A katolikus egyháznak továbbra is párbeszédet kell folytatnia a világgal XVI. Benedek pápa utódának megválasztása után, de nem engedhet az abortusz és az azonos neműek házassága ügyében - szögezte le a mexikói püspöki konferencia elnöke, a pápaválasztó bíborosi testület egyik tagja.
José Robles guadalajarai érsek kifejtette szerdán, hogy vannak ügyek, amelyekben az egyház hajlíthatatlan. Egyetlen egyházfő sem változtathatja meg a katolikus egyház lényegét, mert kötve van az alapítók akaratához - mondta.
Az elődökhöz hasonlóan az új pápának megingathatatlannak kell maradnia az olyan kérdésekben, mint a női papság, a homoszexuális házasság és a művi terhesség-megszakítás - jelentette ki. A mexikói érsek elmondta: a katolikus egyház konzervatív abban, hogy azt mondja, házasság csak férfi és nő között lehetséges, mert ez szolgálja az emberiség fennmaradását.
A február 28-án a pápai trónról távozó XVI. Benedek utódát megválasztó 117 fős bíborosi testületnek három mexikói érsek a tagja. A pápaválasztó konklávé márciusban ül össze a Vatikánban.
(MTI)