Az Egyesült Államok nyilvánosan megkérdőjelezte kedden, hogy Izrael békét akarna kötni a palesztinokkal, miután legfontosabb közel-keleti szövetségese újabb kelet-jeruzsálemi lakások építési tervét hagyta jóvá.

Victoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: „Tekintettel a jelentősebb mértékű telepbővítésre, a közelmúltbeli közleményekre és helyszíni fejleményekre, nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy Izrael kitart provokatív viselkedése mellett. Ezek az újabb és újabb bejelentések az új építkezésekről szembemennek a béke ügyével. Izrael vezetői szüntelenül azt mondják, hogy támogatják a kétállami megoldást, mégis akcióik egyre nagyobb veszélybe sodorják ezt a célt” – közölte Nuland.
Izrael hétfőn hagyta jóvá 1500 újabb lakás építésének tervét Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok saját leendő államuk fővárosának tekintenek. Nem sokkal korábban az izraeli kormány háromezer új lakás építését jelentette be, amivel éles nemzetközi bírálatokat váltott ki. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy európai tagállama nyilatkozatot készít elő, amelyben elítélnék a Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Jordán folyó nyugati partján tervezett újabb izraeli telepbővítéseket.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden ismét visszautasította a telepbővítés miatti nemzetközi bírálatokat, és a szokásos zsidó arroganciával leszögezte, hogy az építkezést nem állítják le. "Jeruzsálem Izrael állam örök fővárosa, és folytatjuk ott az építkezést" – vágta az államát pénzzel és fegyverrel ellátó Amerika képébe. Hozzátette, hogy az izraeliek nagy többsége "az egységes Jeruzsálemben hisz".
(MTI nyomán)
Friss: