"Holokauszttagadás" gyanújával nyomozást indított egy (csak nevében) német ügyészség egy kiközösített brit katolikus püspök ellen - erősítették meg pénteken a Der Spiegel című német hetilap értesülését.
A Der Spiegel korábban arról számolt be, hogy Richard Williamson brit tradicionalista püspök a X. Szent Pius Testvériség németországi központjában, a Regensburg melletti Zaitzkofenben tett látogatása alkalmával egy televíziós interjúban cáfolta, hogy hatmillió zsidót öltek volna meg a német koncentrációs táborokban. Az interjút utóbb sugározta egy svéd televíziócsatorna.
A "történelmi bizonyítékok erősen ellentmondanak annak, hogy szándékosan hatmillió zsidót öltek meg gázkamrákban Adolf Hitler előre megfontolt politikája nyomán". "Azt hiszem, nem voltak gázkamrák" - jelentette ki az interjúban Williamson, hozzátéve, azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy "2-300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, de egyikük sem gázkamrában". A püspök egyúttal elismerte: e kijelentéseiért Németországban bebörtönöznék.
A regensburgi ügyészség szóvivője megerősítette, hogy nyomozást indítottak, s ennek során jelenleg azt vizsgálják, vajon Zaitzkofenben készült-e a felvétel.
Williamson püspök egyike annak a négy tradicionalista püspöknek, akiket a néhai Marcel Lefebvre érsek, a testvériség alapítója a Vatikán tilalma ellenére szentelt fel. II. János Pál pápa 1988-ban kiközösítette Lefebvre-t és a négy püspököt. Az olasz sajtóban nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy XVI. Benedek pápa megsemmisítette a kiközösítést, s a lépést várhatóan a hét végén bejelentik.
(MTI nyomán)