Az általunk az imént lehozott olvasói levél tartalmát némileg átfedő cikkel jelentkezett Miháldi-témában a Zalai Hírlap:

Megdöglesz a fiaddal együtt! - Nem akarnak újabb Olaszliszkát a miháldiak
Félreértett szándékok egy felvonulás kapcsán

"Mi nem akarunk itt Olaszliszkát, ez így már nem mehet tovább." A falu fél - hangzott el a kedd este Miháldon történtek okán csütörtökön összehívott rendkívüli testületi ülésen, melyen lemondott egy képviselő. Egy egyszerűnek induló motorfűrész-lopásból ugyanis egy az egész települést felbolydító ügy lett.

Mint arról csütörtökön már beszámoltunk (Kuruc.info: lásd az ITTENI cikkünk első részét): szilveszter éjjelén meglopták az önkéntes tűzoltókat, ami kiváltotta a helyi közösség jobb érzésű felének felháborodását, lévén adott esetben életmentő eszközökről van szó. Két láncfűrészt megtaláltak a rendőrök, ám a benzinmotoros aggregátort még nem. Az eset felkorbácsolta az indulatokat, egy néhány fős társaság rendszeresen meglopja a miháldiakat.

Hogy az érintetteknek megmutassák: eddig és ne tovább, úgy döntöttek néhányan, végigvonulnak a falu utcáin. A tűzoltószertártól indult kedd este a 10-15 tagú csapat, mely végül félszáz fősre duzzadt. Sokan érezték úgy, ott a helyük - köztük romák is. Már visszafelé tartottak, amikor olyasmi történt, amire nem számítottak.

- Mi nem akartunk semmit, pusztán azt szerettük volna megmutatni mindenkinek, hogy a falu egységes, és többé nem tűrjük el, hogy meglopjanak minket - emlékezett vissza a kedd esti felvonulást követően Papp Jenő, a menet egyik tagja. - Végigmentünk a falun, sokan kijöttek a házak elé, többségükkel szót is váltottunk. Amikor elérkeztünk a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének, Horváth Zsuzsannának a házához, az kijött a családjával. Elöljáróban leszögezném, hogy a tűzoltókat megkárosító elkövetőkhöz nincs közük, ezért nem is tudjuk, hogy miért, de az asszony, amikor meglátott minket, azt kezdte kiabálni: Mocskos parasztok, hogy képzelitek, hogy tisztességes cigányok háza előtt megálltok? Ekkor vascsövet, fadarabokat, lapátnyelet dobtak felénk, sőt, az egyik társunkat vaslapáttal is megcsapták. Szerencsére, vastag pufajkás kabát volt rajta, s lecsúszott róla a szerszám. Jobbnak láttuk a távozás hímes mezejére lépni, így sikerült megakadályoznunk az indulatok elszabadulását.


A járőrautó érkeztére lecsillapodtak a kedélyek, s megtudtuk Horváth Zsuzsanna véleményét is. Azt mondta, hogy féltek - Fotó: Szakony Attila

A férfi nem rejtette véka alá, hogy a Magyarok Szövetségének tagja, azt azonban hangsúlyozta: nem roma-magyar feszültségről, vagy politikai ügyről van szó, már csak azért sem, mert a felesége is roma származású. Azt is hangsúlyozta, a Miháldon élő cigány családok többségével békében tudnak együtt élni, nincsenek problémáik egymással. Azt viszont kijelentette, az említett famíliával sok gondjuk van - főleg Horváth Zsuzsannával.Tegnap tovább gördültek az események, kipattant a botrány. A faluban tapintható volt a feszültség, az önkéntes tűzoltók szertárában tucatnyinál többen - köztük egy kismama a babájával - gyűltek össze, hogy végre elmondhassák valakinek gondjukat, bajukat, amelyek már évek óta a felszín alatt lüktetnek - ám eddig nem mertek beszélni róluk. No meg azért, hogy feljelentést tegyenek sérelmeikért - a szertárból egyenesen a rendőrségre vezetett útjuk.

- A kisebbségi elnök ma megtámadott, kiabált velem, hogy ellátja a bajomat, hogy mertem odamenni a hídjukra, a kisgyerekemet beleveri a hóba, ezt, meg azt csinálja velem - idézte fel az állítólagos újabb, immár ma reggeli atrocitást Táncos László, aki egyébként a tűzoltó egyesület tagja, a család szomszédja, s szintén részt vett a kedd esti demonstráción. - Mindenkit megkiabálnak, itt nem lehet nyugodtan élni, s ez megy már évek óta. Ma betelt a pohár, úgy döntöttem, hivatalossá teszem az ügyet, s feljelentést teszek.

