Miközben a világ figyelme Ukrajnára, pontosabban a többségében oroszok lakta Krím-félszigetre irányul, Basár el-Ászád szíriai elnök kormánycsapai egyre-másra foglalják vissza a stratégiailag fontos településeket a Nyugat, így hazánk Külügyminisztériuma által is támogatott keresztényüldöző lázadóktól. A központi damaszkuszi kormány katonái ma hajnalban teljesen ellenőrzésük alá vonták a szíriai-libanoni határvidéken levő Jabrúd várost.
Zoom
Jabrúd város út menti helységnévtáblája
A szíriai-libanoni határvidék, s általában Szíria délnyugati országrészeinek stratégiailag fontos településeit az elmúlt hónapokban, hetekben egyre-másra foglalja vissza Basár el-Ászád elnök kormányzati (tehát a törvényes - H. J.) hadserege az álságos Nyugat által támogatott, felfegyverzett, logisztikai és diplomáciai segítségben részesített, többségükben terrorista, szélsőségesen iszlamista lázadók megszállása alól. Meg kell jegyezni, hogy Jabrúd város ma hajnali teljes visszafoglalását nagyban elősegítették a Basár el-Ászád elnökkel szövetséges libanoni Hizbulláh nevű sí'ita szervezet harcosai.
Zoom
A jabrúdi keresztény templom csata után

Jabrúd város Szíria térképén
Az sem véletlen, hogy a szíriai-libanoni határvidéken, tehát a szíriai háború délnyugati frontján a lázadók kezén volt utolsó stratégiai fontosságú település, Jabrúd város bevételéről éppen a Hizbulláh hivatalos tévéállomása, az El-Manár (المنار = világítótorony) és a sí'ita szervezethez szintén közelálló El-Majádín (الميادين = Terek) nevű libanoni tévéállomás számolt be elsőként. (Az El-Manár TV mellékelt összeállításában rövid összefoglalót láthatunk a Jabrúd város visszafoglalásáért folyó harcokról és a lázadók fejvesztett meneküléséről.) A ma hajnalban több napos elkeseredett harcok után teljesen Basár el-Ászád elnök katonáinak kezére került Jabrúd (يبرود ) város mintegy 80 kilométerre északkeletre van Damaszkusztól, illetve 20 kilométerre keletre a libanoni határtól. A tengerszint felett több mint 1400 méter magasan fekvő Jabrúd a Damaszkusz Vidéki Tája Kormányzóság területén levő, mintegy 50 ezer lelkes település. A város neve, Jabrúd, arameus-héber-arab összetételekben azt jelenti, hogy "hideg", hiszen a település az Anti-Libanon hegylánc részét képező Kalamún-hegyek 1400-1450 méter magas lejtőin terül el.
Jabrúdban épült Kr. u. 331-ben a világ egyik legősibb keresztény temploma, a Szent Konstantin és Szent Ilona katedrális. A szír ortodox (jakobita) keresztény egyház tulajdonában levő, értékes és megszentelt középkori kegyképekkel is díszített templomot és a tetején levő keresztet 2013 őszén a "szabadságharcosok" céltáblának használták, megszentségtelenítették, megrongálták, fölgyújtották, az apácákat, szerzeteseket túszként foglyul ejtették. Fényképünkön a Budapest által Szíria hiteles képviselőjeként elismert Szabad Szíriai Hadsereg egyik "szabadságharcosát" láthatjuk, amint a megszentségtelenített jabrúdi Szent Konstantin és Szent Ilona keresztény templom előtt a pap palástját magára terítve, lefeszített kereszttel a baljában pózol a fényképezőgép előtt. A terrorista rádől egy autóra, amelynek oldalán arabul a következő olvasható: "A Szír Ortodox Egyház Metropolitaságának Szent Mihály Bizottsága, halottszállító autó." Nos, ma hajnalban ezektől a hulladékoktól szabadították meg Basár el-Ászád katonái Jabrúd városát.
Zoom
"Szabadságharcos" keresztény trófeákkal
Jabrúd város és környékének ma hajnali visszafoglalásával a damaszkuszi központi kormány hadserege gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az egész szíriai-libanoni határkörzetet. A Libanonból sugárzó El-Majádín Tv közölte, hogy a Jabrúdot visszafoglaló kormányerők elől az El-Ká'idához tartozó iszlamista Dzsabhát en-Nuszrá (جبهة النصرة) fegyvereseinek egy része átmenekült Libanonba (Ahol majd szintén a Hizbulláh veszi őket kezelésbe - H. J.) A jelentések szerint a lázadók több száz halottat hagytak maguk után Jabrúdban. A szíriai kormányzati erők ma hajnali újabb győzelme után megint föl kell tennünk a kérdést a budapesti Bem József téri épület okos intézőinek: mikor és hogyan kérik meg visszatérésre Basár el-Ászád kiebrudalt diplomatáit?
Hering József - Kuruc.info