Az alábbi cikkből kiderül, hogy a Franciaországban az utóbbi egy-két évben nagyságrendekkel megnőtt a vasúti kábellopások száma. Biztosan egészen véletlenül, és ennek a nagyarányú növekedésnek az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy pont akkor áramoltak be a gallokhoz a román/bolgár korcsok. Ahogy Párizs bűnügyi statisztikáinak hihetetlen leromlásának sem - ami, végső soron, a franciák „bekattanásához” és az idióta-rajvédő EU ellenében is igen keménykezű korcs-kiebrudaláshoz vezetett.

Robotrepülőkkel óvnák a vasúti kábeleket
Elege van a francia vasúttársaság vezérigazgatójának a kábellopásokból, ezért a jövőben a legmodernebb technológia bevetésével akarja leleplezni a tolvajokat. Guillaume Pepy azt mondta, hogy a sínek mentén futó vezetékekbe elektronikus csipeket fognak beépíteni, amivel nem csak az ellenőrzésüket biztosítják, de a nyomon követésük is lehetővé válik. A dühös vezető hozzátette: ha ez sem elég, úgy robotrepülők bevetésétől sem riadnak vissza.
A vasúttársaság első embere egy sajtótájékoztatón azzal indokolta kifejezetten indulatos kifakadását, hogy az elmúlt egy évben összesen 2100 kábellopást regisztráltak. Ezek a bűncselekmények korábban is előfordultak Franciaországban, az utóbbi években azonban drámai mértéket öltöttek. Míg korábban elsősorban az elővárosi sínek menti vezetékeket lopkodták, alapvetően éjszaka, ma már elhagyott vidéki helyszíneken is fosztogatnak a tolvajok, ráadásul fényes nappal.

"A kábeltolvajok éppen azon a területen okoznak számunkra elképesztő gondokat, ahol a leginkább szeretnénk javítani a szolgáltatásainkon, és ez a járatok pontossága" - magyarázta a helyzetet a vezérigazgató. A lopások miatt ugyanis meghibásodik, vagy teljesen működésképtelenné válik az érintett terület vasúti jelzőrendszere, márpedig ilyenkor a szerelvényeknek elővigyázatossági megfontolások miatt automatikusan le kell állniuk.

Júliusban például egy harminc méternyi kábel ellopása okozott több órás káoszt a nyugat-franciaországi Bordeaux város környékén, és akkor a vasútársaságnak a közvetlen anyagi káron túl az is tetemes kiadást okozott, hogy az utasokat buszokon kellett elszállítania.

A cég infrastruktúráját kezelő igazgató szerint a rézből készült kábelek iránti érdeklődés szorosan összefügg a színesfémek piaci árának az utóbbi hónapokban tapasztalt emelkedésével. Pierre Izard azt mondta, ha a lopások számának, valamint a réz árának alakulását ábrázoló görbéket egybevetik, nyilvánvaló a korreláció.
S. Ráduly János (Franciaország) - InfoRádió