Amerikai hírszerző szervek széleskörű "adatbányászatot" végeztek kilenc, a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó cégnél, aminek eredményeképpen magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek a birtokukba - közölte internetes kiadásában csütörtökön egy titkos dokumentumra hivatkozva az amerikai The Washington Post és a brit The Guardian.
Az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy PRISM kódnevű, bírósági végzés által jóváhagyott program keretében még 2007, vagyis George W. Bush elnöksége óta hozzáfér a Microsoft, a Yahoo, a Google, a Facebook, a PalTalk, az AOL, a Skype, a YouTube és az Apple központi szerveréhez. A programot 2012 decemberében, vagyis Barack Obama újraválasztása után meghosszabbították.
Az érintett cégek vezetői tagadják, hogy együttműködtek volna az amerikai hírszerzéssel.
Amerikai kémfőnök szerint külföldiek ellen irányult az "adatbányászás"
Az a törvény, amely lehetővé teszi az amerikai kormányzati ügynökségek számára, hogy kommunikációs adatokat gyűjtsenek internetes szolgáltatóktól, kizárólag az Egyesült Államokon kívüli, nem amerikai személyek célba vételét engedélyezi - közölte helyi idő szerint csütörtök éjjel James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

Sajtóbeszámolók szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kérésére kiadott titkos bírósági utasítás alapján a Verizon április 25. óta naponta szolgáltatja be a külföldre irányuló, valamint a belföldi mobil és vezetékes telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)
Az amerikai kémfőnök "elítélendőnek" nevezte az internetes hírszerzési anyaggyűjtés leleplezését, a valamivel korábban a Verizon telekommunikációs cégen keresztül folytatott telefonhívások adatainak titkos megfigyeléséről szóló dokumentum kiszivárogtatásáról pedig azt állította, hogy az tartós és visszafordíthatatlan károkat okozott.
(MTI)