Mint Magyarországon elsőként hírt adtunk róla, a radikális jobboldali Brit Nemzeti Párt óriási sikereket ért az angliai és walesi önkormányzati választásokon. A párt főpolgármester-jelöltje bejutott a londoni közgyűlésbe is, ahol igencsak megnehezítik majd a munkáját a "demokraták".
Richard Barnbrook 5,3 százalékot szerzett, így átlépte az ötszázalékos bejutási küszöböt. Bár ez a Brit Nemzeti Párt eddigi legnagyobb áttörése, a nagyobb pártok mind kizárták vele az egyűttműködést, és a közgyűlés adminisztratív munkatársai is bejelentették, hogy nem segítik majd a BNP képviselőjét.
Több város is akadt, ahol a BNP képviselői többségbe kerültek a "demokrata" pártokkal szemben, és több mint 40 százalékos szavazati arányt értek el. A párt egyébként az utóbbi időben "az igazi zöld pártként" hirdeti magát, hogy ezzel is teret veszítsenek a balliberális Zöldek, hiszen az igazi nemzeti gondolkodású britek védik saját hazájuk természeti kincseit.
Elemzők szerint a BNP sikeresen szerepelhet majd a 2009-es európai parlamenti választáson, és az sem kizárt, hogy a következő parlamenti választások során a BNP néhány jelöltje bejusson az alsóházba.
(Barikád)