Ha a londoni The Sunday Times ma reggeli híre igaz, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök mégsem zaklatta eredménytelenül Vlagyimir Putyin orosz elnököt két héttel ezelőtt a Fekete-tenger parti Szocsiban, mert Moszkva nem szállítja le Damaszkusznak a légvédelmi célokat szolgáló S-300-as modern rakétarendszereket. Az orosz gyártmányú S-300-as szíriai hadrendbeállítása azonnali gyakorlati következménye ugyanis az lenne, hogy a Közel-Kelet légterét egyelőre háborítatlanul egyeduraló izraeli légierő először ütközne hathatós ellenállásba.

Putyin-Netanjáhu találkozó Szocsiban
Az általában jól értesült The Sunday Timesnak a Szíriának szánt légvédelmi föld-levegő rakétarendszerek ügyében nyilatkozó "vezető orosz katonai szakértő" szerint Binjámin Netanjáhu Szocsiban azzal érvelt Putyin előtt, hogy a rakétaügylet megvalósításával, azaz a légvédelmi célokat szolgáló S-300-as rendszerek (korábban összesen hat rakétarendszer leszállításáról született megegyezés Moszkva és Damaszkusz között - H. J.) csatasorba állításával fölborulna az egész közel-keleti térség amúgy is érzékeny stratégiai egyensúlya (sic!), és veszélybe kerülnének Izrael polgári lakosai. Netanjáhu állítólagos fenti állításához az orosz katonai szakértő hozzáfűzte, hogy Moszkva igen komolyan veszi az Izraelben élő, mintegy 800 ezer lelkes orosz közösség biztonságát fenyegető veszélyforrásokat.

Az S-300-as rakétarendszer indító- és szállítójárműve
A Forbes Magazin héber nyelvű változata által is idézett londoni újság szerint Vlagyimir Putyin azzal a föltétellel volt hajlandó ráállni Netanjáhu kérésének teljesítésére: a zsidó miniszterelnök ígéretet tett neki arra, hogy Izrael a jövőben nem hajt végre légitámadásokat szíriai célpontok ellen. A fenti hírrel kapcsolatos Mose (Bogi) Ájálon izraeli hadügyminiszternek kedden, az izraeli haditengerészet átliti támaszpontján mondott beszéde, amelyben a tábornok a többi között kijelentette: "Izrael politikája Szíriával kapcsolatban világos: nem avatkozunk bele (sic!) az ottani polgárháborúba, ám azt sem engedjük meg, hogy onnan behatoljanak a territóriumunkra". (Magyarán, az 1967-ben megszállt, majd annektált Golán-fennsíkra - H. J.)

Az S-300-as egy moszkvai katonai parádén
A The Sunday Times ma közzétett híre tartalmaz néhány meseszerű, valószínűtlen elemet, már csak azért is, mert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem sokkal a Szocsiban megejtett Putyin-Netanjáhu találkozó után a nemzetközi sajtónak nyilatkozva egyértelműen kijelentette: Moszkva betartja a szövetségesével (Szíriával - H. J.) korábban aláírt egyezményt", magyarán izraeli kérésre sem rúgja föl a Damaszkusszal aláírt rakéta-ügyletet, s nem teszi magát hiteltelenné a nemzetközi közvélemény előtt. Persze a fenti hír meseszerű elemeinek vizsgálatakor nem szabad elfelednünk, hogy a meglepő fordulatokban gazdag események egy része azon a Közel-Keleten zajlanak, ahol hajdanában az Ezeregy éjszaka történetei keletkeztek.
Frissítés: Izraelben máris cáfolják a rakétaügylet fölmondásáról szóló brit lapértesülést
Izraelben a The Sunday Times hírét máris megcáfolta egy nevének elhallgatását kérő "tényező", sőt egyenesen mesebeszédnek nevezte azt, hogy Bibi Netanjáhunak Szocsiban sikerült volna rávenni Vlagyimir Putyint a Szíriával korábban megkötött rakétaügylet fölmondására, közli a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Hering József - Kuruc.info
Előzmények: