Harminc zsidó származású amerikai szenátor és képviselő "kérte" a magyarországi miniszterelnöktől a Szabadság téri emlékmű megépítésére vonatkozó tervek felülvizsgálatát. Elismételték a sablonokat, melyek tagadását a törvény bünteti, finoman értésünkre adták, hogy bűnös nép a magyar, végül sajnálkoztak az antiszemét Jobbik előretörésén is.
Az aláírók a Zsidó Világkongresszus (WJC) honlapján közölt levelükben úgy fogalmaztak: az amerikai kongresszus tagjaként, valamint a két ország partnerségének régi támogatójaként "aggodalmukat fejezik ki" a magyar kormány azon döntése miatt, hogy folytatja a "náci megszállás alatt elszenvedett tragédiákról megemlékező vitatott emlékmű" építését.

Eliot Engel, a Zsidó Parlamenti Képviselők Nemzetközi Tanácsának elnöke is csatlakozott a tériszonyosokhoz
"Magyarország náci megszállása szörnyű időszak volt a magyar történelemben, amely felbecsülhetetlen szenvedést és tragédiát okozott ártatlan embernek millióinak. És miközben voltak olyanok Magyarországon, akik aktívan segítették a nácik által üldözötteket, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a lakosság egy része akkor készségesen vett részt a nácik fellépésében, beleértve a magyar zsidók deportálását" - írták az amerikai törvényhozó zsidók.
Emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma, a "holokauszt-kutatás" egyik kiemelkedő intézménye szerint 1944 májusának közepén a magyar hatóságok a nemzetiszocialistákkal koordinálva kezdték meg a magyar zsidók (sic!) szisztematikus deportálását. Kevesebb mint nyolc hét alatt csaknem 440 ezer zsidót deportáltak Magyarországról, akiknek többségét Auschwitzban meggyilkolták. Összességében több mint 500 ezer "magyar zsidót" öltek meg a "náci" megszállás alatt - folytatták az unalomig ismételt legendát a hamis bűntudatkeltés bajnokai.
"Bár megértjük, és nagyra értékeljük azt a vágyat, hogy valamennyi magyar előtt tisztelegjenek, akivel a náci megszállás idején kegyetlenül bántak, egyúttal azt gondoljuk, hogy Magyarország megmaradt zsidó lakosságának részt kell vennie annak meghatározásában, hogy mi a megfelelő módja megemlékezni a magyarországi zsidóknak az ebben az időszakban átélt szenvedéséről. Ők is részesei a magyar történelmi narratívának, és az ő vezetőik véleménye az, hogy a jelenlegi javaslat tisztára mossa azt a tényt, hogy voltak magyarok, aki cinkosok voltak rokonaik módszeres legyilkolásában" - emelik ki a lényeget sokadjára levelükben.
Még az antiszemita Jobbik előretörése is bonyolítja a helyzetet
Az amerikai törvényhozók szerint mindezt tovább bonyolítja az a tény, hogy a Magyarország jövőre veszi át a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) elnökségét, valamint az, hogy előretört a Jobbik, amelyről "széles körben úgy gondolják", hogy ideológiája részben "felhasználja az antiszemitizmust".
Zoom
Megérte parolázni a Zsidó Világkongresszus hazánkat perlő elnökével
Az amerikai zsidó szenátorok és képviselők kifejtették, hogy az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország az Egyesült Államok barátja és kulcsfontosságú szövetségese.
"Nagyra értékeljük a két ország erős és tartós kapcsolatait és partnerségét, ezt szem előtt tartva szorgalmazzuk, hogy vizsgálja felül kormányának jelenlegi tervét, hogy megépítse ezt az emlékművet a magyarországi zsidó közösség kívánsága ellenére" - írták a zsidók.
Most Orbán utazhat
"Biztosak vagyunk benne, hogy fel lehet és fel kell építeni" egy olyan emlékművet Magyarország "náci" megszállása tragédiájának emlékére, amely "kellőképpen tiszteletben tartja az összes magyar állampolgár érzékenységét" - olvasható a levélben. Hozzátették: készen állnak arra, hogy segítsenek megoldást találni, és "ha ezt hosszasabban meg szeretné beszélni velünk, üdvözöljük annak lehetőséget, hogy találkozzunk Önnel vagy megbízottjával".
(Hír24 nyomán)
Kapcsolódó: