Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök Szocsiban szeretné rávenni Vlagyimir Putyin orosz elnököt arra, hogy Oroszország ne szállítsa le a polgárháborús Szíriának az S-300-as, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert, írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál. A Londonban megjelenő arab nyelvű El-Kudsz el-'Árábi (Arab Jeruzsálem) viszont úgy tudja, hogy Bibi elkésett, mert az orosz rakétarendszer már Szíriában van.
Zoom
Netanjáhu elindul Szocsiba (Fotó: Kobi Gidon)
Bibi Netanjáhu izraeli kormányfő a zsidó Sávuot ünnep előtt ma délelőtt villámlátogatásra indult Szocsiba, ahol látogatásának legfontosabb - s talán egyetlen - céljaként szeretné meggyőzni vendéglátóját, Vlagyimir Putyin elnököt arról, hogy Oroszország végül is ne szállítsa le Szíriának az S 300-as légvédelmi rakétarendszert. Izrael leginkább attól tart, hogy a rakétarendszer csatasorba állításával megszűnik az izraeli légierő hegemóniája a Közel-Kelet északi régiójában, illetve a fegyver Szíriából Irán vagy a libanoni Hizbulláh birtokába kerülhet.
Zoom
Az S-300-as rakétarendszer
Az amerikai gyártmányú, s Izraelben is rendszeresített MIM-104-es Patriotnak megfelelő S-300-as orosz rakétavédelmi-rendszert Moszkva többi között eladta már Szlovákiának (!), Kazakisztánnak, Törökországnak, Líbiának és Örményországnak. Az 1992-ben kifejlesztett S-300 PMU rakéta hatótávolsága 195 kilométer. Az izraeli katonai titkosszolgálat (ÁMÁN - אמ'ן) szerint a rakétarendszert Moszkva 2008-tól Teheránnak is elkezdte leszállítani, de ezt az oroszok mintegy két évvel ezelőtt cáfolták, pontosabban azt állították, hogy végül is nem ütötték nyélbe a fegyverügyletet a perzsákkal. (Ha ez így van, akkor nyilván Izrael és Amerika ráhatására történt - H. J.) Az S-300-as orosz rakétarendszer 2000-ben kifejlesztett változata, a már 400 kilométeres hatótávolságú S-400-as egyelőre csak az orosz és a kínai hadseregben lett rendszeresítve.
Bibi Netanjáhu ezekben a percekben találkozik Vlagyimir Putyinnal Szocsiban, és igyekszik lebeszélni a Basár el-Ászád szíriai elnökkel kötött rakétaügyletről. Mint ismert, az izraeli légierő néhány nappal ezelőtt újfent szabadon, szinte légvédelmi ellenállás nélkül tevékenykedett Damaszkusz légterében, több tucat emberáldozatot követelő támadást hajtott végre a szíriai fővárosban. Az oroszok által állítólag már le is szállított S-300-as rakétarendszer csatasorba állítása azonban gyökeresen megváltoztatná a harcászati játékszabályokat az Izrael által rendszeresen támadott régióban. Magyarán, Szíria képes lenne védekezni az ország területe fölött eddig háborítatlanul garázdálkodó izraeli légierő támadásai ellen. Az S-300-as rakétarendszer ugyanis képes ártalmatlanítani az ellenséges harci gépeket, cirkálórakétákat és a pilóta nélküli repülőket. Más lapra tartozik, hogy a polgárháborúban álló Basár el-Ászád nyitna-e egy új frontot a támadó izraeli repülőgépek elleni légvédelmi rakéták működtetésével.
Zoom
Izraeli légitámadás Damaszkusz ellen május elején
Az oroszok által kifejlesztett S-300-as rakétarendszer Szíriának történő leszállítása körül nagy a zűrzavar és a szándékos félretájékoztatás. Az El-Kudsz el-'Árábi Londonban megjelenő arab nyelvű újság ma reggel megjelent számában viszont azt írja, hogy Bibi Netanjáhu hiába tesz villámlátogatást Szocsiban, mert az oroszok a rakétákat már leszállították Szíriának. A lap hozzáfűzi azonban azt is, hogy az S-300-as rakétarendszer már valójában szíriai földön, de orosz katonai szakértők felügyelete alatt áll. Bibi tehát mégis tudta, hogy miért kell villámlátogatást tennie Szocsiban.
Hering József - Kuruc.info