Hamburg hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánította az iszlám vallási ünnepnapokat a muszlim hívők számára, hogy "segítse a vallási kisebbség integrációját". A jövőre életbe lépő rendelkezés értelmében iszlám vallással kapcsolatos tanórákat is bevezetnek majd a tartományi jogú észak-németországi nagyváros iskoláiban.
A 150 ezer főt számláló hamburgi muszlim közösség képviselői történelmi jelentőségűnek tartják a döntést. A kétmilliós Hamburgban a zsidó és a keresztény közösségekkel korábban már kötött hasonló megállapodást a városvezetés. "Reméljük, hogy a muszlim vallási órák bevezetése (...) jelzésértékű lesz a többi 15 német tartomány számára. Ez a megállapodás fontos lépés az iszlám elismerése felé" - mondta Daniel Abdin, a hamburgi iszlám közösségek tanácsának munkatársa.
Ez az első ilyen jellegű intézkedés Németországban, ahol a 82 milliós lakosságból 4 millióan muszlim vallásúak.
Volker Kauder, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője korábban azt mondta, hogy az iszlám nem része a német hagyományoknak és identitásnak. Egy kölni bíróság pedig júliusban megtiltotta a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélését, nagy felháborodást keltve a muszlim és a zsidó közösség körében.
(MTI nyomán)