Több ezren tüntettek hétfő este New Yorkban, hogy elítéljék egy 32 éves ferde hajlamú néger meggyilkolását.

Mark Carsont a "melegjogokért" folytatott harc bölcsőjének tekintett Greenwich Village-ben lőtték le péntek éjjel, és gyilkosa - bizonyos Elliot Morales - tette előtt "homofób kijelentésekkel sértegette". Az áldozat egy barátjával sétált az utcán, gyilkosa nem ismerte őt. Moralest nem sokkal a bűntény után letartóztatták.
A hétfői tüntetés résztvevői - akik között a New York-i városvezetés képviselői is jelen voltak - elítélték a "homoszexualitással kapcsolatos gyűlöletkeltést", és azt hangoztatták, hogy városukban a toleranciának kell érvényesülnie.

A gyilkosság azért is felzúdulást váltott ki, mert az utóbbi hónapokban számos amerikai államban engedélyezték a buziházasságot. A tavalyelőtt hozott törvényre hivatkozva ötvenből immár 12 államban és Washingtonban is összeházasodhatnak az azonos nemű "párok".
A helyi rendőrség szerint az új szabályozás bevezetését követően New Yorkban növekedett a homokosok elleni támadások száma: idén már 22 ilyen incidens történt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 13.
A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy megerősíti a körzet felügyeletét, annál is inkább, mert június hagyományosan a "melegjogokért" folytatott utcai rendezvények hónapja.
A fartúrók "jogainak" javítását célzó mozgalom kezdetének azt az 1969. júniusi zavargást tekintik, amely Greenwich Village-ben zajlott le, miután a rendőrség lecsapott egy buzibárra a manhattani városrészben.
(MTI nyomán)