- Reggel engem is megfenyegettek, azt mondták, te is ott voltál, te büdös k...! Miközben nem is vettem részt a felvonuláson - vágott a férfi szavába egy idősebb hölgy. - Meg azt is mondták, hogy ma este megdöglesz a fiaddal együtt. Ezért kihívtuk ma a rendőrséget. Ez már nem állapot, eddig tűrtünk, de nem mehet így tovább...

Utunk innét a sokat emlegetett családhoz, egész pontosan Horváth Zsuzsanna CKÖ-elnökhöz vezetett, mert kíváncsiak voltunk arra, mit szól mindehhez. Bár a falu lakói lélekben felkészítettek minket, hogy nem lesz részünk barátságos fogadtatásban, ám amit tapasztaltunk, az felülmúlta a várakozásainkat is. Horváth Zsuzsanna megpróbálta kiütni fotóriporter kollégánk kezéből a fényképezőgépet.

- Feljelentem ám magát is, ne fényképezzen! - harsant a fenyegetés, és már lendült is a kéz. - Milyen jogon zaklatnak?

- Én beteg ember vagyok, bent van a műszer a mellkasomban, hagyjanak minket békén - húzta szét ingét az asszony édesapja, Horváth István, aki pacemakerrel él. - A múltkor idejött hetven személy az én házamhoz, mint minden cigány házához. Milyen jogon, mikor semmi közünk ahhoz a betöréshez?

Szerencsére épp arra járt a rendőr járőr, jöttükre csillapodni kezdtek a kedélyek, s sikerült viszonylag normális mederbe terelni a beszélgetést - igaz, sokkal előbbre nem jutottunk, csak annyi derült ki, a család fenyegetésnek érezte a sötétben, a háza előtt vonuló tömeget. Horváth Zsuzsanna azt azonban cáfolta, hogy bárkit csak egyszer is megtámadott, vagy szóban inzultált volna.

 

A szertárban több mint egy tucatnyi ember gyűlt össze csütörtökön, hogy elsorolják sérelmeiket. A kép bal szélén Táncos László, jobbról Papp Jenő. Ott voltak a menetben, s állítják, egy szóval sem bántották azokat, akik rájuk támadtak - Fotó: Szakony Atti

A faluban rendkívüli testületi ülést hívtak össze csütörtök délutánra. Az egyeztetésre invitálták a helyi cigány kisebbségi önkormányzat tagjait, és természetesen, Horváth Zsuzsannát is. Sokáig nem jutottak egyről a kettőre a felek, mintha senki nem merte, vagy akarta volna kimondani a feszültség lényegét. Végül Hári Gábor képviselő emelkedett szólásra, aki szavaival szinte szelepeket nyitott meg, s a CKÖ-elnököt önmérsékletre kérte. Erre, s Mándó Tibor polgármester többszöri kérdésére mind többen vállalták véleményüket, s ismerték be: valóban növekvő feszültség van egyes romák és a falu lakói között, melyek beláthatatlan következményekkel járhatnak, amennyiben nem változik a helyzet. A kedd este történtek kapcsán a roma képviselők jelezték: miután senki nem tájékoztatta őket a felvonulásról, megijedtek a sötétben hullámzó tömegtől.


A testületi ülés résztvevői sokáig kerülgették a forró kását, Hári Gábor (szemben) nyitott először. Azt mondta: nem akar Olaszkiszkát - Fotó: Szakony Attila

- Én arra kérek mindenkit, holnaptól induljunk tiszta lappal, nagyon veszélyes játék, amit űzünk - mondta végül Mándó Tibor. - Mindenki tartsa is ehhez magát. Mert ha nem így történik, előbb-utóbb nagy baj lesz.
(ZH)
Frissítés: A támadókról (a cigány önkormányzati vezető és családja) pár érdekesebb olvasói megjegyzés szerkesztve, a lényeget nem eltorzítva (eredetik ITT):

"Magam is miháldi vagyok. Néhány előzménye azért volt a cigány önkormányzati vezető mostani ámokfutásának. Többször előfordult már, hogy rátámadt a boltban dolgozó eladóra (megütötte, hozzávágott valamit), rátámadt a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészre is. Nő létére fékezhetetlen természetű, agresszív ember. A vascsövet dobáló testvére érdekes módon soha nem dolgozott sehol. Nem vagyok biztos benne, de lehet, hogy le van százalékolva. A pletyka szerint ez csak akkor látszik rajta, ha felülvizsgáló orvos érkezik a házukhoz."

"Ötven éve ismerem ezt a cigány családot [a CKÖ-s támadóét], mindenki leszázalékolt, vagy kiskorú, nem dolgoztak soha, egész napjukat segélykéréssel, mások gyalázásával töltik, NINCS KIVÉTEL! Apjuk szíve a házuk előtti 24 órás ácsorgásban, mások figyelésében, irigykedésében ment tönkre, ehhez a betöréshez nincs közük, de amúgy nincs rossz dolguk. Nem is értem minek nekik 3-4 autó, igaz se jogsi, se iskolai végzettség, de a parasztok pénzéből telik rá. A falu fél tőlük; van, aki csak autóval mer elmenni a házuk előtt."

