Izrael egyszerre öt különböző célpontot támadva bombázza, robbantgatja, tömeges letartóztatásokat alkalmazva terrorizálja a környezetét. A megszállt Golán-fennsíkon szíriai területről valószínűleg a nemzetközi iszlamisták rakétát indítottak a határkerítés irányába, mire az izraeli hadsereg előbb tankokkal lőtte, majd ma éjszaka légitámadást hajtott végre Basár el-Ászád szíriai elnök kormánycsapatainak állásai ellen El-Kunejtra városában.

Izraeli légitámadás nyomai El-Kunejtrában (Fotó: Arab48)
Amint arról beszámoltunk, az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett szíriai Golán-fennsíkon a terület szíriai része felől tegnap tankellenes rakétát indítottak az Izrael által fölhúzott "határkerítés-rendszer" irányába. A rakéta a kerítésen jókora rést ütött, fölrobbant és halálosan megsebesítette egy kollaboráns izraeli arab férfi 13 éves gyermekét (az utóbbinak semmi keresnivalója nem volt a tragédia színhelyén - J. K.), a kerítésen az Izraeli Hadügyminisztérium megbízásából műszaki munkálatokat végző apa súlyosan, míg két további izraeli palesztin közepes mértékben megsebesült.

A határkerítés a Golánon a rakéta robbanása után (Fotó: Máán)
A szíriai területről érkezett rakétatámadásra az izraeli hadsereg azonnal, gondolkodás nélkül elkezdte lőni a Basár el-Ászád elnök kormánycsapainak ellenőrzése alatti területet a Golán-fennsík Szíriában maradt részén. Az izraeli hadsereg már tegnap beismerte, hogy szerinte is a Nyugat által kedvelt "felkelők" (valójában nemzetközi iszlamista terroristák - J. K.) ellenőrizte területről érkezett a rakétatámadás, ám mindez nem zavarta "a világ legerkölcsösebbjét" abban, hogy tanklövésekkel Izrael igazi ellenségét, a Basár el-Ászád elnök egységeit támadja, gyengítse. Izrael ezúttal is nyugodtan tevékenykedhetett, hiszen a Szíriában zajló belháború miatt nem kell tartania a visszaütéstől.
Zoom
Merkává izraeli tankok a Golán-fennsíkon
Az ezekben a napokban környezete több pontját is szinte egy időben támadó, terrorizáló (Gázai övezet, Ciszjordánia, Libanon és Szíria - J. K.) "világ legerkölcsösebbje", amint az várható volt, nem elégedett meg a tegnapi tanktámadással, hanem ma éjszaka légitámadást hajtott végre a Golán-fennsíkon levő El-Kunejtrá város környékén a Basár el-Ászád elnökhöz hű kormánycsapatok kilenc parancsnoksága, illetve lőállása ellen. A Golán-fennsíkról szóló beszámolók szerint több tucat szíriai katona megsebesült, s elképzelhető, hogy köztük halálos áldozatok is vannak.
A Má'árív című izraeli lapnak a hadsereg egyik magas beosztású tisztje ma délelőtt elmondta: "Az éjszakai légitámadásunk után ma reggel még mindig nincs egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy valójában kik indították tegnap a rakétát a határkerítésre, de rövid helyzetértékelés után úgy döntöttünk, hogy válaszként a szíriai hadsereg (Basár el-Ászád kormányzati hadserege) célpontjait támadjuk meg."
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: 12-15 szíriai katona vesztette életét a zsidó állam terrorakciójában
A Golán-fennsíkon levő El-Kunejtrá szíriai városban a Basár el-Ászád elnök kormánycsapatainak állásai ellen végrehajtott ma hajnali izraeli légitámadás során 12-15 szíriai katona életét vesztette, s legalább ennyi megsebesült - jelentette szíriai polgárjogi szervezetekre hivatkozva az Izraeli Rádió.
J. K. - Kuruc.info
Korábban írtuk: Izrael a szír kormánycsapatokon torolta meg a "felkelők" által leterített golyófogójának halálát
Izrael légitámadást hajtott végre hétfőre virradóra a szíriai határnál, hogy megtorolja az ott megölt izraeli tizenéves halálát - jelentette az izraeli sajtó. Izrael előszeretettel alkalmaz arabokat "golyófogónak" a határkerítések építéséhez és karbantartásához, a jelenlegi áldozat is egy kollaboráns palesztin mérnök gyereke volt.
"Az izraeli hadsereg a szíriai légierő állásait támadta a Golán-fennsíkon. Az Izrael északi részén élők robbanásokat hallottak a határ szíriai oldaláról" - írta az Ynet hírportál. A világ legerkölcsösebb hadserege annak ellenére lőtte Aszad haderejének állásait, hogy a izraeli hadsereg szóvivője közölte, valószínűleg a szíriai kormány ellen küzdő "felkelők" voltak a támadók.
Az izraeli hadsereg megerősítette a légitámadásról szóló híreket, és közölte, hogy kilenc katonai célpontot támadott. Peter Lerner szóvivő a megtorlásra utalva hangsúlyozta, hogy Izrael nem tűri el szuverenitásának megsértését, és meg fogja védeni állampolgárait.
A Golán-fennsíkon húzódó határ Izrael által megszállt oldalán vasárnap halt meg egy 15 éves fiú, miután szíriai oldalról lövések értek egy vízszállító tartálykocsit, amelyen utazott.
Ez volt az első haláleset a Golán izraeli oldalán azóta, hogy Szíriában több mint három éve polgárháború tört ki. Két további személy megsebesült a vasárnapi támadásban.
Az incidens Tel-Hazeka körzetében történt, el-Kuneitra határátkelő közelében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy korábban vasárnap szíriai kormánycsapatok lőttek ahhoz közeli célpontokat.
(MTI nyomán)