Ismét Raúl Castro kubai elnök lánya, Mariela Castro vezette szombaton a havannai buzifelvonulást. Hatodjára rendezték meg a demonstrációt, amelyen körülbelül ötszázan vettek részt.
A szombati felvonulás egyes résztvevői a "Nem a homofóbiára, igen a szocializmusra!" jelmondatot ismételgették, és a tömeg kongák ütemére haladt a belvároson át.
Mariela Castro vezeti a Szexuális Nevelés Országos Központját, amely az aberráltak pluszjogainak vezető szószólója a szigetországban. A központ szervezte a felvonulást a "homofóbia elleni világnap" (május 17-e) jegyében.
Az igazgató világszerte ismert arról, hogy fellép a buzeránsok védelmében, és kiáll azért, hogy az egynemű "párok" is házasodhassanak. Optimista azzal kapcsolatban, hogy előbb-utóbb legalizálják a buziházasságot Kubában. Nemrég egy interjújában azt mondta: az ország már készen áll szexualitással kapcsolatos törvények megváltoztatására, és ő a családjogi törvény reformján dolgozik.
A kubai kormány korábban üldözte a homoszexuálisokat, különösen a 60-as években.
Május 17-éig több kiállítás és konferencia lesz Kubában a "homofóbia elleni küzdelemről", és egy másik felvonulás is Ciego de Ávila városban.
(MTI korrigálva)