Betegség következtében életének 64. évében elhunyt Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok. Az excentrikus fenomén zsidó származása ellenére egészséges antiszemita nézeteket vallott (értsd: utálta a fajgyűlölő zsidóságot), tényszerűen cáfolta a holokauszt-hazugságot. Az Egyesült Államokban bűnvádi eljárást indítottak ellene, Japánban pedig börtönben is ült.

Az amerikai - pontosabban chicagói - születésű, később izlandi állampolgárságot kapó sakkfenomén halálhírét az izlandi RUC rádióadó jelentette be pénteken - írta az MTI. 
Robert James „Bobby" Fischer pályafutása legnagyobb sikerének helyszínén élte utolsó napjait: 1972-ben - megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát - Borisz Szpasszkijt legyőzve, első amerikaiként ebben a városban nyerte el a vb-címet. Az általános vélekedés szerint a Reykjavíkban lejátszott világbajnoki döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a „törvényen kívüli" sakkfenomént, s állampolgárságot adjon neki. Kiemelendő, hogy Izland ezzel nagy valószínűséggel megmentette Bobby Fischert attól, hogy az amerikai igazságszolgáltatás ítélkezzék fölötte, és akár többéves szabadságvesztést rójon ki rá.
Évekig bújkált
Fischer ugyanis 1992-ben szembeszegült azzal a washingtoni tilalmi intézkedéssel, amely a Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért egy parti erejéig ismét sakktáblához ült Szpasszkij ellen, akit megintcsak legyőzött.
A klasszis sakkozó ezt követően már soha nem tért vissza az Egyesült Államokba - ahol az ellene indított bűnvádi eljárást a haláláig nem vonták vissza -, hanem eltűnt a hatóságok szeme elől, és bujkálva a világ számos pontján megfordult, többek között Budapesten is élt, majd 2005-ben Izlandon talált új otthonra.
Ezt megelőzően egyébként Japánban kilenc hónapig volt előzetes letartóztatásban, mert visszavont amerikai útlevéllel próbált meg bejutni a távol-keleti országba. 2005 márciusában került szabadlábra.
Nehéz ember volt - a cionista fajgyűlölők szerint
Már ebből is kiderül, hogy Bobby Fischer nem csak kivételes sakkozó volt - a legtöbb visszaemlékezésében a világ legjobbjának nevezik -, hanem olyan ember, aki több megnyilatkozásával is nagyon helyesen megdöbbentette a cionista, fajgyűlölő, hazudozó zsidókat
Zsidó származása ellenére egészságes antiszemita nézeteket vallott (értsd: utálta a törzsi rasszista zsidóságot), több interjújában érthetően és jogosan becsmérelte a fajgyűlölő zsidókat, s nyíltan cáfolta a kamukausztot. Emellett verbális harcban állt szülőhazájával, az Egyesült Államokkal is, leginkább annak külpolitikáját támadta, továbbá tényszerűen megállapította, hogy „az USA a zsidók ellenőrzése alatt áll".
Amerika terrorfenyegetettségét „jó hírnek" nevezte, a World Trade Center valszeg amerikai-izraeli felrobbantása miatt sem ejtett könnyeket (sőt...), valamint a háborús bűnös, tömeggyilkos George W. Bush amerikai elnök halálát kívánta.
Fischert pénteken egy reykjavíki kórházban érte a halál; annak okáról nem érkezett hír.
Magyar volt az apja?!
Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, volt szövetségi kapitány - amellett, hogy Fischer Budapesten is élt -, további magyar kapcsolatokat is felsorolt az MTI-nek: „A Fischerről megjelent életrajzi könyvben két volt CIA-ügynökre hivatkozva az olvasható, hogy a sakkzseni apja magyar volt, nevezetesen Neményi Pál, egy külföldön élő fizikus. Erre bizonyíték például, hogy Neményi haláláig anyagilag támogatta Fischer anyját. Szintén magyar vonatkozás, hogy a kilencvenes évek elején az akkor tinédzser Rajcsányi Zita levelezés útján jó barátságba került Fischerrel, s többek között az ő segítségével jött létre 1992-ben a Szpasszkij elleni visszavágó" - nyilatkozta Kállai Gábor.
(FN)