Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.
Zoom
Szabadok az Azov-parancsnokok (fotók: Reuters)
A rijádi külügyminiszter közlése szerint Oroszország Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésével szabadon engedett tíz külföldit is, akiket az ukrajnai harcok során ejtettek fogságba: öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a Donyecki Népköztársaságban zsoldosként ítélt halálra a bíróság.
Zoom
Zoom
Az ukrán hatóságok megerősítették a fogolycsere tényét. A történtekről a fősodorhoz tartozó orosz média ukrán és török forrásokra hivatkozva számolt be.
Zoom
Ukrajna átadott 55 orosz hadifoglyot és az Ukrajnában hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform - Az Életért nevű ukrán párt egyik vezetőjét. Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.
Zoom
Zoom
Oroszország 215 ukrán katonát, köztük 124 tisztet és - Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint - a szélsőjobboldali Azov ezred 108 tagját engedte el. A szabadon bocsátottak mintegy fele részt vett Azovsztal védelmében: köztük van Denisz Prokopenko és Szvjatoszlav Palamar Azov-parancsnok, valamint Dmitro Kozackij Azov-harcos, aki az üzem védőiről készített képeivel vált híressé. Az egyik felvétele Grand Press Photo-díjat kapott.
Zoom
Fotók: Volodimir Zolkin
Kiszabadult a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij "Volina" Volinszkij és Katerina "Ptaska" Policsuk mentős is.
Zoom
Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített. A felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban beszélt a fogolycsere érintettjeivel, írja az MTI.
Frissítés: Putyin komája szabadságáért cserébe elmarad a háborús bűnösök elszámoltatása
A fenti hír orosz körökben finoman szólva sem talált pozitív fogadtatásra. Az oroszok (nem teljesen alaptalanul) az Azov nemzeti gárdista ezredet teszik felelőssé a legdurvább háborús bűncselekmények elkövetéséért a 2014-15-ös, kelet-ukrajnai harci cselekmények során, az alakulat pedig sokáig többnyire szélsőjobboldali érzelmű harcosokból állt. Miután a Mariupolban tapasztalható helytállás miatt az azovosok jelenetős nemzetközi figyelmet kaptak, az alakulat jelentős erőfeszítést tett imidzsének javításába, írja a Portfolió.
Mindettől függetlenül az volt várható, hogy az oroszok perek során durva büntetéseket akasztanak majd legalább az Azov-vezetők nyakába, hiszen Oroszország hivatalosan is terrorszervezetként tartja nyilván a gárdista ezredet. Az, hogy a "nácimentesítés" fő célpontjainak gondolt azovosokat elengedték, jó eséllyel a hadifoglyokat és az ukrán vezetést is meglepte.
A fogolycserében Törökország közvetített. Egyelőre meg nem erősített források szerint Prokopenkó és Palamar egyelőre nem is térhet haza Ukrajnába, a háború végéig Törökország területén maradnak, a török hatóságok őrizetében.
2. frissítés: "bonyolult cseretárgyalási folyamat"
Az orosz védelmi minisztérium moszkvai idő szerint délben adott ki közleményt, amely szerint 55, Ukrajnában fogva tartott katona tért vissza Oroszországba.
"Bonyolult cseretárgyalási folyamat eredményeként ma éjjel a Kijev által ellenőrzött ukrán területről visszahozták az Oroszországi Föderáció, valamint a donyecki és a luhanszki köztársaság fegyveres erőinek 55, halálos veszélyben fogva tartott katonáját " - áll a közleményben.
A tárca szerint a szabadon bocsátott katonák, akiket repülőgépen szállítottak Oroszországba, a védelmi minisztérium kórházaiban kapnak orvosi és pszichológiai segítséget. Módjuk volt kapcsolatba lépni a családjukkal.
Az Ukrajnában hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsukról, az Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű betiltott ukrán parlementi párt egyik vezetőjéről a közlemény nem tett említést, a politikus nem szerepelt a hazatért orosz katonákról készült videofelvételeken.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a védelmi tárca hatáskörébe utalta a fogolycsere kommentálását, amikor megkérdezték tőle, hogy Medvedcsuk is tagja volt-e az Oroszországba érkezett foglyok csoportjának.
Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője megerősítette, hogy Viktor Medvedcsukot kiengedték az ukrán börtönből.  Méltatta a politikust, akinek kulcsszerepe volt több mint ezer Donyec-medencei hadifogoly kiszabadításában a minszki folyamat keretében és azon kívül. Elmondta, hogy az öt donyecki, egy luhanszki és 49 orosz hadifogolyért cserébe 215 embert adtak át Ukrajnának, köztük "nacionalista zászlóaljak" tagjait, akik szerinte háborús bűnösök.
Pusilin, aki vállalta a felelősséget a foglyok elengedéséről rendelkező parancs aláírásáért, azt mondta: a legfontosabb szempont számára az volt, hogy "a fiainkat mielőbb visszahozzuk".
3. frissítés: kényelmes körülmények között lesznek Törökországban az azovosok
Nem sajnálja Volodimir Zelenszkij, hogy a mostani fogolycsere keretében átadták Oroszországnak Viktor Maedvedcsuk ukrán politikust és oligarchát, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emlegetnek.
Erről Zelenszkij legutóbbi videoüzenetében beszélt, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett csütörtökön. Az elnök közölte, hogy Medvedcsuk Ukrajnában átesett a törvény által előírt minden nyomozati vizsgálaton, így "nem volt kár" kiadni őt. "Oroszország egyik rajongóját cseréltük el kétszáz harcosra. Nem kár igazi harcosokért Medvedcsukot adni. Végigment minden nyomozáson, amit a törvény előír, Ukrajna mindent megkapott tőle, ami az igazság megállapításához szükséges a büntetőeljárásban" - szögezte le Zelenszkij.
Medvedcsuk az időközben feloszlott Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője volt. Az illetékes kijevi bíróság még tavaly májusban elrendelte házi őrizetbe helyezését pere kezdetéig. A politikus-üzletembert hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával gyanúsították meg a hatóságok. Az Ukrajna elleni orosz háború februári kezdete után azonban elhagyta azt a lakását, amelyben tartózkodnia kellett volna, és 48 napi bujkálás után ukrán katonai egyenruhába öltözve próbált külföldre szökni, ekkor tartóztatták le április közepén. Zelenszkij már akkor azt mondta, hogy javasolja ukrán hadifoglyokra kicserélni őt.
Zelenszkij közölte továbbá a közösségi oldalain, hogy a megállapodások értelmében az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezrednek a fogolycserével kiszabadult öt parancsnoka a háború végéig Törökországban marad kényelmes körülmények között, és ott találkozhatnak családtagjaikkal is. Elmondta még, hogy hálából az Ukrajnának tett szolgálataikért kiszabadítottak orosz fogságból öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A közreműködésért köszönetet mondott Szaúd-Arábiának.
(MTI)