Az Egyesült Államok reméli, meg tud állapodni Afganisztánnal arról, hogy 2014, vagyis a NATO katonai küldetésének vége után is egységeket állomásoztathasson a közép-ázsiai országban – mondta szenátusi meghallgatásán csütörtökön a szakterület legmagasabb rangú amerikai diplomatája. James Dobbins hozzátette: "nem maradunk, ha nem sikerül egyezményt kötni afganisztáni jelenlétünkről".
Az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja azt mondta: "Irakkal ellentétben azonban, amellyel párhuzamot szoktak vonni, az afgánoknak szükségük van arra, hogy maradjunk. Az afgánok többsége akarja, hogy maradjunk. És mi megígértük, hogy maradunk".
Dobbins szerint Barack Obama elnök még nem döntötte el, mekkora kontingenst szándékozik Afganisztánban hagyni a harcoló egységek "kivonása" után. Az elképzelések szerint a 2014 után is Afganisztánban maradó amerikai katonáknak kiképzési, tanácsadói és "önvédelmi" feladatokat látnak majd el. Washington emellett azt reméli, hogy felhatalmazásuk lesz az "al-Kaida maradványainak" üldözésére is.
A diplomata "nagyon korlátozottnak" nevezte az amerikai tervek szerint 2015-ben kezdődő missziót. Peter Lavoy, az amerikai külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az afganisztáni amerikai jelenlét nem szűnik meg, csak átalakul.
Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke úgy vélte: a "demokratikus rendre vágyó afgánok" biztosan szeretnék tudni, hogy az Egyesült Államok "nem fogja őket cserbenhagyni", ahogy azt a tálibok állítják. Bob Corker, a testület rangidős republikánus tagja szerint "csaknem kínos" és az afganisztáni amerikai erőfeszítések jövőjét is aláássa, hogy másfél évvel a NATO-misszió lejárta után még semmit sem lehet tudni a hátramaradó erő szerkezetéről és létszámáról.
(MTI nyomán)