A Magyar Hírlap volt az egyetlen napilap, amely korrekten számolt be a Magyar Szigeten történt cigánytámadásról. (A Magyar Nemzetben nem volt róla hír.) Talán mondanunk sem kell, hogy a Néphazugság hozta a szokott formáját: cikkükben (“Feszültség a Magyar Sziget körül”) csak és kizárólag a cigányokat szólaltatták meg, az ellenoldalt nem (míg ezt az MH megtette). Nesze neked “kiegyensúlyozottság”, “tárgyilagosság”…

Bethlen Farkas (piros felsőben) békét próbál teremteni. Nehéz elhinni, hogy a képen látható romák az áldozatok (Fotó: Leéb Ádám)
A rasszista kártya most nem jött be 
A romák állítólag félelemből ütöttek Verőcén  - Életet mentett? Bethlen Farkas polgármester állította le a verekedést Verőcén
Verőcén Bethlen Farkas polgármester választotta szét a Magyar Sziget fesztivál látogatóit a Zentai utcai romáktól – tudtuk meg a helyszínen. Előzőleg több internetes portálon terjedt a hír, hogy bőrfejűek rasszista indítékból idős asszonyt, terhes nőt és egy fiút megvertek a helybeli cigányok közül. Ottjártunkkor azonban világossá vált: egészen másképpen fest a valóság. Kiderült, hogy éppen egy agresszivitásá-ról ismert cigány család tagjai verték össze a nem bőrfejű, csupán a radikális nemzeti szubkultúrához tartozó fiatalokat. Az egyik árokba lökött fiút még akkor is karókkal, nyelekkel ütlegelték, amikor a polgármester megérkezett.
  
Futótűzként terjed tegnap az interneten a hír, hogy a verőcei Magyar Sziget nevű fesztivál több bőrfejű látogatója megvert egy fiatal, állapotos cigány nőt és testvérét. A Political Capital érdekeltségébe tartozó Hírszerző.hu például kritika nélkül adta tovább a pletykát. Munkatársaink számára azonban a helyszínen világossá vált, hogy mindennek a fele sem igaz. Verőcén Bethlen Farkas polgármester fogadott minket. "Éppen egy találkozóra igyekezetem, a Zentai utcába fordulva láttam, hogy az út mellett körülbelül hetven ember áll, középen tíz-tizenöt cigány és hét-nyolc Magyar Sziget-látogató verekszik – mondta Bethlen. – Körülöttük asszonyok és gyermekek ordítoztak. Azonnal kiugrottam az autóból, a verekedők közé rontottam, és elkiáltottam magam: elég! Hagyjátok abba! Abbamaradt a csetepaté, a szünetet kihasználva öt »nemzeti« fiatal elfutott. A helyszínen maradó három fesztiválozó közül kettő még kapott egy-két pofont, a harmadik az út melletti árokban összekuporodva feküdt, a fejét védte, miközben három cigány férfi csákánynyéllel, lapátnyéllel püfölte. Félrelöktem az ütlegelőket, a fiút felrántottam az árokból, és ráordítottam: fuss! A fiú elmenekült" - emlékezett vissza a polgármester.

"A sajtóban több helyen megjelent, hogy egy várandós cigány nőt is megvertek, de ezt cáfolom" - tette hozzá. Valóban, a kismama a rendőröknek elmondta: félt ugyan, de őt nem bántalmazták. Bethlen szerint a felelősöket a politikai vezetők között kell keresni, akik gerjesztik a feszültséget.

A rémhírekkel ellentétben nem bántalmaztak várandós cigány kismamát a Magyar Sziget látogatói (Fotó. Leéb Ádám)

Továbbmentünk a támadás helyszínére. Gáspár István állítja, hogy feleségét földre lökték a támadók, várandós lányát lökdösték, unokája felé is rúgtak. "A Magyar Sziget lakóinak zömével nincs bajunk, de egy csoport rendszeresen megkóstol minket. Valóban voltak nálunk karók, pálcák, de a támadók sem jöttek üres kézzel, némelyiküknél baseballütő volt" – állította. Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: tegnap este két fiatal tett bejelentést ismeretlen tettesek ellen a Váci Rendőrkapitányságon.
(MH)