"Ez a család évek óta tart rettegésben a faluban többeket!!"

"Ez a CKÖ milyen érdembeli munkát folytat? „Elnökasszonya” rettegésben tartja a fél falut. Volt, akit Kanizsán a bolhapiacon kiabáltak meg nyomdafestéket nem tűrő szavakkal. Nekik mindent lehet? Ha parasztozni lehet, lehessen CIGÁNYOZNI is! NINCS ORSZÁGUK! PARAZITÁK!!"

"Ők keltik a viszályokat, ők fenyegetőznek azzal, hogy elvágják más torkát, kiirtják a családját! Ők azok, akik megverték a boltos nőt, akik megtámadták a gyógyszerészt. A baj velük van!!!"

"Engem leginkább az érdekelne, hogy a helyi CKÖ - úgy egyébként - milyen tevékenységet folytat, folytatott megalakulása óta. Miben érhető tetten a létjogosultsága. Mármint azon kívül, hogy törvény írja elő a létét." (Kuruc.info: ahogy ajánlottuk is: minden egyes CKÖ-t feloszlatni. Ezek – az állami pénzek lenyúlásán, maffiatanyaként való működésen stb. kívül – semmi hasznosat nem csinálnak. Örüljenek a cigók, hogy nem irtjuk ki, kergetjük el őket, ahogy szinte minden más, életképes(ebb) európai nép tette-teszi; ne akarjanak tőlünk még a vacak CKÖ-jükön keresztül is plusz pénzt kisajtolni!)

"Életmentő felszereléseket loptak? Igen. Ezek a tűzoltók önként, ingyen, a szabadidejüket feláldozva segítenek? Igen. Életet is mentenek? Igen. Nagyon sajnálom az elkövetőket, hogy fel sem fogják ezeknek az eszközöknek a jelentőségét. Ezekkel az eszközökkel őket és családjukat is menteni akarták. Némi aprópénzért ez a pár bátor legény hatalmas értékű felszerelést lopott el. Sajnálatra méltó az is, hogy a kisebbségi önkormányzat vezetője (aki a falu fő réme egyben) nem értette meg, hogy pusztán a falu emberei végigmentek az utcán minden bántó szándék nélkül. Ők ezt támadással köszöntötték. A magyarok eszköze egy néma séta volt, ellenben a cigányoké vascsövek, fadarabok és vaslapát, megspékelve egy szellemi fogyatékos nindzsával, akinek a kezében egy 3 méteres vasrúd volt. Erre nem támaszkodni akart nyilván, hanem támadott vele."

"Becsületes cigányok? Haha. 15 perc bejelentett munkahelye sincs egyiknek sem (akinek nem inge, ne vegye magára), a mi adónkból kapják a segélyt, a mi befizetett TB járulékunkból kapják az ingyen gyógyszert, mert nagyrésze halálos beteg, szívják a vérünket és szívfájdalom nélkül lopnak meg minket, mert nekik szabad. Nekik mindent szabad, csak joguk van, de az mindenhez, kötelességük semmi. Ha valaki bátorkodna emlékeztetni őket a kötelességükre, szerintük ez diszkrimináció, rasszistának, fajgyűlölőnek neveznek minket, rohannak az Ombudsmanhoz. Ha nincs, aki megvédjen minket, majd mi megvédjük magunkat!!! Kedd este azt mondták a rendőrök, aki a Dózsa utcában lakik, később menjen haza, mert hadiállapotok uralkodnak. Rendet nem csináltak, haza nem kísérték az érintetteket. Szóval kiket is védenek? Azt nyilatkozta a cigány az újságban, azért támadtak, mert megijedtek, nem tudták, hogy megyünk. Dehogynem tudták, már egy órával korábban cirkáltak a faluban biciklikkel, autókkal, figyelték kik, hányan gyülekeznek. A lényeg hogy szívják a vérünket, élősködnek rajtunk, abszolút nem akarnak beilleszkedni, agresszíven viselkednek, stb... Ez már elfogadhatatlan, változást akarunk!!!"

"Ha ilyen a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, akkor milyen a többi?? Beteg szegényem, a mellkasában valami ketyeg... csak azt sajnálom nem detonátor!" (Kuruc.info: mi is!)
"Lopnak, betörnek, időseket fosztanak ki, vernek, ölnek meg, ha ezt szóvá merik tenni a normális közösség tagjai, akkor máris romaüldözésről beszélnek? Állandóan kijátsszák a romakártyát; ez igenis romakérdés, speciális romabűnözés e mögé bújni!"