Az izraeli külügyminisztériumba "kérették" a francia, brit és német nagykövetet, hogy "megvitassák" velük az Európai Unió (EU) kezdeményezését, miszerint kizárná az Izraellel való együttműködésből a megszállt területeket - közölte neve mellőzését kérve egy magas rangú izraeli diplomata pénteken az AFP francia hírügynökséggel.
"Franciaország és Nagy-Britannia nagykövetét, valamint a német nagykövet távollétében az ügyvivőt behívtuk a minisztériumba (...) hogy megvitassuk velük az európai irányelvek kérdését - fogalmazott a diplomata. - Kértük a nagyköveteket, hogy tolmácsolják fővárosuknak: egyetlen izraeli kormány sem fogadná el a felsorolt feltételeket (...) és e rendelkezések alkalmasak arra, hogy súlyos válságot idézzenek elő Izraellel."
A szóban forgó új irányelvek szerint, amely pénteken jelentek meg az EU hivatalos közlönyében, 2014-től minden olyan, Izraellel kötött egyezményben, amely uniós segélyről szól, ki kell kötni, hogy az nem vonatkozik az Izrael által 1967 óta megszállt területekre (Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem, a Gázai övezet és a Golán-fennsík).
"Kérésére egy órán át beszéltem Rafi Barakkal, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával az EU irányelveiről, amelyek nagy nyugtalanságot keltenek az izraeliekben" - erősítette meg az AFP-nek Christophe Bigot francia nagykövet. A német misszió szóvivője is megerősítette, hogy a képviselet ügyvivőjét csütörtökön "meghívták" a minisztériumba. A brit nagykövetség nem fűzött megjegyzést az ügyhöz.
(MTI nyomán)