Háná Szvejd, az izraeli parlament keresztény palesztin képviselője - amint megírtuk - azt kérte Juli Edelsteintől, a Kneszet elnökétől, hogy az Izraelben élő nagyszámú keresztény állampolgár tiszteletére állítsanak karácsonyfát a zsidó törvényhozás házának területén. A világ toleranciabajnokai által szélsőségesnek bélyegzett portálunkon mi megmondtuk előre, hogy karácsonyfa pedig nem fog díszelegni a Kneszet területén. Jóslatunk bevált.

Juli Edelstein a Kneszet előtti menóránál
Juli Edelstein, az izraeli parlament elnöke - aki Budapest gyakori díszvendégeként szokott nyilatkozatokat tenni a magyarok intoleranciájáról - ma délelőtt levélben közölte Háná Szvejd keresztény palesztin képviselővel, a Hádás párttömörülés frakcióvezetőjével, hogy nem látja értelmét a karácsonyfa-állításnak a Kneszet területén, ám a politikus ezt épületen belül nyugodtan megteheti a saját hivatali szobájában, vagy pártja irodájában...
A palesztin politikus a zsidó házelnök cinikus válaszára reagálva az Izraeli Rádióban ma délelőtt azt mondta: több nyitottságot remélt a Kneszet elnökétől, habár egy pillanatig sem hitte azt, hogy kérése teljesül. Háná Szvejd szerint, ha kérésének megfelelően az izraeli parlament területén mégis állítottak volna karácsonyfát, az bizonyítaná a zsidó állam pluralizmusát, multikulturális elkötelezettségét, s egyfajta válasz lenne a telepesek és más zsidó szélsőségesek által a keresztény templomok, szent helyek és a muszlim mecsetek ellen elkövetett gaztettekre.
Háná Szvejd, a 120 tagú Kneszet egyetlen keresztény képviselője az Izraeli Rádiónak azt is elmondta, hogy a karácsonyfát kitiltó Juli Edelstein házelnök "tart a szélsőjobboldali csoportoktól és a vallásos pártoktól." Megjegyezzük ezzel kapcsolatban, hogy Juli Edelstein maga is egy szélsőséges, kolonialista, gyilkos párt, a Likud tagja, s ezért tettén nem nagyon kell csodálkoznunk.
Hering József - Kuruc.info
Korábban írtuk: Keresztény palesztin parlamenti képviselő karácsonyfát szeretne állíttatni az izraeli Kneszetben
Vannak még naiv emberek a világon, ezek közé tartozik Háná Szvejd, az izraeli Hádás párttömörülés parlamenti képviselője és frakcióvezetője. A galileai Eilábún nevű görög katolikus és görög ortodox palesztinok lakta településen élő politikus a minap gondolt egyet és levelet írt Juli Edelstein likudos házelnöknek kérvén arra, hogy a közelgő karácsony ünnepe tiszteletére állítsanak karácsonyfát az izraeli törvényhozás épülete területén.

Háná Szvejd - karácsonyfát állíttatna a Kneszetben
Háná Szvejd palesztin keresztény politikus levele megírásakor arra is gondolhatott, hogy ha a zsidóknak szabad a berlini Brandenburgi kapu előtt, vagy a budapesti Parlament épülete tövében (amíg a Kossuth Lajos teret föl nem túrták - H. J.) hanukiával parádézni, akkor talán a keresztényeknek is megengedett a Közel-Kelet egyetlen demokráciája parlamentjének területén karácsonyfát állítani. Háná Szvejd, aki már harmadik ciklusát tölti képviselőként a Kneszetben, arra kérte a zsidó házelnököt, hogy a karácsonyfát az épület bejáratánál, vagy más, ahhoz közeli, jól látható helyen állítsák majd föl. Kérését a következő megindokolással támasztotta alá: "A karácsonyfát a Kneszet keresztény képviselői és Izrael keresztény állampolgárai iránti gesztusként, illetve a keresztény világgal való jó kapcsolatunk jeleként értékelném".

Marún Tnusz atya Eilábún palesztin faluban
A hírt közlő Máhláká Risoná című hírportál megjegyzi, hogy 1978-ban karácsony ünnepe előtt a Kneszetben az izraeli kormány fogadást adott néhány Európai parlamenti képviselő tiszteletére, ám az eseményen jelen levő zsidó képviselők azonnal panaszt nyújtottak be az akkori házelnöknek, mert a helyszínen fölfedezni véltek egy karácsonyfát. Hosszú erőfeszítésbe került, míg a felháborodott zsidó képviselőknek bebizonyították, hogy a kifogásolt, igen kisméretű dísz nem is fenyő és egyáltalán nem karácsonyfa.
Jeruzsálemben és más településen zsidó vallási és nacionalista fanatikusok rendszeresen megrongálják a keresztények által kihelyezett karácsonyfákat, míg a szilveszteri vigasságnak helyet adó zsidó vendéglátóipari intézményeket gazdaságilag tönkreteszik. Így aztán előre borítékolni lehet, hogy mit válaszol Juli Edelstein zsidó házelnök a palesztin keresztény Háná Szvejd karácsonyfa-állítási kérelmére.
Hering József - Kuruc.info