza, az asszonyt is felvettük félúton - folytatta a gyerekek apja. - A ház üres volt, ez a Laci - akire rábíztam a két kicsit - sem volt sehol. Akkor még nem tudtam, hogy ő itatta le borral a lányokat, ezt csak a kórházban mesélte el Petra, a nagyobbik. Szerencséje, hogy elkotródott, mert nagyon levertem volna. Mindegy, majd a rendőrök elkapják.

- Hibáztunk, de remélem ezért még nem veszik el a gyerekeimet, az életemnél is jobban szeretem őket - szipogott Margit, az anya, aki azt is hozzátette: a történtek annyira kiborították, hogy szombat óta egy kortyot sem ivott.

A szülők azt mondták: tanultak a történtekből, s a jövőben nem engednek ilyen ismerősöket a házba. A szomszédok által kifogásolt gyakori italozásról, dajdajozásról viszont úgy nyilatkoztak: eddig sem volt gyakori náluk az effajta buli, s ők is csak módjával fogyasztanak alkoholt.

Nyomozás indult, a gyerekeket ideglenesen elvették a családtól

    Az eset kapcsán dr. Tőke Alajos, a megyei gyámügy vezetője elmondta: a hatósági eljárásnak három fokozata van. Első lépcsőben veszélyeztetetté nyilvánítják a kiskorút, majd a védelembe vétel következik, végül ideiglenes hatályú elhelyezésről is dönthet a hatóság. A szakember azt is hozzáfűzte: évről évre nő a védelembe vett kiskorúak száma.

    A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított nyomozást az ügyben, szerdán délelőtt pedig - az eset súlyosságára való tekintettel - soron kívüli megbeszélést hívott össze László Árpád körjegyző, hiszen a szombaton történtekről a hivatal is kapott tájékoztatást.

A szülők, a tanúk és a hatósági szakemberek meghallgatását követően a körjegyző az ideiglenes hatályú intézeti elhelyezésről határozott. A gyerekeket szerdán  el is vitték már Zalaegerszegre. Nem csupán a két lányt, hanem Ferikét is.

A hatóságnak ezt követően 30 napja van arra, hogy eldöntse, visszakerülhetnek-e a gyermekek a szülőkhöz.
(Zalai Hírlap)

Kuruc.info: a legendás cigány "gyerekszeretet", ugye? Miért van az, hogy gyakorlatilag hetente kapunk ilyen híreket (a legutóbbit például pont egy hete)? Ezek szerint mégsem azért szülnek a cigányok ennyi purgyét a világra, mert, úgymond, annyira szeretik őket? Igaz lenne az, hogy csak és kizárólag a "f@szpénz" motiválja a "szülőket"?

Ráadásul ezt az esetet sem lehet a mélyszegínségre fogni, ui. "embereink" egész álló nap isznak. Erre van pénz, állítólagos "mélyszegínek", a gyerekekre meg nincs?
Olvasó: Tisztelt Kurucok!

"Botrányos gyermekfelügyelet" című cikket szeretném egy pár érdekes linkel megtoldani.
Amikor elolvastam a cikket meg akadt a szemem egy mondaton.
Mégpedig : "Garabonc határában, a Golán-fennsíkon laktak, akkor is állandóan probléma volt velük." Nagyon ismerős volt nekem ez fennsík, mintha korábban már olvastam róla a Zalai Hírlapban.

A következő anyagokat találtam :
http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20080509_pgolan_fennsik__volt
http://www.zalaihirlap.hu/fokusz/20080325_segitseg_es_sajat_ero

Remélem nem feleslegesen raboltam az idejüket, de ez is bizonyítja, hogy a roma integráció nem járható út. (Kuruc.info: soha nem volt az, sehol. Még Európa Japánjában, Finnországban sem, ahol pedig hihetetlen sok pénzt és energiát öltek beléjük. Az eredmény? Siralmas; pl. hivatalosan elismert száznyolcvanszoros (!) rablási arány és a radijobb pártok 14%-a ... A cigányság, kultúrája miatt, egyszerűen integrálhatatlan, ahogy egy oroszlánt sem lehet egy juhnyájba "integrálni" vagy tüzet vízzel "keresztezni"...)

Baráti üdvözlettel,
XY