A lisszaboni törvényhozás szűk többséggel elutasította pénteken azt, a korábban első olvasásban elfogadott törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy az azonos nemű "párok" egyik tagjának gyermekeit a másik örökbe fogadhassa. A parlament száztizenkét képviselője a tervezet ellen, százheten pedig mellette foglaltak állást, négyen tartózkodtak - jelentette be Maria da Assuncao Esteves, a törvényhozás elnöke. A javaslatot a baloldali ellenzék támogatta, a kormányzó jobbközép koalíció ellenezte.
A mediterrán ország törvényhozása mindenki megdöbbenésére tavaly májusban első olvasatban elfogadta a szóban forgó törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy az együtt élő ferde hajlamú "párok" egyik tagjának vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekét a másik adoptálhassa.
Portugáliában 2010-ben hagyták jóvá a buziházasságot engedélyező törvényt, de a jogszabály kifejezetten kizárja a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét. Az elmúlt tizenegynéhány évben a világ számos országában legalizálták a fertőt, Hollandia parlamentje volt az első 2001-ben, amely megszavazta a köcsögnászt. Számos európai országban, valamint az Egyesült Államok és Mexikó több államában is összeházasodhatnak ma már az aberráltak.
A németországi kormány szerdán fogadta el a "bejegyzett élettársi kapcsolatban" élő azonos nemű "párok" örökbefogadáshoz fűződő jogainak kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot. A parlamenthez benyújtott javaslat alapján a genetikai hulladékok előtt megnyílik az úgynevezett szukcesszív - egymás utáni - örökbefogadás lehetősége.
(MTI korrigálva)