Izrael a jövő héten várhatóan annak ellenére fogja bojkottálni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülését, hogy az Egyesült Államok arra biztatja szövetségesét: jelenjen meg tevékenységének kivizsgálásán - közölte az amerikai követ csütörtökön.
Keddre, január 29-ére vették tervbe a zsidó állam genfi emberi jogi fórum előtti kihallgatását; az esemény része az összes ENSZ-tagállamra kötelező rendszeres szigorú átvilágításnak, az Általános Periodikus Felülvizsgálatnak (UPR).
"(Az izraeli tisztviselők) jelezték, hogy halasztást akarnak. Nagyon kevéssé valószínű, hogy 29-én megjelennek" - közölte Genfben újságírókkal Eileen Chamberlain Donahoe, az Egyesült Államok emberi jogi tanácsba delegált küldötte, hozzátéve: "eléggé derűlátó vagyok, hogy olyan megoldást fogunk találni, amely sem az egységességet, sem pedig az együttműködést nem ássa alá. Legalábbis ezt remélem".
Izraelt legutóbb 2008 decemberében vizsgálták ki, akkor jelen volt. Egyedülálló lenne a bojkott, és a diplomaták attól tartanak, a példát más országok is követnék, hogy elkerülhessék az emberi jogi teljesítményük alapos kivizsgálását.
Tavaly májusban Izrael felfüggesztette a Tanáccsal tartott kapcsolatát, arra hivatkozva, hogy az "eleve elfogult az országgal szemben" (ti. mindenki elfogult, Izrael-ellenes és antiszemita, aki nem ujjong a politikájuknak - a szerk.), és nem hivatalosan értesítette az elnöki tisztet betöltő lengyel követet, hogy azt akarja: halasszák el az ülést - közölte egy ENSZ-szóvivő.
"Ha Izrael nem jelenik meg az UPR-en, határozatot fogunk hozni. A Tanács el fogja dönteni, milyen intézkedés történjék. A színfalak mögött nagyon keményen dolgozik néhány ország, hogy megoldást találjunk" - mondta Rolando Gomez, a Tanács szóvivője a Reutersnek.
Az iszlám országoknak, amelyeket a fórumon gyakran vezet Pakisztán és Irán, szintén hozzá kellene járulniuk Izrael kivizsgálásának elhalasztásához. A soron következő UPR-ülésekre áprilisban és októberben kerül sor.
Az ENSZ egy kivizsgáló csoportjának, amelyet a Tanács tavaly állított fel, hamarosan jelentést kell tennie arról, hogy a palesztin területeken épült zsidó települések létrehozása sérti-e a nemzetközi emberi jogi törvényeket. (Persze sokat nem kell vizsgálódni, a válasz és a tényállás egyértelmű - a szerk.) A Palesztin Hatóság által felvetett kezdeményezés ellen csak Washington szavazott.
Az Egyesült Államokat az ENSZ közgyűlése novemberben szavazta be újból a 47 tagú fórumba, amelyhez 2009-ben csatlakozott először, miután a Bush-kormány nem mutatott iránta érdeklődést.
"Most is erős Izrael-ellenességet tapasztalunk, amely nem szűnt meg, de Washington az UPR-ben való részvételre biztatta szövetségesét, mert nem akarjuk annak egységét megbontva látni" - mondta Donahoe csütörtökön.
"Bátorítottuk Izraelt: jöjjön el az UPR-re, mondja el, ő hogyan látja, számoljon be a saját szavaival az emberi jogi helyzetről. Úgy gondoljuk, hogy ez jó alkalom erre. Úgy érzem, a tagállamok megértik, hogy itt nem csak Izraelről van szó" - tette hozzá.
(Kuruc.info - Reuters nyomán)