Kitiltotta egy svájci település a menekülteket köztereiről és középületeiből - írja az Independent. A Zürichtől nyugatra eső Bremgarten településen júliusban nyitott meg egy menekülttábor. A település vezetői azzal indokolták, hogy olyan rendeletet hoztak, amely alapján a menekültek nem tehetik be a lábukat a helyi uszodába, a templomba, vagy a játszóterekre, hogy olyan szabályokat kell hozniuk, amelyek a helyiek és a menekültek békés és rendezett együttélését segítik elő. Összesen 32 tiltott övezetet jelöltek ki.
"Biztonsági okok miatt döntöttünk úgy, hogy nem mehetnek be ezekre a helyekre, hogy megelőzzük a konfliktusokat és a droghasználatot" - mondta a település polgármestere, Raymond Tellenbach.
Mario Gattiker a svájci menekültügyi hivatal vezetője egyetértett az intézkedéssel, az újságíróknak azt mondta, hogy a rend megteremtésének a záloga az ilyesfajta rendelkezés.
Egy nem kormányzati szerv, a Menekültügyi Tanács azonban "elfogadhatatlannak és embertelennek" nevezte a szabályozást, és annak felfüggesztését követelte. A Solidarité Sans Frontières nevű "jogvédő csoport" szerint a korlátozás "csúnyán diszkrimináló".
Egy közeli település, Menzingen polgármestere ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ő teljes mértékben támogatja a menekültek a távoltartását az iskoláktól: "ez biztos, hogy egy nehéz terep, hiszen a bevándorlók itt találkoznak a fiainkkal és lányainkkal".
Svájc népességarányosan kétszer annyi menekültet fogad be mint a szomszédai, minden 332 lakosára jut egy menekült, miközben az európai átlag 625 lakosonként egy menedékkérő.
Jelenleg közel 48 ezer menekült van Svájcban. Az országban idén júniusban tartottak népszavazást, amelyen a svájciak egyértelműen kiálltak a menekültekre vonatkozó szabályok szigorítása mellett.
(Index nyomán)